Santo Antão
8,5
9,0 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
10,0 Natuur
8,0 Interessant
6,0 Stranden

Santo Antão

door Getaway Travel

Santo Antão is het op één na grootste en meest bergachtige eiland van Kaapverdië. Misschien ook wel het mooiste. Wandelaars kunnen hun lol op in de diepe kloven, de groene valleien en hoge toppen. Met 779 vierkante kilometer is het eiland nog niet eens anderhalf keer zo groot als het Nederlandse Texel, maar toch kent Santo Antão meerdere klimaatzones.

Santo Antão is het meest westelijke eiland van de Kaapverdische eilanden en daarmee van heel Afrika.

ZELF NAAR Santo Antão?

Bekijk alle 4 reizen naar Santo Antão

Waarom Santo Antão?

Santo Antão staat bekend om zijn dramatische landschappen, variërend van weelderige valleien en steile bergkammen tot vruchtbare terrassen en indrukwekkende kliffen die uit de oceaan oprijzen. Wandelaars en natuurliefhebbers zullen genieten van de vele wandelpaden die door dit bergachtige terrein slingeren, terwijl de lokale cultuur en gastvrijheid de ervaring verrijken met traditionele gerechten en ambachten. 

Hiken

Bergentoppen van bijna 2.000 meter hoog en basalten vulkaanhellingen die soms bijna loodrecht omhoog lopen, maken Santo Antão de plek waar je moet zijn als je wilt hiken op de Kaapverden.

Een klassieke klimtocht is die naar de adembenemende Ribeira Grande vallei. De tocht begint zeven kilometer ten zuidoosten van het gelijknamige stadje.

In het begin is de helling die je op loopt relatief vlak. Je passeert akkers en traditionele boerenhuisjes. Het laatste uur naar de top van bergrug is steil. Boven beloont een frisse bries echter al het puffen en zweten.

Groen

Santo Antão is een vruchtbaar eiland. Het regent er meer dan in de rest van de Kaapverdische archipel. Het is dan ook het groenste eiland van allen. Vooral in het noorden en in de dalen is het relatief nat.

Het midden van het eiland is bergachtig. De bergrug die het eiland opsplitst in een noord en zuidelijk deel is vooral koel. Het zuiden is warmer, lager en droger. Soms tegen het woestijnachtige aan.

Koffie en wijn

In de natte dalen van Santo Antão doen de landbouwers goede zaken. Wijn en koffie zijn de belangrijkste exportproducten, maar ook verbouwen boeren er suikerriet, banen, graan en mango's. De landbouw is samen met de visserij het fundament van de economie op het eiland.

De belangrijkste stad van het eiland is Ribeira Grande. Niets bijzonders eigenlijk, met uitzondering van het kleine, koloniale centrum. Ook al ligt het stadje spectaculair op een klif waartegen de golven van de Atlantische Oceaan kapot slaan.

Topo de Coroa

Santo Antão werd in 1462 voor het eerst aangedaan door de Portugees Diogo Afonso. Pas vanaf de zeventiende eeuw stroomde het eiland langzaam vol. Vooral met Portugezen en inwoners van de nabijgelegen eilanden Fogo en São Vicente.

De hoogste top van het eiland is de Topo de Coroa van 1.979 meter. Rond deze berg kun je, zoals in heel het middengedeelte van het eiland, prachtige bergtochten maken op de rug van een pony. Wil je liever lui op het strand liggen, dan moet je naar Tarrafal de Monte Trigo.

Grogue

Maar het is simpelweg zonde om alleen maar wat te luieren als je Santo Antão aandoet, bijvoorbeeld op een dagtrip vanaf het stadje Mindelo op buureiland São Vicente. De wandelingen zijn er te mooi om links te laten liggen.

Achter het stadje Paúl bijvoorbeeld loopt de prachtige Valé do Paúl wandelroute. Die neemt je mee dwars door bananenvelden en suikerriet naar het plaatsje Passagem, waar de Kaapverdische rum Grogue wordt gedestilleerd.

Uiteindelijk kom je, met een rode neus van de sterke drank, aan bij de Cova krater op 1.170 meter. Van daar ga je liftend weer terug naar je hotel.

Wat is er te doen in Santo Antão?

 • Maak enkele wandeltochten door de ruige bergkam in het midden van het eiland. De Valé do Paúl en de Ribeira Grande Valley tochten zijn adembenemend.
 • Kijk iets te diep in je grogue glaasje, de Kaapverdische rum die op het eiland wordt gedestilleerd.
 • Maak een uitstapje naar Mindelo op buureiland São Vicente, als je daar niet al gelegerd bent en Santo Antão aandoet op een dagtrip.
 • Bezoek de Cova krater (bijvoorbeeld via de Valé do Paúl), een niet meer werkzame vulkaan krater die nu bezaaid is met kleine boerderijtjes.
 • Geniet in het idyllische stadje Paúl van de plaatselijke wijnen tijdens een eenvoudig maar heerlijk diner.

Reizen Santo Antão

Meer Santo Antão

Reviews Santo Antão

Opmerkelijk groen met mooie natuur (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Vera Kooiman op 02 december 2019

Een zeer mooi eiland, vooral als je wilt hiken. De mensen zijn aardig en behulpzaam en over het algemeen is het er goedkoop. Taal van het land(Kaapverdië) is Portugees, maar op dit eiland spreken ze vooral Frans. Een kant is vooral zand en door. maar aan de noordelijke kant van het eiland is het prachtig groen met valeien die maar door blijven gaan. Als je over de bergen gaat, ga je letterlijk door de wolken heen. Er zijn veel wandelroutes uitgezet die ook goed te doen zijn. Wel handig om vantevoren een gids te kopen met de routes er in.

Pluspunten Santo Antão

 • Betaalbaar
 • mooie natuur
 • Altijd mooi weer

Minpunten Santo Antão

 • redelijk toeristisch
Ultieme tip: Maak gebruik van de 'aluguer'. Een soort openbaar vervoer van busjes die bepaalde stukken rijden. Deze manier kan je makkelijk en goedkoop langere stukken afleggen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Eilandhoppen @ cape Verde (bezocht in december 2017)

Review geschreven door Bianca C Postma op 05 december 2018

Boa vista en sal zijn de meest touristische (strand) trekpleistertjes van kaapverdie.. san Antao is adembenemd mooi anders!
Ineens wandel je door een geweldig natuurgebied zó anders dan alle andere eilanden!

8,5
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
8 Interessant
6 Stranden

Pluspunten Santo Antão

 • aardige locals
Ultieme tip: Ga naar de top met taxi, wandel zelf naar beneden, locale bevolking zal je allerlei lekkernijen aanbieden (heerlijk!!)
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Bijzonder (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Alessia Poot op 29 november 2017

Santo Antão, Cabo Verde was een bijzondere ervaring. Het eiland is perfect om te hiken. Aan de ene kant van het eiland is het vooral kaal en vulkanisch landschap en aan de anderen kant erg groen. Ik vond sommige gebieden erg overeenkomen met gebieden in Thailand. Heel veel variatie aan natuur op dit eiland. Ook om te duiken is het eiland er aantrekkelijk. De mensen zijn vrolijk en vriendelijk en erg gastvrij en ik heb mij als vrouw daar niet onveilig gevoeld.
Eten en drinken is goed betaalbaar, alleen tours maken is duur omdat er niet veel toeristen zijn.

Pluspunten Santo Antão

 • Aardige mensen
 • betaalbaar

Minpunten Santo Antão

 • Veel bewolking door de bergen.
Ultieme tip: Zorg dat je minimaal een week op dit eiland heb. Ik was er maar 3 dagen en dit was veel te kort.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Kaapverdië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Afrika.nl kenner
Sponsors