Klimaat Gambia

Klimaat Gambia

Wat voor klimaat heeft Gambia?

Gambia heeft een tropisch savanneklimaat met temperaturen die overdag rond de dertig graden liggen gedurende het hele jaar. Dicht langs de kust kan de gevoelstemperatuur lekkerder zijn door de aanwezigheid van een lichte bries.

In de zomermaanden daalt de temperatuur in Gambia slechts langzaam bij het invallen van de avond. Aan het einde van de nacht is het kwik gedaald naar ongeveer 23 tot 24 graden waarna de temperatuur binnen enkele uren weer omhoogschiet naar boven de dertig graden.

In de winter is het 's nachts iets koeler; de minimumtemperaturen liggen in de wintermaanden gemiddeld rond de 18 tot 20 graden.

Het weer in Gambia kent twee seizoenen: een droge periode en een regenseizoen. Vanaf eind oktober tot begin juni regent het zelden. Vanaf de tweede of derde week van juni voltrekt zich een duidelijke omslag in het weer. De luchtvochtigheid loopt op en de kans op regen neemt snel toe.

Vanaf de tweede helft van juni tot de tweede helft van oktober regent het ongeveer de helft van de dagen. Deze neerslag valt meestal in flinke buien, die vooral ontstaan aan het einde van de middag of na zonsondergang.

Gemiddeld valt er op jaarbasis zo'n veertienhonderd millimeter neerslag in hoofdstad Banjul. Dat is bijna twee keer zo veel als in een Nederlands jaar.

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Afrika.nl kenner
Sponsors