Religie & Tradities Gambia

Religie & Tradities Gambia

Wat zijn de belangrijkste religies in Gambia?

De overgrote meerderheid van de mensen in Gambia is moslim. Ruim negentig procent. De Wolof, Fula en Mandinka bevolkingsgroepen zijn zelfs nagenoeg uitsluitend islamitisch.

De Jola zijn vaker christelijk, net als sommige Serer. In de gebieden waar christenen wonen zijn traditionele animistische rituelen ook vaak nog wijdverbreid. Veel van deze rituelen hebben bovendien een ingang gevonden in de christelijke en islamitische religies in Gambia.

Wat zijn belangrijke tradities in Gambia?

Eén van de bekendste en meest uitzonderlijke tradities in Gambia is de kraamtraditie. In Gambia blijft een zwangere vrouw namelijk zo lang mogelijk doorwerken.

Bij de bevalling zelf zijn niet alleen de vroedvrouw aanwezig, maar ook andere, ervaren vrouwen. De vroedvrouw neemt de baby als eerst aan de borst. Bij het persen, duwen de helpende vrouwen op de buik om extra kracht te zetten.

Als de baby er is, smeert men wat bloed uit de navelstreng om de mond, omdat dit geluk brengt.

Met welke gewoonten en gebruiken dien je rekening te houden?

Ondanks dat Gambia een sterk islamitisch land is, gelden er niet de kledingsregels die we uit het Midden-Oosten kennen. Hoofddoekjes zie je er nauwelijks en ook hoeft niet het hele lichaam bedekt te zijn.

Doe echter wel iets bedekkend aan als je een moskee wilt bezoeken. Al zijn lang niet al deze gebedshuizen toegankelijk voor niet-islamieten.

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors