Pico do Fogo

Pico do Fogo

door Niels Posthumus

Vulkaan Fogo, ofwel Pico do Fogo, torent op het gelijknamige eiland 2.829 meter uit boven de Kaapverdische eilanden. Een klim naar de top is mooi. En in de krater trakteer je jezelf op lokale wijn.

De wandeling omhoog is niet gemakkelijk. Een stevige tegenwind blaast van de vulkaantop Fogo in je gezicht. De hellingen zijn steil, maar de moeite waard voor de prachtige uitzichten.

ZELF NAAR Pico do Fogo?

Bekijk alle 3 reizen naar Pico do Fogo

De terugweg gaat een stuk sneller. Je rent automatisch naar beneden, langs diepe afgronden op de bijna loodrechte bergwanden. Een gids is een vereiste.

Krater Chã das Caldeiras

De wandeling naar de top van vulkaan Fogo kost je op en neer zo'n vijf uur. Je hebt dus, als je vroeg vertrekt, mooi de tijd om op de top de plaatselijk bewoners te bezoeken.

In de Chã das Caldeiras, de hoofdkrater van de Fogo vulkaan, hebben zij een dorpje gebouwd. In de verse lava-as verbouwt een handjevol inwoners verschillende soorten fruit, groenten en wijndruiven.

Je probeert een glaasje lokale vulkaanwijn. Niet te veel uiteraard, want je moet ook weer veilig naar beneden. De wijn heeft een zeer bizarre nasmaak. Dit komt doordat houten vaten op het Fogo eiland schaars zijn en de wijnmakers de wijn laten rijpen in oude, ijzeren benzinetonnen.

Actieve vulkaan

De Fogo vulkaan is nog altijd actief maar ongevaarlijk, ondanks zijn naam - fogo betekent vuur. Zelfs voor de inwoners van Chã das Caldeiras. De laatste uitbarsting van de hoofdkrater dateert uit 1675.

In 1995 en onlangs in novemer 2014 barstte wel een zijkrater, de Pico Novo, uit. As en lava overspoelden de hellingen. Niemand raakte gewond. De enige keer dat de Fogo vulkaan dodelijk uitbarstte was in 1847, toen de uitbarsting gepaard ging met aardbevingen.

Koffieplantages

De wandeling naar de top van de Fogo vulkaan voert je langs de vele plantages op de vruchtbare hellingen. Er zijn velden vol koffie, maar ook pinda-akkers en gebieden waar tabak wordt verbouwd.

Omdat er nagenoeg geen bomen groeien op de steile vulkaanhellingen, heb je de hele tocht ongestoord panoramische uitzichten. Onder andere op het naburige eiland Santiago.

São Filipe

De tegenhanger van het dorpje in de Chã das Caldeiras krater op de top is São Filipe aan de voet van de kegelvormige berg. São Filipe is Werelderfgoed en heeft de bekende romantische stijl van Iberische koloniestadjes, zoals je die ook in de rest van Portugees Afrika en in Zuid-Amerika tegenkomt.

Tegen de hobbelige straatjes en schattige pleintjes tekent de vulkaan zich op de achtergrond prachtig af. Voor het stadje, bovenop een majestueuze klif, strekt een strand van zwart lavazand zich voor je uit. De perfecte plek om een hapje te eten na je zware klimtocht.

Hoogste punt Kaapverdische eilanden

Het zwarte strand van São Filipe is door sterke stromingen helaas niet geschikt om te zwemmen. Gelukkig is het nabij gelegen Praia de Salina dat wel. Een uitkomst na een klimtocht bij dertig graden Celsius.

Al dobberend in het zoute water zie de Fogo vulkaan overal. Want heel de Kaapverdische archipel mag dan bestaan uit vulkaaneilandjes, geen enkele reikt zo hoog als Fogo.

Wat is er te doen bij de Pico do Fogo?

  • Ga zwemmen bij Praia de Salina, een strand zeventien kilometer ten noorden van São Filipe dat door vulkanische rotsen wordt afgeschermd van sterke onderstromingen.
  • Probeer je reis in februari of rond 1 mei te plannen. In februari vindt het Mardi Gras festival plaats en op 1 mei Nhô São Filipe, het jaarlijkse eilandfestival van São Vicente.
  • Bezoek het Dja'r Fogo, een kunstgalerie die tevens dienst doet als startpunt van informele rondritten over het Fogo eiland.
  • Drink wijn op het dak van de Kaapverdische eiland. In de krater van de Fogo vulkaan, Chã das Caldeiras.
  • Bezoek de koffieplantages op de hellingen van de Fogo vulkaan tijdens je wandeltocht naar de top van de berg.

Reizen Pico do Fogo

Specialisten Kaapverdië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors