Inentingen & vaccinaties Gambia

Inentingen & vaccinaties Gambia

Tijdens je rondreis door Gambia kun je te maken krijgen met verschillende infectieziekten. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Ga jij binnenkort op vakantie naar Gambia en wil je zorgeloos op reis? Maak dan zes tot acht weken voordat je vertrekt een afspraak voor een vaccinatieadvies bij jou in de buurt.

Waar kan je terecht voor je vaccinaties?

Er zijn verschillende instanties waar jij je kan laten inenten. Een snelle en betrouwbare optie is de GGD die je door heel Nederland vindt. Zo geven de reizigersadviseurs van de GGD je tijdens het reizigersspreekuur persoonlijk, professioneel en up-to-date reis- en vaccinatieadvies voor Gambia. Ook als je medische problemen hebt of medicijnen gebruikt. Hier maak je gemakkelijk online een afspraak. En in het filmpje hieronder zie je hoe het reizigersspreekuur werkt.


Het bezoeken van het reizigersspreekuur bij de GGD brengt wel kosten met zich mee. Vaak worden deze kosten vergoed door je zorgverzekering. Wil je alvast checken welke inentingen jij mogelijk nodig hebt? Hier vind je een overzicht van de vaccinaties voor Gambia.

Altijd op de hoogte tijdens je reis

Ga je binnenkort op reis naar Gambia? Download gratis de app GGD reist mee, geschikt voor Android en iOS. De app staat vol handige reistips en is ook offline te gebruiken.

Welke vaccinatie en inentingen zijn verplicht in Gambia?

Gambia kent geen verplichte vaccinaties. Wel worden inentingen tegen hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio) aangeraden.

Welke vaccinatie en inentingen zijn extra aan te raden?

Vaccinaties tegen buiktyfus, hepatitis B, tuberculose en rabiës zijn optioneel, maar niet verplicht. In Gambia komt gele koorts voor. Het is daarom vaak aan te raden ook deze inenting te halen. Overleg dit voor je reis met een gespecialiseerde arts.

Voor welke specifieke ziektes moet je oppassen in Gambia?

Gele koorts komt voor in Gambia. Muggen verspreiden er bovendien het ziek makende dengue-virus. Ook loop je gedurende het hele jaar in Gambia kans op malaria.

Het is dan ook ten stelligste aan te raden malariatabletten te slikken tijdens een reis in het land. Malaria is een gevaarlijke ziekte en kan zelfs dodelijk zijn.

Voor een kort verblijf kun je kiezen voor het middel Malarone. Het middel Lariam is goedkoper, maar dat kent heftige bijwerkingen. Laat je door een arts voorlichten over de mogelijkheden.

Zorg bovendien altijd dat je met DEET-muggenspray goed beschermd bent tegen muggenbeten in Gambia. Malariatabletten bieden namelijk geen honderd procent bescherming.

Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Wat zijn risicogebieden voor de gezondheid?

Malaria komt in heel Gambia voor. Gele koorts kun je ook in het hele ministaatje oplopen. Vraag hier meer informatie over op bij een tropenarts of GGD bij jou in de buurt.

Dengue is ook een virus dat geen afgebakend besmettingsgebied kent in Gambia. Smeer je dus altijd en overal goed in met antimuggenspray.

Pas ook bij zoetwatermeertjes of slecht doorstromen rivieren altijd op. Zwemmen is in Gambia lang niet overal een goed idee. In stilstaand water kun je de wormziekte Bilharzia oplopen. Deze ziekte kan je organen aantasten en kan chronisch worden.

Is het water uit de kraan drinkbaar in Gambia?

Je kunt beter geen water uit de kraan drinken in Gambia. Ook ijsblokjes dien je uit je cola te vissen. Je kunt er ziek van worden. Gelukkig zijn er op veel plekken flessen mineraalwater te koop.

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors