Kachikally Krokodillenpoel

Kachikally Krokodillenpoel

door Koen de Bruijn

Onverstoord loop je langs de poel, maar iets in je ooghoek doet je plotseling schrikken. Je kijkt om en staat ineens oog-in-oog met een metersgrote nijlkrokodil. Goed gecamoufleerd ligt het prehistorische beest op de zanderige groenbruine grond te zonnen. Een gevoel van paniek bekruipt je en je staat in de startblokken om zo snel mogelijk van dit beest weg te rennen. Een grote grijns verschijnt op het gezicht van de gids en zonder aarzeling strijkt hij zijn hand over de met grove schubben bedekte rug. Dapper, maar met enige twijfel, steek jij ook je hand uit.

Bakau

Je bevindt je in Bakau, een dorpje iets ten westen van de hoofdstad Banjul. Lopend door de rommelige steegjes in het oude gedeelte van Bakau klampen kinderen je aan. Je bent op weg naar de beruchte krokodillenpoel. Onbereikbaar met de auto door de beroerde staat van de weggetjes die vol met stenen en zand liggen, loop je gestaag verder.

Terwijl je vrouwen passeert die hun was ophangen, kinderen ziet spelen en andere dagelijkse taferelen in je opneemt doemen er tropische palmbomen voor je op en eindigt de rommelige straat in een stoffig zandpad. Gearriveerd op je bestemming bekruipt je een zenuwachtig gevoel, je gaat straks een krokodil aanraken.

Het museum

Voordat het zover is kom je eerst langs een handjevol lemen hutjes waar cultureel-historische artefacten worden toongesteld. In dit museum krijg je een kijkje in de lokale folklore en gebruiken. Onbekende instrumenten en ingenieuze landbouwapparaten passeren de revue.

Laat je door de lokale gidsen meevoeren in een wereld van Afrikaanse magie en animalisme. Bewonder de bizarre kostuums en probeer één van de onbekende instrumenten uit.

Krokodillenpoel

Langs tropische palmbomen onder een groen bladerdak loop je over een stoffige zandgrond naar de krokodillenpoel toe. Je hart bonkt in je keel en je kijkt je medereizigers aan. Je ziet de eerste krokodillen in de poel liggen.

Omringt door grof geschubde (ex)dinosauriërs vraag je jezelf toch echt af of dit wel een goed idee is. De gids stelt je gerust, een dieet van voldoende vis neemt de grootste motivatie van de krokodil om jou als een lekker hapje te zien weg.

Je laat je handen over de grof geschubde rug van het reptiel gaan en je voelt iets wat je nog nooit eerder hebt gevoeld. Flexibel, maar toch ook stevig. Zacht en hard tegelijkertijd. Dit is een ervaring die je niet wilt missen, mits je niet bang bent voor meterslange prehistorische dieren.

Gambia voor durfals

De grootste trekker in Bakau is zonder twijfel de Kachikally krokodillenpoel. Maar, kijk je verder dan dit stukje adrenaline verhogende Gambia dan valt er veel te leren in het plaatselijke museum. Laat je door de lokale bevolking rondleiden en meng je tussen de lokale bevolking.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Afrika.nl maakte een rondreis door de winterzon bestemming Gambia met Corendon & Ontdek Gambia. Hierbij werd een bezoek gebracht aan o.a. het Tanji vissersdorp.

Wat is er te doen in Kachikally?

  • Trek je stoutste schoenen aan en kom oog in oog te staan met de heilige krokodillen van Kachikally. Aaien mag, maar durf jij het?
  • Naast de krokodillenpoel en het museum is er voor de natuurliefhebbers ook een mini natuurroute bij Kachilly. Een klein, maar onaangetast stukje natuur waarbij alleen de paden begaanbaar zijn.
  • Maak in het oude gedeelte van Bakau een praatje met de lokale bevolking of sla simpelweg de plaatselijke taferelen gade. Gegarandeerd een authentieke ervaring!
  • Laat je alles vertellen door de plaatselijke toezichthouders over het doel van de krokodillenpoel en waarom vrouwen hierheen komen om vruchtbaarder te worden.

Foto's & video's Kachikally Krokodillenpoel

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors