Abuko Nature Reserve

Abuko Nature Reserve

door Niels Posthumus

Als Gambia 'Afrika voor beginners' is, dan is het Abuko Nature Reserve 'safari voor beginners'. Dat klinkt wat weinig avontuurlijk. Maar een wandeltocht langs het water van de Lamin Stream is nog altijd best een uitdaging. Je komt op deze 'beginnersafari' namelijk wel degelijk oog in oog te staan met krokodillen, nijlpaarden en misschien zelfs wel een zwarte cobra slang.

Abuko Nature Reserve is het belangrijkste wildpark van Gambia. Het is piepklein, maar voor vogelspotters en liefhebbers van slangen, krokodillen en nijlpaarden betekent het walhalla.

Oudste park van Gambia

Abuko was het eerste stuk natuur dat, drie jaar na de onafhankelijkheid van Gambia in 1965, officieel werd aangemerkt als beschermd natuurreservaat. Het is één van de kleinste parken in heel West-Afrika. Maar de biodiversiteit is er hoog.

Over de uitgezette route binnen het nog geen 200 hectare omvattende park loop je van dun begroeide savanne binnen mum van tijd het dichte en groene tropisch regenwoud in.

Dertig meter hoge palmen en mahoniebomen omringen je in het holst van het park. Hun altijd groene bladerdek beneemt je deels het felle zonlicht.

Namen op de bomen

Het tropische regenwoud van het Abuko Nature Reserve droogt de laatste decennia snel uit. In heel Gambia, en dus ook in Abuko, valt tegenwoordig dertig procent minder regen dan drie decennia geleden.

Het maakt een wandeling in Abuko niet minder mooi. Voor weinig geld huur je een gids die je veel kan vertellen over de bomen en dieren in Abuko. Als je liever alleen loopt, speel je eigen gids bij verschillende gelabelde bomen en vind je zelf de namen van de gewassen.

Krokodillen en nijlpaarden

Verwacht in Abuko geen olifanten, neushoorns, leeuwen of andere 'typische' Afrikaanse dieren. Het is een park dat met ruim 250 vogelsoorten voornamelijk een parel voor vogelspotters is.

Slangenliefhebbers halen er met een beetje speurwerk echter ook hun hart op. Tijdens je wandeling heb je kans een groene mamba, een python of een zwarte cobra te zien. Toch niet de minste slangen.

In het water van de centrale Lamin Stream leeft bovendien een bijzonder grote populatie krokodillen en nijlpaarden. Beide dieren zijn levensgevaarlijk voor de mens en zeer agressief. Een verfrissende duik zit er in Abuko dus niet in.

Senegambia

Groot voordeel van Abuko's jungle is dat het dicht bij de luxe hotels van de Senegambia ligt. Slechts een half uurtje rijden van de Senegambia Strip aan de Atlantische kust. Je hoeft niet lang in de bus te zitten om het oerwoud te bereiken. Ook ligt het park nagenoeg naast het vliegveld, hemelsbreed nog geen tien kilometer van Gambia's hoofdstad Banjul.

Lamin Lodge

Verblijf je juist liever buiten het toeristische centrum van Gambia, dan kun je er voor kiezen te overnachten in Lamin Lodge. Het uitzicht van dit hotel op de rand van Abuko is prachtig. Het eten is er bovendien erg goed. En de mangrove moerassen voor de deur zijn een dagtrip waard.

Abuko en de Lamin Lodge vormen een perfecte introductie op de natuur van Gambia. Vanuit het dorp Lamin boek je na deze inleiding een boot die je de nabijgelegen Gambia rivier op brengt. Je bent na het vogel spotten in Abuko klaar voor de binnenlanden van Afrika's kleinste staat.

Wat is er te doen in Abuko Nature Reserve?

  • Abuko is een plek voor vogelspotters bij uitstek. Neem dus vooral je verrekijker mee en geniet van de vele honderden vogels die je voorbij ziet fladderen.
  • Breng een bezoek aan de Makasutu Wildlife Trust, een onderzoekscentrum dat zich bezighoud met studies naar Gambia's biodiversiteit. Je kunt hier vrijwilligerswerk doen.
  • Heb je zin in een feestje, dan ben je vanuit het rustieke Abuko Nature Reserve ook zo weer op de Senegambia, waar het leven plotseling weer bruist en swingt.
  • Maak vanuit Abuko ook een uitstapje naar Brikama om daar de Kora drums te leren bespelen. De lessen zijn hier veel beter dan de drumcursussen aan de kust. En je kunt er zien hoe de trommels worden gemaakt.
  • Wil je echt volop relaxen, dan is de Lamin Lodge de plek voor jou. In je hangmat kijk je uit over de mangrove bossen aan de rand van het meer recht voor je.

Meer Abuko Nature Reserve

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors