Huurlingen: $1000 voor een staatsgreep op Seychellen

Huurlingen: $1000 voor een staatsgreep op Seychellen

door Maarten van Dun

Ver weg van het Afrikaanse vaste land ligt een tropisch paradijs: de Seychellen. De witte stranden lijken paradijselijker dan dat ze in werkelijkheid zijn in de jaren zeventig.

In de jaren zeventig rommelt het een beetje in de Seychellen. Een president wordt afgezet, een nieuwe treedt aan. Maar niemand kon vermoeden dat de beruchtste huurling ter wereld met een team oud-commando's zou proberen het eilandrijk te veroveren.

ZELF NAAR Seychellen?

Bekijk alle 14 reizen naar Seychellen

Zijn naam is Mike 'Mad Mike' Hoare. Een man die meent dat gevaar een voorwaarde is voor een spannend leven. De Ier heeft in de Tweede Wereldoorlog gevochten en heeft in de jaren zestig een huurlingenleger gecommandeerd in Congo. Daar verwierf 'de bloeddorstige' Mad Mike wereldfaam, omdat zijn groep blanke soldaten en vele Europeanen uit de handen van de rebellen bevrijdt.

Coup

In 1977 moet president James Mancham de Seychellen halsoverkop verlaten als hij tijdens een coup wordt afgezet. Hij vlucht naar Zuid-Afrika. Met de Zuid-Afrikaanse inlichtingendienst en de Amerikaanse CIA besluit Mancham de macht op de Seychellen terug te krijgen. Daarvoor roepen zij de hulp in van de kleurrijke Hoare.

Die voelt wel wat voor een avontuur. Hij belt 53 vrienden, allen voormalig soldaten. Veel komen uit de beruchte Zuid-Afrikaanse speciale troepen. Anderen droegen vroeger het uniform van het Rhodesische leger. Veel van de mannen hebben al onder Hoare gevochten in Congo.

Rugbyclub

Mike Hoare richt een rugbyclub op: Ye Olde Froth Drinkers. Hij zorgt dat de club een reputatie opbouwt: ze drinken een keer per week in dezelfde pub, maken groepsreisjes naar Mauritius en delen daar speelgoed uit aan kleine kinderen. De groep plant de volgende reis naar de Seychellen.

Onder het speelgoed voor de kinderen verbergen de mannen van Hoare hun wapens. Ze kiezen voor opblaasbare rugbyballen, die er een stuk zwaarder uitzien dan ze daadwerkelijk zijn. Ze hopen dat de douane hun geweren niet op zal merken. Zo vliegen ze van Zuid-Afrika naar de Seychellen.

Vuurgevecht op vliegveld

Eén van de mannen van Hoare komt echter in de verkeerde rij terecht bij de douane van de Seychellen. De douanier wil zijn tas controleren. Het gevecht begint. Op de luchthaven breekt een vuurgevecht uit. Hoare valt de legerbarakken op de luchthaven aan. Midden in de kogelregen landt een vliegtuig van Air India op de landingsbaan.

'Mad Mike' Hoare wordt in een hoek gedrongen door zijn tegenstanders. Sommige van zijn mannen willen vluchten. Hoare besluit het vliegtuig van Air India te kapen. Het lukt bijna alle huurlingen aan boord te springen en even later vliegen de strijders boven de oceaan.

Hoare vraagt aan de piloot of hij de deur even open wil doen, zodat zijn mannen hun wapens weg kunnen gooien. De piloot lacht en wijst de commandant erop dat de cabine van het toestel onder druk staat en dat het onmogelijk is.

Cassettebandje

Bij aankomst in Zuid-Afrika worden Hoare in zijn mannen gearresteerd. Hoare getuigt in de rechtszaak dat hij hulp kreeg van de Zuid-Afrikaanse geheime dienst, maar die ontkent in alle toonaarden. Wel is het opvallend dat Zuid-Afrika hem liever niet uitlevert. Uiteindelijk komt hij er met drie jaar gevangenisstraf vanaf.

Aanvankelijk ontkent de oud-president van de Seychellen iets met de couppoging te maken te hebben. Totdat er een cassettebandje wordt gevonden met daarop een toespraak die uitgezonden had moeten worden als de huurlingen in hun opzet waren geslaagd. Oud-president Mancham zwijgt vanaf dat moment.

Reizen Seychellen

Specialisten Seychellen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors