Stem van Kaapverdië: Cesária Évora

Stem van Kaapverdië: Cesária Évora

door Getaway Travel

Met haar zachte, rokerige stem bezingt ze de zielenpijn en het lot van iedere Kaapverdiaan. Over de nostalgie naar een onbezorgde jeugd onder de palmbomen, melancholie naar verboden liefdes en de tranen van het afscheid als geliefden de eilanden verlaten. Cesária Évora is de stem van de Kaapverdische Eilanden.

Ooit, lang geleden, toen ze jong en beeldschoon was, zong Evora in een studio in Lissabon. Haar heldere stem en prachtige voorkomen waren bekend op de eilanden van Kaapverdië. Europese producers wilden echter geen album met haar opnemen. Ze keerde terug naar haar moederland.

ZELF NAAR Kaapverdië?

Bekijk alle 5 reizen naar Kaapverdië

Heimwee

Evora bleef zingen. In bars en clubs op de eilanden zong ze, avond aan avond. Ze zong over heimwee, de liefde, geduld en verlies. Over verlangen, verdriet en haar land. Haar landgenoten begrepen haar pijn.

Kaapverdianen voelen zich altijd gevangen tussen hun wens op een beter leven buiten Kaapverdië en hun heimwee naar de eilanden. Velen vertrekken om werk te zoeken. Ze worden geplaagd door heimwee, terwijl de achterblijvers hun geliefden moeten missen.

Nooit meer een man

De zangeres weet waarover ze zingt. Haar leven was zwaar. Ze groeide op in schrijnende armoede. Haar vader stierf jong en liet een gezin met zes kinderen achter. Haar moeder werd blind.

Evora vond nooit geluk in de liefde. Na drie mislukte huwelijken beloofde ze zichzelf plechtig om nooit meer met een man samen te leven. De constante factoren in haar leven waren de fles sterke drank, de sigaretten en de muziek.

Parijs

Evora was 47 jaar oud, toen een Fransman haar vroeg naar Parijs te komen. Hij wilde een album met haar opnemen. Ze ging. Ze had Parijs nog nooit gezien, vandaar. Het album heet La Diva Aux Pieds Nus. De Diva op blote voeten. Het zou haar bijnaam worden. Het album klinkt regelmatig in de huiskamers van de Kaapverdische Parijzenaars. Ze horen de stem van hun land.

Drie jaar later keert ze terug naar Parijs. Ze maakt Mar Azul en het album verovert Frankrijk. Het land is in de ban van haar lichte stem, die danst met de gitaren en de trommels. Met Miss Perfumado, de opvolger van Mar Azul, scoort ze een monsterhit. Niet veel later begint ze aan een wereldtournee.

Afrikaanse Blues

Van de rokerige bars van Kaapverdië, naar uitverkochte zalen in Parijs, São Paulo, Carnegie Hall in New York, Queen Elizabeth Hall in London. Ze speelt in The Bottom Line, waar grootheden als Muddy Waters en Miles Davis legendarische concerten speelden.

Evora is nog altijd beeldschoon. De lijnen van haar zware leven staan in haar gezicht gegrift. Haar stem klinkt als een hemelse mix van Billie Holiday en Celia Cruz. Met ingehouden energie zingt ze nog altijd de morna, de Kaapverdische blues. Over verlangen, heimwee en natuurlijk over de liefde.

Reizen Kaapverdië

Specialisten Kaapverdië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors