Hammamet

Hammamet

door Niels Posthumus

Hammamet is de populairste badplaats van Tunesië. Zon en zee zijn de sterkste punten van de stad die in de zomer letterlijk uit haar voegen groeit, maar die toch enige sfeer weet te behouden.

Hammamet is druk. De populairste badplaats van Tunesië heeft echter z'n charme en is gelukkig nog altijd niet te vergelijken met een gemiddelde Spaanse Costa.

Maar het echte Tunesië lijkt er ver weg, en de souvenirverkopers zijn juist altijd binnen handbereik. Souvenirs van jasmijn, de bloem waarom Hammamet bekend staat, vind je op elke hoek van de straat.

Pupput

De binnenstad van Hammamet is zoals je die verwacht van een Tunesische kustplaats. Een crèmekleurige medina met witte huisjes en blauwe ornamenten. Een stevige muur er omheen. De huidige binnenstad stamt uit de vijftiende eeuw, van vlak voordat de Spanjaarden er de macht grepen.

Hammamet komt echter al terug in geschriften uit de oudheid, zij het onder een andere naam. Onder bewind van de Romeinen heette het stadje nog Pupput.

Immigrantendorpjes

Hammamet, aan de noordelijke zijde van de Golf van Hammamet, zo halverwege de route Tunis-Sousse, werd echter pas van belang toen rijke Europeanen de zachte zandstranden van de stad ontdekten en Tunesië in Hammamet als eerste plek in het land de deuren voor toeristen opende.

Het was een slimme zet. Hammamet is nu een grootverdiener onder de Tunesische steden. Rondom de stad verrezen de afgelopen decennia meerdere immigrantendorpjes.

Tunesiërs uit het arme zuiden wonen hier. Ze verhuisden naar het noordelijke Hammamet in de hoop daar een graantje mee te pikken van de rijkdom die alle Italianen, Zweden, Duitsers en Nederlanders meebrachten op hun vakantiereis.

Meer hotelbedden dan inwoners

Want de rijke Europeanen kwamen in groten getale. In Hammamet vind je zelfs meer hotelbedden dan de 50.000 officiële inwoners.

In de zomermaanden verviervoudigt het inwonertal van Hammamet plotseling. De stad ontwaakt uit zijn winterslaap. Met het rijzen van de zon stromen ook de stranden weer vol. De zon die in Hammamet zo prachtig boven de zee hangt, bijzonder in Tunesië waar de meeste stranden op het noorden uitkijken.

Dichtbij Tunis, Sousse en Kairouan

Voor een zonvakantie is Hammamet dan ook ideaal. Goed weer is verzekerd, er zijn prima restaurants, het nachtleven is zoals het een badplaats betaamt en de oude binnenstad heeft een stuk meer sfeer dan bijvoorbeeld het Spaanse Benidorm of Lloret de Mar.

Wil je toch graag meer van het echte Tunesië zien, dan zijn steden als Tunis, Sousse en Kairouan bovendien niet ver weg. De infrastructuur in Tunesië is erg goed. Je bent met de auto of trein dus zo de stad uit.

Niet al te avontuurlijk

Spannend is Hammamet misschien niet. En 'avontuurlijke reizigers' halen er misschien hun neus voor op. Maar wie simpelweg van het zonnetje wil genieten, zich onder wil dompelen in betaalbare luxe of op zijn balkon een boek wil lezen, zit goed in Hammamet. Zo lang je maar niet vies bent van een beetje drukte en wat kitsch.

Wat is er te doen in Hammamet?

  • Geniet van de zon die in de Tunesische zomermaanden elke dag en de hele dag schijnt. Het is er vaak wat druk op het strand, maar een bruine huidskleur is bij terugkomst wel verzekerd.
  • Bezoek de nabijgelegen hoofdstad Tunis en vergeet daar in ieder geval zeer zeker niet het Bardo Museum.
  • Breng een bezoek aan de heilige stad Kairouan met prachtige moskeeën en kloosters.
  • Ook Sousse met zijn idyllische medina en prachtige Ribat klooster is om reisafstand door de goede wegen in Tunesië en de bescheiden oppervlakte van het land.
  • Ben je geïnteresseerd in Romeinse geschiedenis, dan kun je uiteraard de ruïnes van Karthago niet aan je voorbij laten gaan. Ze liggen op nog geen uur rijden.

Meer Hammamet

Specialisten Tunesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors