Gunjur
7,8
8,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
7,0 Locals
8,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
8,0 Stranden

Gunjur

door Niels Posthumus

Gunjur is het belangrijkste vissersdorp van Gambia. Felgekleurde houten boten lossen er elke ochtend hun vangst. Achter de prachtig verlaten stranden liggen uitgestrekte baobab bossen.

Vrouwen waden bij zonsopgang uit de zee. Ze dragen tonnen vol vis op hun hoofd naar het strand van Gunjur. Ze hebben de tonnen gevuld bij de aangemeerde vissersboten. Deze liggen in de vrolijkste kleuren zo'n tien kilometer uit de kust.

Het is één van de mooiste dagelijkse rituelen in zuidwesten van Gambia. Je moet wel vroeg opstaan om het tafereel te aanschouwen.

Vissersstranden

Het tijdstip waarop de vissers aankomen bij het strand van Gunjur is afhankelijk van de stand van de maan. Meestal is dat tussen zeven en negen uur in de ochtend. De vissersvrouwen zitten al klaar. Ze wachten tot ze het water in kunnen.

Op hetzelfde moment prepareren vissersmannen andere felgekleurde, houten boten om het water op te gaan. Over rondgeschuurde boomstammen rollen zij de boten het water in. Zij keren in de avond terug met hun buit.

Visrijke wateren

De wateren voor de tachtig kilometer lange Gambiaanse kust behoren tot de meest visrijke ter wereld. De visserij in het straatarme land vindt echter nog altijd plaats met traditionele boten.

De grootste boten varen in de vroege ochtend Gunjur binnen. Nadat de vrouwen de boten hebben geleegd, begint de handel op het strand. Aan land is het dan druk en hectisch.

Foto's maken

Tonnen vis worden verdeeld, doorverhandeld en weggedragen. Het grootste deel gaat naar de rookruimtes iets achter het strand of naar de droogtafels buiten. Je kunt er doorheen lopen met een plaatselijke gids, die je tegen een kleine vergoeding alles vertelt over het drogen en roken van vis.

Groot voordeel is dat je aan zijn zijde naar hartenlust foto's mag schieten van de vissers en de vissersvrouwen, die in hun nog altijd drijfnatte plunje vis schoonmaken en zouten.

Ecolodges

Gunjur is slechts veertig kilometer verwijderd van hoofdstad Banjul. Omdat de stranden het mooist en interessantst zijn in de ochtend, is het verstandig in ieder geval één nacht in het dorpje zelf te slapen. Er zijn bovendien een aantal prachtige milieuvriendelijke ecolodges om te verblijven.

Vooral de Ecosteps Lodge, in alle rust buiten het dorp, en de centralere Project Lodge, zijn aan te raden. Vlakbij de Project Lodge strekken grote stukken baobab bos zich uit.

Stranden

Bovendien is het niet alleen visserij wat de klok slaat in Gunjur. De omgeving is gezegend met prachtige stranden. Vanuit de vissershaven wandel je over het strandwandeling naar het noorden.

De stranden rond Gunjur zijn anders dan die in de toeristische Senegambia Strip. Ze zijn volledig verlaten. Je waant je haast op een privéstrand. Er zijn geen proppers die wat van je willen. De koele zee is volledig voor jou alleen.

Nederlandse invloeden

Op de terugweg, na je strandwandeling koel je in de schaduw af bij de informele strandbars rond het vissersstrand van Gunjur. De vissermannen vertellen je dan alles over de vangst van die dag. Je kunt er percussie leren spelen.

En...je kunt er even Nederlands spreken, mocht je dat willen. De twee Nederlandse vlaggen aan het noord einde van het Gunjur vissersstrand verraden het al: daar is een Nederlandse beachbar.

Wat is er te doen in Gunjur?

  • Sta vroeg op en zie hoe bij zonsopgang de vissersboten aanleggen bij het strand van Gunjur en hoe de vrouwen het zeewater in waden om de vis aan land te brengen.
  • Laat je rondleiden in het haventje langs alle rookruimtes en droogrekken voor de vis.
  • Overnacht in een hangmat of boomhut bij Kartong, Gambia's nieuwe toeristische hotspot aan de Allahein rivier.
  • Ben je geïnteresseerd in slangen en leguanen, dan is het misschien leuk een bezoekje te brengen aan het Reptile Farm niet ver van Gunjur. Ook is er een crocodile pool bij Mama Bambo Folonko.
  • De Lemon Fish Art Gallery is een zeer leuke gallerie in Kartong waar je niet alleen kunst kunt bekijken, maar ook kunt overnachten.

Meer Gunjur

Reviews Gunjur

Gunjur, een klein kustplaatsje in het zuid westen van Gambia (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Marianne Hens op 21 juni 2016

De aankomst van de kleurrijke vissersboten is elke dag weer een belevenis. Vrouwen die volle manden vis op hun hoofd naar het strand dragen, de rokerijen en drogerijen. De streekmarkt is zeker ook een bezoek waard. Op het strand wordt op de heilige plaats een grote moskee gebouwd.

7,8
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
8 Stranden
Ultieme tip: Neem een gids meet het strand op, dan kun je vrij fotograferen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Afrika.nl kenner
Sponsors