Mindelo op São Vicente

Mindelo op São Vicente

door Niels Posthumus

Mindelo is de Kaapverdische variant van de Franse Rivièra. Afbrokkelende koloniale villa's kijken uit over dobberende jachten in de sikkelvormige baai waar het altijd wel een warme lentedag lijkt.

Mindelo is de culturele hoofdstad van de Kaapverdische eilanden én de belangrijkste haven. Het is met 70.000 inwoners de tweede stad van die vulkanische archipel. De stad waar 96 procent van de bevolking van het eiland São Vicente woont.

ZELF NAAR Mindelo op São Vicente?

Bekijk alle 4 reizen naar Mindelo op São Vicente

Mindelo is de belangrijkste haven van de Kaapverdische eilanden. En zonder twijfel vormt zij het kosmopolitisch centrum van die archipel. Het is dan de plek waar je moet zijn tijdens carnaval.

Mardi Gras

Mindelo is een stad met een rijke koloniale geschiedenis. Portugal overheerste het land tot aan de onafhankelijkheid in 1975. Natuurlijk was de onderdrukking wreed en verschrikkelijk. Maar net als Brazilië danken Kaapverdische eilanden daaraan wel hun belangrijkste feest: carnaval.

Carnaval heet in Mindelo, net als in het Amerikaanse New Orleans, Mardi Gras. De parades en kostuums zijn er niet minder om. De verentooien en schaars geklede vrouwelijke dansers, die zo bekend zijn van het carnaval in Rio de Janeiro, ontbreken in Mindelo rond februari evenmin.

Schrijvers en muzikanten

De culturele hoofdstad van de Kaapverdische eilanden is echter ook in andere maanden zeker een bezoek waard. De hobbelige straten, de aan drie zijden oprijzende bergketens en de zee van de baai in de vorm van een sikkel inspireerden menig muzikant, schrijver en kunstenaar.

Onder meer schrijvers als Manuel Lopez en Ovidio Martins staarden in Mindelo uit het raam van hun pastelkleurige huizen. Muzikanten als Tito Paris en Bana componeerden er hun melodieën.

Vulkaankrater

De haven van Mindelo is gelegen in een ondergelopen vulkaankrater. Dat is ook de reden waarom de baai de vorm heeft van een halve maan. Als je dit weet, zie je in de cirkelvormige bergketens inderdaad onmiddellijk een krater, waarvan de muur aan één kant in het water is gezakt.

Leuker dan de diepzeehaven is echter de jachthaven pal voor de stad. Je waant je in Cannes of Nice als je de zeilboten en grote jachten, voornamelijk uit Europa, zachtjes in het water heen en weer ziet wiegen.

Economische neergang

Mindelo is altijd al een kosmopolitische stad geweest. Lange tijd was de havenstad een kolenverversingsplaats voor stoomboten op weg naar zuidelijk Afrika of de Europese koloniën in Zuidoost-Azië. Vooral met de daling van de kolenprijs werd het vanaf 1875 druk in Mindelo.

De bouw van havens in Dakar en de Canarische eilanden gooiden echter in de twintigste eeuw al weer roet in het eten. De grootste economische klap voor Mindelo kwam in 1952 toen boten overschakelden van kolen op diesel en kolenverversing niet meer nodig was.

São Vicente

Mindelo is de laatste decennia echter weer op de goede weg. Voornamelijk door een sterke focus op toerisme. Zijn populariteit maakt het stadje gemakkelijk begaanbaar. Het is er veilig, er zijn genoeg hotels en je hebt keuze uit meer dan veertig restaurants.

Blijft staan dat het niet eenvoudig is er te komen. Druk vliegverkeer bestaat niet op het eiland São Vicente. Al gaan er wel een paar vluchten per dag van hoofdstad Praia naar het eiland. Het aantal zitplaatsen in deze vliegtuigjes is echter beperkt. Logischer is een reis per boot.

Wat is er te doen op São Vicente?

  • Beklim de 750 meter hoge Mount Verde, São Vicente's hoogste top, en geniet van het uitzicht over Mindelo en de buureilanden Santo Antão en Santa Luzia.
  • De beste stranden van São Vicente zijn bij Calhau, achttien kilometer zuidoost van Mindelo.
  • Proef de lokale specialiteit Cachupo, een gerecht met als hoofdingrediënten maïs en bonen.
  • Laat je verblinden door het roze koloniale Palácio de Presidente dat nu dienst doet als bestuurscentrum.
  • Dompel je onder in Braziliaans aandoend carnaval tijdens Mardi Gras in februari of bezoek in augustus het Festival de Música.

Reizen Mindelo op São Vicente

Meer Mindelo op São Vicente

Specialisten Kaapverdië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors