Beach Boys van Gambia

Beach Boys van Gambia

door Getaway Travel

Op de stranden van Gambia genieten veel zonnebadende westerse stellen van hun welverdiende vakantie. Gambia is een ideale bestemming voor een romantische strandvakantie. Maar een deel van de vrouwen vindt haar gezelschap pas in een Gambiaanse beach boy.

Cabinepersoneel van de vliegtuigen naar Gambia kijkt er al niet meer van op: een groot gedeelte van de passagiers bestaat uit alleenstaande vrouwen. Ze komen naar Gambia voor een tropisch paradijs. Zon, zee, strand en luxe. En wellicht de sterke armen van een beach boy om zich heen.

Eeuwige trouw voor Babylonische vrouw

Ze worden ook wel bumsters genoemd. De knappe, donkere jongens die op de stranden van Gambia relaties aanknopen met westerse toeristen. Ze geven complimenten, beloven eeuwige trouw en verklaren hun eeuwige trouw aan hun 'Babylonische vrouw.'

De vrouwen genieten van de aandacht en hebben gedurende hun tijd in Gambia een romantische relatie. Maar de werkelijkheid heeft weinig met romantiek of liefde te maken. Beide partijen spelen hun rol in een toneelstuk over economische ongelijkheid, emancipatie, gender issues en sociale controle.

Eenvoudige vakantieliefde

Veel Europese vrouwen die een relatie met een Gambiaanse man krijgen, willen een relatie op hun eigen voorwaarden. Ze willen geen gedoe of ingewikkelde verhoudingen. Door emancipatie zijn de rollen van mannen en vrouwen in Europa volledig verstrengeld geraakt. Daar moeten mannen sterk én gevoelig zijn, ambitieus én zorgzaam. In Gambia is het een stuk eenvoudiger.

De Europese vrouwen zijn rijker dan hun Gambiaanse vakantieliefde. Daardoor heeft de vrouw een zekere onafhankelijke machtspositie. De man overlaadt haar met complimenten, is jong en mooi en loopt over van romantiek en liefde. Een ideale relatie, zonder de lastige verwachtingspatronen en teleurstellingen die een Europese man met zich meebrengt.

Meerdere vrouwen

Voor de Gambiaanse man is de Europese vrouw voornamelijk een manier om geld te verdienen. De Gambiaanse man wordt in zijn samenleving afgerekend op zijn vermogen om geld binnen te brengen. In Gambia wordt alles gedeeld. Hoewel de levensstijl van de beach boys wordt afgekeurd door zijn familie, wordt zijn geld wel met open armen ontvangen.

Dit is uiteindelijk belangrijker dan de sociale taboes die hij schendt. Monogamie zoals in West-Europa komt in Gambia nauwelijks voor. Een beach boy is dan ook vaak gewoon getrouwd met een Gambiaanse vrouw. Hij kan immers genoeg geld verdienen om een gezin te onderhouden.

Kansen vergroten op Europees ticket

De verhoudingen zijn dus duidelijk. Soms vallen de vrouwen echter als een blok voor hun vakantieliefde. De verhouding kan uitlopen op een langdurige relatie, die vooral wordt gekenmerkt door de financiële hulp van de vrouw voor haar Gambiaanse vriend.

Vaak heeft de beach boy op hetzelfde moment verschillende relaties. Dan heeft hij meer kans op het ultieme succes: een vliegticket naar Europa en een visum om in Europa te mogen werken.

Het klinkt allemaal vrij koud en berekenend. Het is de werkelijkheid achter de warme zomerliefdes van oudere blanke vrouwen en jongere Gambiaanse jongens. Niemand hoeft zich ergens voor te schamen, maar het is duidelijk dat de liefde niet enkel voortkomt uit romantische motieven.

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mozambique kenner
Sponsors