Sidi Bou Said

Sidi Bou Said

door Niels Posthumus

Sidi Bou Said is een chique buitenwijk van Tunis, de hoofdstad van Tunesië. Je bent er met de trein binnen een halfuur. Het voorstadje, op een klif aan de Middellandse Zee, is blauwwit geschilderd. Het is een populaire plek onder kunstenaars.

De Rue Habib Thameur leidt dwars door de wijk Sidi Bou Said, naar de cafés en restaurants die uitkijken over de Golf van Tunesië. Hier loop je over de klinkerweggetjes, langs talloze witte huizen met zeeblauwe kozijnen en gietijzeren Franse balkonnetjes.

Blauwwit

Rode bloemen sieren de oase aan witblauw. Sidi Bou Said doet sterk denken aan Griekse eilandjes als Mykonos. Alleen dan met een Arabisch-Afrikaanse touch, met veel mozaïek en bogen die je bekend voorkomen uit de Moors-Spaanse stad Cordoba.

Sidi Bou Said is vernoemd naar de islamitische leider die in de dertiende eeuw in het stadje woonde. Daarvoor heette de nederzetting op de klif Jabal el-Menar.

Toeristisch

In het hoogseizoen sterft het werkelijk van de toeristen in Sidi Bou Said. Ze komen voor een dagje van de nabijgelegen stranden bij Hammamet of uit Tunis. In de lente en de herfst is het er beter toeven.

Toch is Sidi Bou Said één van die zeldzame plekken waar massa's toeristen je niet storen. Natuurlijk zorgen ze voor een overkill aan souvenirkraampjes langs de hoofdweg en lopen niet alle bezoekers in jouw tempo.

Maar de mierenhoopachtige drukte past wel bij het rommelige en smalle karakter van de steegjes. En het witblauw van alle huizen geeft de stadswijk een open karakter.

Kunstenaarsdorp

De wijk staat bekend als kunstenaarsdorp, niet in de laatste plaats door de liefde die de beroemde Zwitsers-Duitse kunstenaar Paul Klee voelde voor het stadje. Klee bezocht Sidi Bou Said in 1914, waarna hij begon aan zijn meest creatieve en productieve periode als kunstenaar.

Klee ontmoette in Sidi Bou Said verschillende andere kunstenaars die hem inspireerden. Hij roemde het licht in Sidi Bou Said, dat die stad zo prachtig kleur gaf. 'Ik hoef niet langer achter kleuren aan,' zei hij bij terugkomst in Duitsland, 'ik weet dat de kleuren mij voortaan altijd vast zullen houden.'

Nog altijd is Sidi Bou Said een populaire bestemming voor beroemde en minder bekende kunstenaars.

Rue Habib Thameur

Zodra de avond valt vertrekt het gros van de buitenlandse bezoekers naar het laag gelegen station. Ze schuifelen de klif weer af. Weinigen besluiten te overnachten in Sidi Bou Said.

Jonge Tunesische stelletjes nemen de straten over. De sfeer verandert. Alsof je langzaam een andere stad binnenloopt zonder je te bewegen.

Je loopt verder omhoog naar het einde van de Rue Habib Thameur en gaat zitten op het terras van het beroemde Café des Nattes of op dat van één van de betere restaurants. De zee onder je oogt rustig. De stranden zijn leeggestroomd. In de schemering ontwaar je op het water nog een paar witte zeilen, van bootjes op weg naar de haven.

Wat is er te doen in Sidi Bou Said?

  • Beklim de Rue Habib Thameur en beloon jezelf met een heerlijke koffie of maaltijd in het Café des Nattes bovenop de klif.
  • Treed in de voetsporen van Paul Klee en doe een schildercursus in het kunstenaarsdorp Sidi Bou Said.
  • Bezoek het Bardo Museum in het nabijgelegen Tunis, het beste en mooiste museum van Tunesië.
  • Tast diep in de buidel en overnacht in Hotel Dar Saïd, één van de vijftig beste hotels ter wereld. Waanzinnig uitzicht vanuit de omgebouwde villa op de klif over de Middellandse Zee en een prachtige bloementuin met zwembad. Dat alles in koloniale stijl.
  • Bezoek de oude Romeinse ruïnes van de legendarische stad Karthago uit de oudheid.

Specialisten Tunesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Madagaskar kenner
Sponsors