Vervoer Gambia

Vervoer Gambia

Wat zijn de vervoersmiddelen in Gambia?

Gambia is het kleinste land van Afrika. Je zou dan ook zeggen dat je overal in het land snel kunt zijn. Dat is echter een vergissing, want zoals ook elders in Afrika zeggen afstanden in Gambia niet zoveel.

In Gambia heb je namelijk geen binnenlandse vluchten, geen treinen en het systeem van bussen, dat ooit één van de beste in Afrika was, rijdt werkelijk voor geen meter meer op tijd.

Als je met de auto bent, doe je er goed aan vooral langs de noordzijde van de rivier de Gambia te rijden. Daar zijn de wegen veel beter dan aan de zuidzijde.

Vliegtuig

Gambia mag dan geen binnenlandse vluchten hebben, het is uiteraard wel door de lucht te bereiken. Onder meer Air Guinée, Air Sénégal en enkele Europese chartermaatschappijen vliegen op Banjul International Airport, twintig kilometer buiten de hoofdstad.

Bus

Gambia kende ooit een bussennetwerk waar de rest van Afrika zijn vingers bij aflikte. Het GPTC busnetwerk is de laatste vijftien jaar echter snel uit elkaar gevallen, net als de wegen waarover de bussen dienen te rijden.

Er rijden nog wel enkele bussen van oost naar west en terug, helemaal van Banjul tot Bassa Santa Su, maar van vaste vertrektijden is daar al jaren niets meer vernomen en de bussen doen soms wel twaalf uur over een ritje van 350 kilometer.

Bushtaxi

Bushtaxi's zijn particuliere auto's die als gedeelde taxi dienen. De meeste vertrekken vanuit Serekunda en rijden tot aan Soma.

Er zijn zowel gele als groene taxi's. Voordeel van de groene toeristentaxi's is dat zijn een min of meer stabiel tarief hanteren. Nadeel is echter dat die twee keer zo hoog liggen als bij de gele taxi's, waar je dan wel weer scherp moet onderhandelen over de prijs.

Huurauto

Je kunt uiteraard een auto huren in Gambia. Maar denk niet dat je dan snel het land rond scheurt. De wegen in Gambia zijn slecht. Je dient dus langzaam te rijden om gaten in de weg nauwkeurig te omzeilen.

De weg langs de noordelijke oever van de Gambia rivier is een stuk beter dan die langs de zuidkant. Ben je in het zuiden, dan moet je echter wel met de pont naar de overkant.

Onderschat die overtocht niet. Het is een klein stukje. Je kunt in Banjul de overzijde van het water gemakkelijk zien. Maar het duurt vaak ruim een halve dag om de overtocht te maken. De boten varen langzaam en zijn afschuwelijk klein. Er passen slechts een paar auto's per keer op.

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors