Mahé
9,0
9,0 Algemene ervaring
10,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
10,0 Natuur
7,0 Interessant
10,0 Stranden

Mahé

door Niels Posthumus

Mahé is het hoofdeiland van de Seychellen, de eilandengroep voor de Afrikaanse oostkust. Het is een eiland om te duiken én om mensen te ontmoeten in de verder vrijwel onbewoonde archipel.

'De eilanden zijn bedekt met kokosnoten, palmen en mangobomen,' schreef een Britse zeeman in de zeventiende eeuw over de Afrikaanse Seychellen. 'Vissen zijn er in overvloed en ook schildpadden hebben we ook in groten getale gezien,' schreef een ander. 'De lucht is er gezond en het water helder en goed.'

ZELF NAAR Seychellen?

Bekijk alle 11 reizen naar Seychellen

Piratenschat

Na 400 jaar oude lofuitingen is het niet verbazingwekkend dat de Seychellen al in de negentiende eeuw uitgroeiden tot een geliefde vakantiebestemming onder welvarende Britten. Veel van de natuurpracht die de zeelui beschreven, is tot op de dag van vandaag behouden gebleven. Een groot deel is tegenwoordig beschermd natuurgebied.

Wat nog altijd niet is gevonden, is de schat die de legendarische piraat Olivier Levasseur volgens dezelfde matrozenverhalen op Mahé zou hebben verstopt.

Indische Oceaan

De Seychellen bestaan uit 115 eilandjes van graniet en koraal, verspreid over een zeeoppervlak van zo'n 800 miljoen vierkante kilometer in de Indische Oceaan.

Mahé is het grootste eiland van de archipel. Het ligt zo'n 700 kilometer ten noordoosten van Madagaskar, enkele honderden kilometers uit de kust bij Tanzania.

Duiken

Je vliegtuig landt op Mahé, op het vliegveld dat daar pas in 1971 werd aangelegd. Vanuit de lucht zie je het zeewater op plekken met veel koraal al donkerder kleuren. De Seychellen zijn befaamd om hun onderwaterwereld.

Vanaf het vrij drukke strand Beau Vallon vertrekken dagelijks boten met zuurstofflessen richting zee. De meeste duiklocaties zijn nog niet eens een half uurtje varen.

De 905 meter hoge Morne Seychellois steekt trots uit boven de groene dalen van Mahé. Het hoofdeiland is met 154 vierkante kilometer niet veel groter dan het Nederlandse Waddeneiland Terschelling.

Vasco da Gama

De Seychellen werden in het jaar 1501 ontdekt door Vasco da Gama. Het zou daarna nog ruim een eeuw duren voordat de eerste Europeanen op Mahé arriveerden.

Het waren de Britten die er in 1609 voet aan wal zetten. Het eiland zou echter pas bevolkt raken in de kortstondige Franse tijd in de tweede helft van de achttiende eeuw.

Mahé dankt zijn naam dan ook aan één van die Fransen: de admiraal en gouverneur Bertrand-François Mahé de La Boudonnais. Vandaag de dag leven er zo'n 80.000 mensen op de Seychellen. Ruim negentig procent van hen woont op Mahé.

Creools Victoria

De koloniale invloeden zijn onontkoombaar in hoofdstad Victoria van de Seychellen. Het stadje op Mahé is met 25.000 inwoners één van de kleinste nationale hoofdsteden ter wereld.

De gebouwen dragen een sterk Frans en Brits stempel en de voertaal in Victoria is Creools, een mengeling van Afrikaanse en Europese talen. De bewoners van Mahé zijn dan ook een mengelmoes van Europeaanse koloniale afstammelingen, Indiase handelaren en vrijgelaten Afrikaanse slaven, die vanaf het jaar 1830 naar de Seychellen kwamen.

Eiland van de overvloed

Mahé is het drukste eiland van de Seychellen door zijn relatief goede bereikbaarheid. Dit betekent jammer genoeg dat de meeste stranden relatief drukker zijn dan die op de andere eilanden, zoals La Digue en Praslin.

Gelukkig is het aantal stranden op Mahé enorm en kun je op het eiland fietsen huren om daarmee op zoek te gaan naar de rustige plekjes verstopt achter het groen van de bossen.

En als je die eenmaal hebt gevonden, zul je beamen dat de oude bijnaam van Mahé, 'het eiland van de overvloed', helemaal niet slecht is gekozen.

Wat is er te doen op Mahé?

 • Bezoek de graven van heuse piraten op de Bel-Air begraafplaats.
 • Leg jezelf lekker te zonnen op het strand van Anse Intendance, waarschijnlijk de mooiste baai van de Seychellen, in het zuiden van Mahé. Vooral op de dagen voor volle maan zijn de golven prachtig, maar is zwemmen er levensgevaarlijk.
 • Bezoek het kleine National Museum op Mahé om in korte tijd een beeld te krijgen van de cultuur en geschiedenis op de Seychellen. Prima te combineren met een stadswandeling.
 • Sta heel vroeg op - rond zes uur - en zie hoe koopmannen en -vrouwen hun kraampjes opbouwen op de markt in Victoria. Kun je meteen, als de markt eenmaal is opgebouwd, souvenir shoppen
 • Prik en vorkje bij Auberg Louis XVII. Dit restaurant serveert uitstekend, deels creools eten met werkelijk een fantastisch uitzicht op zee en de Victoria baai.

Reizen Seychellen

Meer Mahé

Reviews Mahé

Paradijs (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Anna Maria Dijkstra op 11 november 2018

Een fantastisch eiland waar je tot rust kan komen. Fijne temperaturen. Vriendelijke mensen, verschillende culturen. Een eiland waar je terug wil komen. Je kan er van alles doen. Zo kun je met een bus rondrijden en dan zie je veel van het eiland.

Ultieme tip: Met een bus het eiland rond gaan.
Aangeraden voor: Avonturiers, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Prachtig eiland (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Anna Maria Dijkstra op 18 februari 2017

Dit was echt een bijzonder uitzicht wat mij nog steeds bijblijft. Zoiets had ik nog nooit gezien, zo'n blauwe zee, zulk helder water. Hier zijn we met een cruisevakantie langs geweest en we waren er een dag. Helaas was dit veel te kort. We hebben een bustocht over het eiland gedaan zodat we wel een indruk kregen en kwamen dit bij toeval tegen. Als je er iets wilde drinken was het wel gigantisch duur.
Maar het is wel een van de mooiste eilanden die ik ooit gezien heb. En waar ik nog wel terug zou willen.

9,0
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Natuur
7 Interessant
10 Stranden

Pluspunten Mahé

 • Paradijs
 • luxe
 • Natuur
 • Mooi weer

Minpunten Mahé

 • Toeristisch
 • Duur
 • Geen winkels open
Ultieme tip: Met bus nummer negen rijd je het hele eiland rond.
Aangeraden voor: Stellen, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Seychellen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Madagaskar kenner
Sponsors