Santiago eiland

Santiago eiland

door Yasmin Visser

Het grootste eiland van Kaapverdië is Santiago. Dit eiland ademt het meest van alle eilanden een echte Afrikaanse sfeer. Enorme bergen, groene valleien en uitgestrekte stranden. Santiago is het grootste en dichtstbevolkte eiland van Kaapverdische archipel.

Route over Santiago

Met een jeep rijdt van hoofdstad Praia in het zuiden naar de stad Tarrafal in het noorden. De route leidt je door de bergen van Santiago. Elke keer als je de bocht doorgaat, verschijnt er een nieuwe groene vallei. Het dal is gedeeltelijk in mist gehuld.

ZELF NAAR Santiago eiland?

Bekijk alle 1 reizen naar Santiago eiland

Je rijdt langs bergen van meer dan 1.000 meter en langs bananenplantages waar de Kaapverdianen druk aan het werk zijn. Ze dragen hoeden ter bescherming tegen de felle zon.

Grootste eiland

De hoofdstad van Kaapverdië, Praia, is gevestigd op dit Santiago. Toen het eiland in 1460 door de Portugezen werd ingenomen en gebruikt als doorvoerhaven voor hun slaven uit Afrika.

Praia werd pas in de zeventiende eeuw gesticht. Deze havenstad ligt in het zuidoosten van Santiago. Praia betekent strand in het Portugees en er zijn ook mooie stranden te vinden vlakbij de hoofdstad.

Het hele eiland is erg vruchtbaar en grote delen van de oostkant van Santiago wordt bedekt met bananenplantages.

Assomada

De jeeptocht brengt je eerst naar Assomada. Deze stad ligt in het midden van het eiland Santiago. Het centrum bestaat uit koloniale gebouwen uit de tijd van de Portugese overheersing. Er zijn verschillende pleinen, of praça's, met elk hun eigen kerk of kathedraal.

Assomada staat bekend om haar grote markt. Alle inwoners van Santiago komen af op deze centrale markt, waar alles te koop is. Hier vind je groenten, fruit, kleding en mooie souvenirs voor thuis.

De verkopers staan bij hun stalletjes elk onder hun eigen parasol. Vrouwen dragen felgekleurde doeken om hun middel geknoopt. Hierin vervoeren ze hun boodschappen of hun kind. Op de achtergrond klinken Afrikaanse beats.

Vissersdorp Tarrafal

Nadat je inkopen hebt gedaan in Assomada rijd je met de jeep verder naar het noorden. De bergen worden steeds lager en na een uurtje kom je aan bij de kustplaats Tarrafal.

Tarrafal is een vissersdorp aan een kleine baai. Palmbomen sieren het fijne zandstrand en zorgen voor de nodige schaduw. Kindjes rennen door de branding. Verderop halen de vissers de vangst van de dag binnen. Hun bootjes schommelen zachtjes heen en weer.

Batuku

Wanneer je door het dorp loopt, hoor je trommelgeluiden. Waarschijnlijk is dit Batuku. Dit is een combinatie van dans en muziek, oorspronkelijk bedacht door de slaven die op Santiago woonden. De vrouwen hadden overdag niet veel te doen en maakten trommels van stof om muziek te maken.

Tegenwoordig worden gewone trommels gebruikt, en een soort plasticzak vormige trommels die de vrouwen op hun schoot leggen.

Je loopt verder richting een klein restaurantje waar je het nationale gerecht bestelt: Cachupa. Een bonenschotel met vis, maïs en aardappel. Genieten op z'n Kaapverdiaans.

Reizen Santiago eiland

Meer Santiago eiland

Specialisten Kaapverdië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Afrika.nl kenner
Sponsors