Djerba
9,7
10,0 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
10,0 Locals
9,5 Natuur
9,5 Interessant
10,0 Stranden

Djerba

door Niels Posthumus

De stranden van Djerba liggen in de zomer bomvol zonaanbidders. De achterlanden van het schiereiland bieden echter een historie die teruggaat naar de oude Grieken en Romeinen.

Het is een heerlijk ritje over het 25 kilometer lange strand in het noordoosten van het eiland Djerba. Je wiegt op de rug van een kameel. De zon brandt op je huid. Je vervoer sjokt met grote stappen langs de waterkant. De strook zand aan de Middellandse Zee ligt vol doezelende mensen. Kinderen spelen met een voetbal in het water van de Golf van Gabès.

Houmt Souk

Flats staan zij aan zij in de Zona Touristica van Djerba. Een romantische bestemming is het niet, maar zon en warmte zijn verzekerd in de lange zomer. De binnenlanden van Djerba zijn echter leuker.

Als je het centrale stadje van het eiland, Houmt Souk, binnenrijdt, zie je meteen waaraan het plaatsje met zo'n 60.000 inwoners haar naam dankt. Overal staan kraampjes langs de weg. De grootste bazaar van het eiland vormt het centrale plein. Letterlijk betekent Houmt Souk: Marktstad.

Houmt Souk schept een heel ander beeld van Djerba dan de toeristische noordoostkust. Hotels zijn mooi weggewerkt in de traditionele architectuur. De stad doet licht denken aan Sidi Bou Said bij Tunis.

Joden op Djerba

Op Djerba leefden vroeger veel Joden. Het was voor hen een heilige plaats. Maar door de spanningen tussen de Arabische wereld en Israël verliet het overgrote deel van de 100.000 Tunesische Joden vanaf 1967 het land.

Slechts een kleine duizend Joden bleven in Tunesië. Ze wonen bijna allemaal op Djerba. Ze leven er naast afstammelingen van vroegere zwarte slaven en Kharijite moslims - na de sjiieten en soennieten de derde islamitische groep.

De El Ghriba synagoge is de centrale plek voor de overgebleven Joodse gemeenschap. Het is de oudste synagoge van Noord-Afrika. Eén van de oudste Tora's ter wereld, het heilige boek van de Joden, zou er bewaard liggen.

Djerba in de Odyssee van Homerus

De geschiedenis van Djerba gaat ver terug. De eerste die melding maakt van het eiland is Homerus in zijn Odyssee. Ten minste, dat claimen de bewoners van Djerba. Het naamloze eiland van de Lotuseters uit het werk van Griekse dichter zou volgens hen Djerba zijn.

Odysseus heeft in Homerus' verhaal de grootste moeite zijn bemanning van dit prachtige eiland af te krijgen, nadat ze er voor een verfrissing hebben aangelegd. De matrozen willen niet meer weg, doordat ze van de overheerlijke lotusbloem hebben gegeten.

Romeinen, Sicilianen en Spanjaarden

De eerste tastbare geschiedenis start echter bij de Romeinen en de Joden die omstreeks 100 voor Christus naar het eiland trokken. De Romeinen bouwden de eerste brug die Djerba met het vasteland verbond. De huidige verbinding ligt nog altijd op dezelfde plek.

Na de Romeinen namen de Sicilianen het roer over. Zij bouwden de Borj Ghari Mustapha burcht die later door de Spanjaarden en de Ottomanen als verdedigingswerk werd gebruikt.

Borj Ghari Mustapha burcht

De Ottomanen herbouwden het geeloranje, zandkleurige kasteel met zijn zware kantelen en ronde uitkijktorens bijna volledig, nadat zij in er rond 1560 ruim 200 Spanjaarden hadden afgeslacht. De schedels van de gesneuvelden stelden zij de daarop volgende 200 jaar tentoon in de hoofdtoren.

Aan het einde van de dag rijd je Houmt Souk weer uit in de broeierige schemering. Onderweg terug naar je hotel aan het strand passeer je het pottenbakkersdorp Gueullala en het plaatsje Ajim.

Komt de omgeving van dat laatste gehucht je bekend voor? Dat kan kloppen. De eerste Star Wars film werd er opgenomen.

Wat is er te doen in Djerba?

 • Het Borj Ghazi Mustapha fort , een halve kilometer buiten Houmt Souq, aan het strand, is een sprookjesachtige verschijning. Niet te missen.
 • Het bijbehorende museum van Djerba is gevestigd in het prachtige Zaouia van Sidi Zitouni, waar niet alleen ooit een moslimbroederschap was gevestigd, maar ook groepen Joden en Berbers.
 • Maak een wandeling door de drukke vissershaven van Houmt Souq.
 • Bezoek de oudste synagoge van Noord-Afrika, de El-Ghriba, net buiten de stad.
 • Ben je een fan, doe dan een Star wars tocht. Deze zal je op Djerba in ieder geval langs Ajim voeren, de plek waar de Cantina scene uit de beroemde film is gefilmd.

Meer Djerba

Reviews Djerba

The Paradise island (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Iheb Zaabouti op 27 november 2019

A real floating garden emerging from the sea like a mirage.
It is said that Djerba is the island of dreams, created by nature to enchant the imagination of human souls.

Covered with trees and flowers, the island is actually a huge Oasis.

In the middle, small fields of apricots, carob trees, figs, grapes, pomegranates, lemons, mandarins, oranges.

Among these small fields, irrigated by some 2,700 wells, are beautiful small villages and traditional houses of a pristine white. These houses, which are called "menzels", have a specific architecture on the island of Djerba and seem like white jewels adorning the greenery.

Their sparkling round dome of bright white, their wrought-iron sky blue, shine in the sun and give these houses an undeniable charm.

Among these fairytale houses, your eyes will be drawn to more than 400 small mosques.

Many old ones were built in fortress to face the invaders of antiquity.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
10 Interessant
10 Stranden

Pluspunten Djerba

 • Cheap
 • availability
 • monuments

Minpunten Djerba

 • none
Ultieme tip: Be a local !
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Safe feelings on the island of dreams: Djerba la Douce (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Jacqueline Hajji op 13 november 2017

Met de ferryboat (0,27 cent) overgevaren (15 min.) van het vaste land van Tunesië naar het zuidelijkste wonderschone eiland Djerba. Aangekomen in Ajim aan de linkerkant van de weg eerst een heerlijk vismenu gegeten op het terras van het supergezellige restaurantje Le Petit Croustillade, een echte aanrader waar we later in de week nog een keer naar terug zijn gegaan.
Doorgereden naar Houmt Souk, de hoofdstad van het eiland. Een gezellig druk stadje met een vismarkt en hele ruime markt (souk), goedkoop en echt heel veel aanbod. Aardewerk en lokale producten van goede kwaliteit. Wel afdingen: ze zitten er niet op te wachten, maar je kunt het altijd proberen.
Daarna door naar Midoun: de toeristische trekpleister van het eiland. Met de touristische zone is dit wel het uitgaansgebied van het eiland.
Ook heeft Midoun de mooiste zandstranden. Neem eens een paardenkoets om het eiland te verkennen! Verderop is een wat rustiger toeristische zone Aghir ook met zandstranden. Hier vind je ook in port Aghir een prachtig plekje met een panoramisch uitzicht vanuit het restaurant aan het begin van de pier. Aan de ene kant de lagune en aan de andere kant de open zee. Verblijf in een bed & breakfast zoals Villa Cascade de Jasmin.
Weer iets verder aan de lagune kun je leren kitesurfen en windsurfen en wat zo makkelijk is, is dat je in het ondiepe water van de lagune zo op en af kunt stappen van je surfplank.
Vergeet niet bij je toer over het eiland het pottenbakkersdorp Guellala te bezoeken, laat je rondleiden en je krijgt een gratis demonstratie die je zeker aan het lachen maakt.
Het eiland verlaten kan je via de oud-Romaanse weg die begint bij El Kantara, maar niet voordat je een bezoek hebt gebracht aan El Ghriba de 1 na oudste en belangrijkste synagoge van de joodse gemeenschap op het eiland, waar naartoe ieder jaar in mei een pelgrimstocht naartoe wordt gehouden van over de hele wereld bezoeken de mensen dan Djerba.

Pluspunten Djerba

 • rechtstreeks bereikbaar per vliegtuig
 • zonnig bijna het gehele jaar
 • zeer gastvriendelijk zonder opdringerig te zijn
 • veel variatie om te doen
 • mooie zandstranden
 • goedkoop
 • in het zomerseizoen bruisend uitgaansleven

Minpunten Djerba

 • teveel all inclusive aanbod
 • te weinig wat meer individuelere accomodatie
 • als je het niet benoemt dan krijg je op bijna al je eten harissa een hele hete pepersaus
Ultieme tip: Doe een rondje eiland, bezoek het pottenbakkersdorp en ga voor een heerlijk vismenu naar Ajim..
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zalig klimaat (bezocht in oktober 2012)

Review geschreven door Joke Hoste op 10 november 2017

Een hele leuke tijd gehad in Djerba. Buiten de omgeving van het hotel zijn er niet echt veel bezienswaardigheden. De krokodillenboerderij is wel een aanrader.
Zou ik er ooit nog opnieuw naartoe gaan? Misschien wel. Eerst andere oorden verkennen...

Pluspunten Djerba

 • niet duur
 • zalig klimaat

Minpunten Djerba

 • weinig bezienswaardigheden
Aangeraden voor: Vriendengroep, Budget reizigers

Djerba, droomeiland als een sprookje uit 1001 nachten (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Jacqueline Traveler op 03 mei 2017

Heerlijk vakantie-eiland met zoooo veel variatie! Kite-surfen, met een paardenkoets het eiland rond, oudheden bezoeken, quads of buggy tours. Langs het strand paardrijden, of gewoon de hele dag heerlijk luieren op het zandstrand, boek mee, beetje zwemmen in zee of in het zwembad. Ultieme resorts met grandioze buffetten. Shoppen en vooral aardewerk en leer is goedkoop. Bezoek het authentieke pottenbakkersdorp Guelala. En heerlijk verse vis eten in Ajim.

9,3
10 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
10 Locals
9 Natuur
9 Interessant
10 Stranden

Pluspunten Djerba

 • vriendelijke mensen
 • goedkoop
 • altijd zon heerlijke temperatuur
 • zandstranden
 • genoeg te doen

Minpunten Djerba

 • weinig nederlandse touroperators
 • weinig vluchten vanuit Nederland
Ultieme tip: Voor heerlijke taartjes ga je naar "Delicious" in Midoun.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Tunesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mozambique kenner
Sponsors