Banjul Jouw vakantie naar Afrika begint hier!
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Banjul

door Niels Posthumus

Banjul is één van de kleinste en slaperigste hoofdsteden ter wereld. Alleen op Albert Market komt zij plotseling tot leven. Verder voltrekt het Afrikaanse leven zich traag in Gambia. Op reis is dat uiteraard heerlijk.

Albert Market

Het is een wirwar van smalle doorgangen. Fruit ligt opgestapeld naast rauw vlees en gedroogde vis. Nep-Rolexen liggen er naast merken die vooral op de lachspieren werken: Fillips gloeilampen en ePod muziekspelers.

De hectiek van Albert Market staat in schril contrast met het verder zo slaperige karakter van Banjul. De hoofdstad in het noordwesten van Gambia telt 35.000 zielen. Banjul ligt aan de monding van de rivier die het land zijn naam leende.

Kleine hoofdstad

Er zijn waarschijnlijk maar weinig hoofdsteden ter wereld die zo dorps aandoen als Banjul. De straten van het schiereilandje waarop de stad ligt, zijn verstopt onder een laag zand. Mensen sloffen traag over straat. Zelfs auto's rijden er langzamer dan elders.

Het stadje lijkt je voortdurend in slaap te wiegen. Geen moment heb je het gevoel dat je door een regeringscentrum loopt. Banjul is dan ook één van de kleinste hoofdsteden van Afrika. En bovendien de hoofdstad van het kleinste Afrikaanse land.

Britse kolonie

De Brit Alexander Grant stichtte Banjul in 1816. Hij deed dat op de plek waar de Gambia rivier in de Atlantische Oceaan stroomt. Op de zuidoever. De rivier was erg strategisch gelegen voor de handel met de binnenlanden van Afrika.

Gambia was in die tijd een Britse kolonie. In de zestiende eeuw stond de smalle strook land, niet meer dan de twee oevers van de gelijknamige rivier, onder bewind van de Portugezen. Die handelden er in slaven, ivoor en goud.

Tweede Wereldoorlog

De Portugees António de Crato verkocht Gambia aan het Britse koninkrijk. De Engelsen bleven het gebied in West-Afrika vanuit Banjul controleren tot de onafhankelijkheid in 1965. Banjul bleef ook de hoofdstad van het gedekoloniseerde Gambia.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vierde Banjul haar hoogtijdagen. Tijdens die oorlog was de stad een belangrijke verversingsplaats voor Amerikaanse gevechtsvliegtuigen op weg naar Birma om daar te vechten tegen de Japan.

Oosterse bazaar

Banjul is vandaag de dag vooral een havenstadje. Het is niet eens de grootste plaats van Gambia. Serekunda, een paar kilometer ten zuiden, telt meer inwoners en oogt ook een stuk hectischer.

Alleen Albert Market onderscheidt zich in Banjul als een knooppunt van stadse activiteit. Doordat de markt deels overdekt is, heb je soms het gevoel dat je op een Oosterse bazaar loopt.

Arch 22

Het mooiste uitzicht over het kabbelende Banjul heb je vanaf de Arch 22, pal naast de belangrijkste regeringsgebouwen. Het is een werkelijk afzichtelijke triomfboog, die in 1994 verrees ter ere van de militaire coup die de huidige Gambiaanse president in het zadel hielp.

Zijn pompeusheid is lachwekkend in het zeer bescheiden hoofdstadje. Maar juist door zijn omvang torent de boog wel mooi boven de rest van het schiereilandje uit.

Veerboot

Banjul is boven alles een knooppunt. Het is de plek die de noord en zuidoever van de Gambia verbindt. De veerpont uit Barra aan de overkant van de rivier komt en gaat een paar keer per dag. Het laden en lossen van de pont is zo'n beetje het hoogtepunt van de dag in de Gambiaanse hoofdstad.

Wat is er te doen in Banjul?

 • Train je afdingkunsten op de Albert Market en kom met een paar mooie souvenirs thuis.
 • Vergaap je aan de misplaatste en bombastische arrogantie van de Arch 22 overwinningsboog en geniet van het uitzicht.
 • Laat je een rondleiding geven door het Royal Victoria Teaching Hospital dat niet alleen het belangrijkste ziekenhuis van Gambia is, maar ook een bijzonder complex van gebouwen uit zowel negentiende eeuw als uit onze moderne tijd.
 • Een bezoek aan de St. Joseph Adult Education and Skills Centre is een visite aan een weggemoffeld Portugees gebouwtje waar al twintig jaar lang gehandicapte vrouwen worden onderwezen. Je kunt er prachtig handwerk van diezelfde vrouwen kopen.
 • De oude stad of Old Town is een wat warrige en slecht onderhouden melange van koloniale gebouwen en huizen in Krio-stijl, die doen denken aan het centrum van hoofdstad Freetown in Sierra Leone, waar veel inwoners van Banjul vandaan komen.

Meer Banjul

Reviews Banjul

Bevolking gastvrij,ambtenaren corrupt (bezocht in december 2010)

Review geschreven door Ineke van den Elshout op 12 december 2020

Stranden,mooie hotels,dierentuin met veel loslopende dieren...neem een jonge man als gids,Dan kom je bij de inlandse dorpjes,wordt bekent gemaakt via een tamtam...varen tussen de aligators...veel gezellige markten. Een bezoek bij onze gids thuis ( op een compaan,vader mer 4 vrouwen,een heleboel kindertjes,daar gegeten) bezoek aan een inlandse school,heel ontroerend,kinderen gingen voor je zingen met hun lieve toetjes....neem altijd wat snoepjes,boekjes,potloden enz mee...er is zoveel te zien....ALS het kan Laat dan je aangebroken tandpasta,badschuim,enz achter voor je gids,ALS dank voor zijn vele informatie...

Pluspunten Banjul

 • alles is heel betaalbaar
 • of je wordt uitgenodigd om mee te eten

Minpunten Banjul

 • niet druk
Ultieme tip: Dat hebben ze niet,houd je portemonnee goed bij je en neem een taxi,ga eten in Hotels.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indrukwekkend Gambia (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Joep Dikmans op 14 december 2019

Onder de indruk van de puurheid van het land en de mensen. Gambia ontwikkelt zich snel maar we hebben ons nu nog helemaal kunnen onderdompelen in een stukje authentiek Afrika.
De mensen zijn zeer vriendelijk en behulpzaam maar je bent ook voor hun een bezienswaardigheid. (op een leuke manier)

Pluspunten Banjul

 • Nog weinig toeristen
 • Vriendelijke mensen
 • Veilig

Minpunten Banjul

 • hectisch
Ultieme tip: Boottrip naar Georgetown. Het is prachtig op de rivier met nijlpaarden, apen en vogels. Georgetown is de plaats waar de slaven werden verzameld voordat ze naar Amerika gingen.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Fantastische ervaring (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Romy Okoye op 19 november 2019

Heel veel leuke en mooie mensen ontmoet, verbleven in Senegambia Beach hotel, zeker een aanrader. Gambia is een land vol mooie mensen die maar al te graag een praatje met je willen maken, de kinderen spelen op straat. Ook qua natuur waren wij blij verrast.

Pluspunten Banjul

 • goedkoop
 • aardige mensen
 • veilig
 • lekker weer

Minpunten Banjul

 • nvt
Ultieme tip: Serakunda market
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Reis naar banjul (bezocht in maart 2019)

Review geschreven door Fidan Pelen op 19 november 2019

Zeker een aanrader, mooie cultuur, lieve mensen! Zou ook zeker scholen bezoeken. Mooie stranden, lekker eten! Eigen heb je er veel en je kunt er voor een lage budget heen. Je kan het zo duur maken als je zelf maar wilt.

Pluspunten Banjul

 • aardige mensen

Minpunten Banjul

 • het kan soms te warm zijn.
Ultieme tip: Zeker scholen bezoeken als je er komt, kinderen zijn zeer dankbaar!
Aangeraden voor: Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Leuke vakantie. Mooi weer en aardige mensen (bezocht in november 2012)

Review geschreven door Anneke Van der Helm-schrier op 01 maart 2017

Leuke plek. Hier vandaan kan je veel bezichtigen . De markt is erg kleurrijk. Ik voelde me er erg veilig. Werd wel veel aangesproken. Met een local een aantal excursies gedaan. Het hotel was ook super.

Ultieme tip: Met een local eropuittrekken. Goedkoper en je ziet veel meer.
Aangeraden voor: Gezinnen
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors