Grand Erg Oriental

Grand Erg Oriental

door Niels Posthumus

Chott el-Jerid is een opgedroogd zoutwatermeer. Een eindeloze grijs-witte vlakte waar niets groeit. Ten zuiden van Chott el-Jerid begint de Grand Erg Oriental: zandheuvels volgen elkaar op tot aan de horizon, precies zoals je zoals je de Sahara voorstelt. Geeloranje zandduinen zo ver je kunt kijken.

De zandheuvels volgen elkaar op tot aan de horizon. Je parkeert je terreinwagen op één van de duintoppen. Je zwijgt. De leegte van de Grand Erg Oriental in het zuiden van Tunesië stort zich in volle hevigheid over je uit.

Chott el-Jerid

Eerder die dag vertrok je uit de oase Douz, net ten zuiden van het Chott el-Jerid, de grootste zoutpan van de Sahara met een oppervlakte van meer dan 5.000 vierkante kilometer.

Douz zelf was niet zo bijzonder, een echte uitvalsbasis voor de twee wonderschone woestijngebieden ten noorden en zuiden.

Chott el-Jerid was overweldigend. Een witgrijze zoutvlakte zo ver het oog reikt. In de winter vormt zich op de lichte ondergrond een laagje water dat de zon reflecteert.

Opgedroogd meer

Temperaturen tot wel vijftig graden maken dat dit water in de loop van de lente en zomer volledig verdampt. De zoutlaag blijft over. De sterke zon, de hoge temperaturen en de lichte ondergrond vormen samen de perfecte voedingsbodem voor een echte fata morgana.

Maar het blijft bij schijnbeelden in Chott el-Jerid. Groeien doet er niets vanwege al het zout in de grond. En veel leven is er door het jaarlijkse onderstromen en opdrogen van de vlakte sowieso niet te bekennen.

Het enige wat aan water herinnert zijn in de zoute grond vastgelopen bootjes, die her en der afsteken tegen de witgrijze achtergrond. Het is de vraag of ze ooit weer zullen dobberen.

De zandduinen van de Grand Erg Oriental

Zo vlak als Chott el-Jerid is, zo heuvelachtig is de woestijn ten zuiden van Douz. Ook de kleur van de omgeving is radicaal verschoten, van het witgrijs van Chott el-Jerid naar geeloranje.

De Grand Erg Oriental is een ontzaglijk groot zandduinenveld. Het grootste deel ligt in buurland Algerije, maar de wind die het zand opstuwt laat zich uiteraard niet tegenhouden door landsgrenzen.

In het hete zand groeit werkelijk niets. Wegen zijn er ook nauwelijks. Alleen uit het noordoosten, uit de richting van Djerba lopen wat grijsoranje, onverharde strepen door het landschap. Daar liggen ook enkele Berbernederzettingen zoals Tatouine.

Kamelenkaravaan

Je hebt vierwielaandrijving nodig om je door de enorme zandbak te werken. En een gids om je de weg te wijzen. Zonder ben je verloren. Na de eerste duinen zie je al niet meer waar je vandaan kwam en ben je volledig gedesoriënteerd. De zandduinen lijken allemaal op elkaar.

Je hoeft overigens niet per se met een auto de Grand Erg Oriental in. Je kunt er ook voor kiezen het ritme van de woestijn te volgen en je in een karavaan op een kameel te hijsen. Dat is overigens sterk af te raden is in de zomer, wanneer je werkelijk liters water per dag moet drinken om uitdroging te voorkomen.

De stilte van de woestijn

Voordat je de motor van je auto op die hoge zandduin weer start, zuig je nog heel even de laatste stilte op. Een stipje op een enorm geeloranje vlak, dat ben je. Je ziet jezelf in helikopterview. Jammer dat het geluid van de motor je weer met beide benen terug op aarde brengt.

Wat is er te doen in de Grand Erg Oriental?

  • Organiseer in Douz je kamelensafari door de woestijn. Ga bij voorkeur op zijn minst twee dagen en weet dat de woestijn bij Zaafrane mooier is dan die dichtbij Douz.
  • Laat je imponeren door enorme zandduinen van de Grand Erg Oriental.
  • Bezoek in november het Sahara Festval met traditionele woestijnsporten, parades en muziek.
  • Zie een fata morgana in het opgedroogde meer Chott el-Jerid dat zich als zoutvlakte perfect leent voor luchtspiegelingen.
  • Neem een kijkje in Tozeur aan de rand van het sneeuwwitte zoutmeer Chott el-Jarid, dat tien maanden per jaar droog staat. Het prachtige dorpje is door palmen afgeschermd.

Meer Grand Erg Oriental

Specialisten Tunesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors