Religie & Tradities Gambia

Religie & Tradities Gambia

Wat zijn de belangrijkste religies in Gambia?

De overgrote meerderheid van de mensen in Gambia is moslim. Ruim negentig procent. De Wolof, Fula en Mandinka bevolkingsgroepen zijn zelfs nagenoeg uitsluitend islamitisch.

De Jola zijn vaker christelijk, net als sommige Serer. In de gebieden waar christenen wonen zijn traditionele animistische rituelen ook vaak nog wijdverbreid. Veel van deze rituelen hebben bovendien een ingang gevonden in de christelijke en islamitische religies in Gambia.

Wat zijn belangrijke tradities in Gambia?

Eén van de bekendste en meest uitzonderlijke tradities in Gambia is de kraamtraditie. In Gambia blijft een zwangere vrouw namelijk zo lang mogelijk doorwerken.

Bij de bevalling zelf zijn niet alleen de vroedvrouw aanwezig, maar ook andere, ervaren vrouwen. De vroedvrouw neemt de baby als eerst aan de borst. Bij het persen, duwen de helpende vrouwen op de buik om extra kracht te zetten.

Als de baby er is, smeert men wat bloed uit de navelstreng om de mond, omdat dit geluk brengt.

Met welke gewoonten en gebruiken dien je rekening te houden?

Ondanks dat Gambia een sterk islamitisch land is, gelden er niet de kledingsregels die we uit het Midden-Oosten kennen. Hoofddoekjes zie je er nauwelijks en ook hoeft niet het hele lichaam bedekt te zijn.

Doe echter wel iets bedekkend aan als je een moskee wilt bezoeken. Al zijn lang niet al deze gebedshuizen toegankelijk voor niet-islamieten.

Een onbezorgde reis begint zo

Ga jij ook bijna op reis? Dan zijn je voorbereidingen vast al in volle gang: routes uitzoeken, hotelletjes spotten en bezienswaardigheden uitzoeken. Waar je ook naartoe gaat, je vakantie begint al met een hoop voorpret. En als je dan toch bezig bent met plannen, zoek dan ook gelijk je praktische zaken als visum, verzekeringen en tips over veiligheid uit. Hoe je dat doet? Met de reisadviezen op het gebied van veiligheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Of op MyTravelPlanner, waar je alle praktische informatie vindt in een handige to-do-lijst. Zo hoef je tijdens je reis écht alleen nog maar te genieten!

Like deze pagina
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Kaapverdië kenner
Sponsors