Rondreis Gambia

Een rondreis door Gambia neemt je mee naar de mooiste bezienswaardigheden van Afrika’s kleinste land. Zon op de stranden van Senegambia, proef de verse vis in het dorpje Gunjur, spot vogels in het Abuko National Park en maak een boottocht over de Gambiarivier. Lees meer

Sawadee

Vaar over de Gambiarivier, wandel door het Makasutu Cultural Forest en geniet van de zon en de wuivende palmbomen op de spierwitte stranden. Maak met Sawadee een rondreis door Gambia en ontdek ‘the smiling coast of Africa’. Kijk op de website voor het aanbod aan reizen naar Gambia!

Je reis begint op Afrika.nl

Doordat Gambia zo klein en compact is, is het mogelijk om alle belangrijkste bezienswaardigheden van het Afrikaanse land te ontdekken tijdens één rondreis. Een boottocht is een ideale manier van reizen tijdens je vakantie in Gambia. De Gambiarivier voert je vanaf de kust het binnenland in.

Een rondreis door Gamiba: de hoogtepunten

Hoofdstad Banjul ligt aan de monding van de Gambiarivier en vormt daarmee het ideale startpunt van je rondreis per boot door Gambia. Banjul is een van de kleinste hoofdsteden ter wereld. De stad voelt meer aan als een dorp dan een hoofdstad.

Iets verderop liggen de stranden van Senegambia, het hectische centrum van het toerisme in Gambia. The Strip vormt met haar vele nachtclubs en hotels het kloppende hart van Senegambia. Dit deel van Gambia kent in tegenstelling tot andere delen van het land een sterk ontwikkelde toerismeindustrie.

Boottocht over de Gamibarivier

Vanuit Banjul maak je een boottocht dwars door het land over de Gambiarivier. Alle belangrijke highlights passeren de revue: het Abuko National Park, het voormalige slavenfort James Island, Kiang West National Park en de steencirkels van Wassu.

Enkele honderden kilometers verder eindigt een rondreis over de Gambiarivier in Janjanbureh. Het dorp staat beter bekend als Georgetown zoals het voorheen heette. Je bevind je nu in het binnenland van Afrika dat een stuk authentieker en minder toeristisch oogt dan de kuststrook aan de Atlantische Oceaan. Hier ontdek je het echte Afrika tijdens je reis door Gambia!

Met een huurauto door Gambia

Naast een boottocht over de Gambia rivier, is het ook mogeljk om de wegen naast de rivier te volgen.  Een huurauto is de beste manier om over land door Gambia te reizen. Het Afrikaanse land heeft geen treinen en ook het busnetwerk is niet erg betrouwbaar.

Daarnaast zijn ook de wegen in Gambia niet in de allerbeste staat, wat voor wat uitdagingen zorgt tijdens een roadtrip. Kies je toch voor een huurauto, dan is het aan te raden om langs de noordkant van de Gambiarivier te rijden waar de wegen beter zijn dan aan de andere kant van het water.

Reviews Gambia

Gambia een toeristenland in wording (bezocht in maart 2024)

Review geschreven door Hendrik Gadellaa op 05 april 2024

Wij zijn er heengegaan voor de zon en het strand en dat was helemaal prima. Maar we hebben ook gezien dat de Gambiaanse bevolking alle zeilen moet bijzetten om te overleven. En dat doen ze onder andere door zich ondermeer te richten op de toeristen. Het is over het algemeen een vriendelijk volk en dat ze Engels spreken maakt de communicatie met de bevolking gemakelijk.

Je kan de bevolking financieel ondersteunen door bijvoorbeeld locale gidsen voor een tour te kiezen boven die van jouw reisorganisatie, of in het locale restaurant te gaan eten in plaats van je all in hotel.

Zo hebben wij een geweldige dagtocht gemaakt, uiteraard met een locaale gids, en zijn onder andere naar de markt van Serekunda geweest wat op zich een hele belevenis was. Zoveel marktkooplui en bezoekers in smalle straatjes, dicht op elkaar met allerhande koopwaar en die ontzettend gemoedelijk met elkaar omgaan. Daar kunnen wij nog van leren! Het zelfde geldt voor de visafslag in Tanji waar de kooplui in de namiddag wachten op de gevange vis.

8,5
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
8 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Gambia

 • Het klimaat is prima
Ultieme tip: We hebben in Bakau een betrouwbare locale gids gevonden die wij een ieder kunnen aanraden. Hij heet Lamin en zijn zakennaam is Bob Marley Tours, telefoon +220 596 6812
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Gambia januari 2024 was geweldig tip boek excursies bij de locals (bezocht in januari 2024)

Review geschreven door Maikel Bouwels op 04 februari 2024

Onze eerste x in Gambia wij verbleven in hotel balafon echt geweldig super vriendelijke mensen daar en goed verzorgd. Wel vind ik dat mensen ZWAAR OPGELICHT worden door African tours en corendon!! Ze zeggen dingen die niet waar zijn!
In een land waar mensen 1,5 euro per dag verdienen vragen hun voor een gemiddelde excursie 60,- euro
Ons advies buiten de hotels staan jongens die je ook graag alle mooie plekjes laten zien want ze zijn trots op hun land en dan ben je 5 tot 10 euro kwijt voor een dag dus niet bang zijn ze bijten niet.
Wij hadden pim een hele rustige vriendelijke lieve jongen die je kunt appen en alles voor je doet zijn nummer is +2202163700
Ook besef ik door Gambia dat wij het echt mega goed hebben in Nederland met dat geklaag! Ik ga zeker terug mooi weer goedkoop vriendelijke leuke mensen echt een aanrader groetjes maikel

Pluspunten Gambia

 • aardige locals
 • mooie weer
 • vriendelijke mensen
 • goedkoop
 • lekker eten

Minpunten Gambia

 • armoede
Ultieme tip: Ga eten en boek excursies bij lokale restaurants en mensen
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Super gehad! Leuk vooral met tour guide (bezocht in maart 2023)

Review geschreven door Robert Ob op 23 maart 2023

Super gehad en heerlijk genoten in Gambia! Ik raad mensen aan echt een lokale gids te nemen: veel meer persoonlijke aandacht, je steunt de locals en zit niet met 60 man in een busje haha. Heel de dag privé chauffeur mee voor niets. Tip, wij hadden het met Abdul geregeld, super leuke gast! (www.abdul-gambia.nl)

slechte ervaring baobab hotel bijilo (bezocht in oktober 2022)

Review geschreven door ronald hoogeveen op 03 november 2022

mooi land veel vriendelijke mensen maar ook veel armoede ,2 weken geweest geboekt via corendon
en verbleven in baobab hotel in bijilo ,na 2 dagen verblijf daar is er 650 euro van mijn kamer gestolen
uit mijn rugtas ,dit gemeld en aangifte gedaan maar een grote mond gekregen van de manager en een dag later bedreigd door de eigenaar van het hotel ,mijn advies NIET BOEKEN DAAR IN BAOBAB HOTEL
ook na de bedreiging aangifte gedaan en beide onderzoeken lopen nog ,schoonmaker heeft een nacht op het politie buro gezeten en de eigenaar 2 uurtjes op het buro vanwege de bedreiging .uiteraard
dit gemeld bij corendon en die heeft geregeld dat ik naar een ander hotel verhuisde ,ik niet alleen ook 3 andere gasten wilden weg na het allemaal gezien te hebben en die zich niet meer veilig voelden hierdoor
excuses niet gekregen van de manager en de eigenaar wel bij thuiskomst melding van gemaakt bij corendon via de site en ter plekke een klachtenformulier met liane van corendon ingevuld en hopen
dat corendon dit netjes gaat oplossen voor mij.waarom het geld op de kamer bewaren omdat de kluisjes
geen kluisjes zijn maar lockers bij de receptie en ik hoorde dat deze niet veilig waren van een andere gast.

Pluspunten Gambia

 • mooi land

Minpunten Gambia

 • erg op de geld letten
Ultieme tip: mooi land erg veel armoede let op je geld boek NIET BIJ BAOBAB HOTEL
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Vrolijk Gambia (bezocht in april 2018)

Review geschreven door Eva van der Pas op 05 januari 2021

Gambia is een geweldig land waar je het échte Afrika gevoel krijgt! Je wordt overal met een lach ontvangen, de lokale bevolking is heel vriendelijk. Er is een goede balans tussen de drukke steden en de echte Afrikaanse natuur.

7,9
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
6 Veilig
8 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Gambia

 • aardige locals
Ultieme tip: Breng een bezoek aan de markt in Banjul of ga voor verse vis einde van de dag naar het strand!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Heerlijke vakantie gehad! (bezocht in februari 2020)

Review geschreven door Robert Ob op 26 februari 2020

Bijzonder vriendelijk en respectvolle mensen, ook wanneer ze niets verkopen of van je willen. Bizar open en altijd glimlachend! Genoeg moois te zien ook :) Tip: boek geen excursie bij de touroperator maar pak dan een officiële groene (toeristen) taxi met een local die direct voor bijna niets tevens je gids zijn urenlang. Ze spreken vloeiend Engels en je steunt de locals ipv dat het grootste gedeelte van je geld weer terug vloeit aar het Westen ;) Duik het Gambiaanse leven in en geniet! (ps mocht je een gouden gids zoeken dan kan ik zeker die van ons aanraden, Abdul, alle info maar ook besparingen door inside tips en tricks waren het enorm waard, zijn whatsapp-nummer is +220 3919815) Wij hebben er een vriend bij, zeer intrigerend om zoveel te weten te komen van het leven daar en zijn persoonlijke omstandigheden.

Pluspunten Gambia

 • Meest vriendelijke en open mensen ooit ook als ze je geld niet hoeven
 • Weer
Ultieme tip: Ontmoet de locals en boek trips bij een toeristentaxi :)
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Gambia, fijn land (bezocht in december 2019)

Review geschreven door Ilja Huis op 18 december 2019

Wij sluiten ons aan bij alle onderstaande reviews over Gambia. Fijn land, met open en aardige mensen, fantastisch klimaat voor onze koude wintermaanden. Fantastische scenery bij bijvoorbeeld Tanji vishaven, maar ook in natuur (bird- en wildparken, maar ook gewoon bij een pooltje in Calypso). Onder de glimlach rommelt het wel, het is en blijft Afrika. Politiek gaat niet alles van een leien dakje, tijdens staatsgreep in 2017 moesten veel NL'ers vakantie afbreken en naar huis, of zaten juist vast. Nu waren er ook stakingen en veel controleposten, want velen willen dat de huidige president vertrekt. Zelfverrijking van de bovenlaag is en blijft schrijnend en nauwelijk uit te bannen fenomeen in Afrika, doe daar niet aan mee en huur locals in. Wat dat betreft helemaal aansluitend bij overige reviews. Blijf niet liggen bij je resort (wat helaas toch de meerderheid nog doet), ontdek die prachtige land, en steun de lokale economie ipv je all inclusive resort. Laat je door de 'officiele' excursie organisaties niet uit buiten, neem een lokale gids, goedkoper en veel leuker. We vrezen dat Gambia zich uit de gratie prijst omdat de prijzen voor toeristen de afgelopen jaren exorbitant zijn gestegen.

Pluspunten Gambia

 • Aardige locals
 • Fantastisch weer
 • Fantastische zee en strand
 • Mooie natuur
 • Interessant
 • Redelijk stabiel
 • Alle basics zijn er

Minpunten Gambia

 • Sommige verkopers zijn wat hardnekkig
 • Sextoerisme zitten we niet op te wachten
 • Prijs-kwaliteit niet altijd even goed
 • Prijzen afgelopen jaren te sterk gestegen
Ultieme tip: bd_best@hotmail.com, mob +220 9819808 brengt je bij lokale gids Bakary in Serrekunda hij weet veel, is vriendelijk en betrouwbaar. Wij hebben een mooie tijd met hem gehad.

Geweldig land, geweldig lieve mensen. Na 1 keer verliefd op dit land! (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Joyce Kersten op 15 december 2019

Geweldig land, geweldig lieve mensen. Na 1 keer verliefd op dit land! Zoveel te zien en zoveel te beleven, Voor ieder wat wils, cultuur, prachtige natuur, vogels, mooie stranden, leuke locale markten waar je uren over kan struinen, wildpark Fathala in Senagal. Tanji locale vissersmarkt

Pluspunten Gambia

 • Dankbare mensen
 • prachtige natuur
Ultieme tip: Ga op pad, laat je leiden door de locale bevolking, ervaar en geniet!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Gambia, the smiling coast of Africa (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Nathalie Postma op 13 december 2019

Gambia wordt wel eens het 'Afrika voor beginners' iets wat ik eigenlijk onterecht vind. Gambia laat een ander soort Afrika zien, maar zeker niet minder. Het land heeft mij gepakt en ik heb dit land in mijn hart gesloten.
De open mentaliteit, de vriendelijkheid en, met name als je buiten het toeristische deel van het land komt, de echtheid van de mensen maakte het voor mij tot een onvergetelijke ervaring. Ze noemen Gambia niet voor niets, the smiling coast of Africa. Mensen zijn hier oprecht, vrolijk en blij.
Gambia staat tot nu toe helaas bekend vanuit een bepaald soort toerisme. Dit tref je inderdaad aan, helaas zou ik bijna zeggen. Maar als je de moeite neemt om verder te kijken dan de toeristische stranden, dan ontmoet je die smiling coast en de echte mens hierachter.
Gambia heeft een prachtige, groene natuur met een rijke schat aan dieren. De moeite waard om eens de binnenlanden te gaan verkennen en hier je indrukken van op te doen want je ziet hier een schat aan vogels en apen, maar zeker ook andere dieren zoals nijlpaarden en krokodillen.
Loop ook eens een schooltje binnen en praat eens met de lokale bevolking, mensen zijn gastvrij en open en velen spreken goed Engels.
Gambia heeft een rijke geschiedenis die met name draait rondom de slavernij. Ruim 400 jaren zijn van hieruit mensen opgepakt en naar verschillende landen gestuurd om daar als slaven te werken. Dit stukje geschiedenis vind je hier zeker terug en het zien hiervan zet je even met beide benen op de grond.
Het land heeft een heerlijke keuken. Door het proeven van de lokale gerechten krijg je weer een ander stukje van het echte Gambia te zien en te proeven.
Zoals ik al zei, het land heeft mij gepakt en ik vind het zeker zeer de moeite waard.
Ik ga graag nog eens terug.

8,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
9 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Gambia

 • vriendelijke mensen
 • betaalbaar
 • heerlijk klimaat
 • goed bereikbaar

Minpunten Gambia

 • aanklampende verkopers
 • sex toerisme
Ultieme tip: Ga het zoeken buiten het toeristische deel om en ontmoet de echte mensen. (bezoekjes aan scholen, Senegalees vluchtelingen kamp).
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bijzondere land, bijzondere cultuur, bijzondere ervaring! (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Chantal Koornberg op 10 december 2019

Zoals je mijn foto kan zien zijn we naar de vismarkt geweest,hier kwamen de bootjes aan om hun vangst naar land te brengen. Wij zaten in het senegambia hotel, prachtig hotel met veel luxe voor gambiaans begrippen!

8,6
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Gambia

 • Vriendelijke locals
 • Prachtig hotel
 • Mooi strand
 • Bijzondere cultuur

Minpunten Gambia

 • De strip is erg toeristisch en dus duurder
Ultieme tip: Ga op pas met locals, ze kunnen je veel vertellen en mooie plekken laten zien.. En, zo verdienen hun ook nog wat!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Praktische tips

Top 10 aanbiedingen
Aanbevolen door ons
Kenia kenner
Reis van de maand
Safari Discover Kenia - va € 4409
Safari Discover Kenia

11-daagse privé rondreis

 • Ontdek de Big Five en de uitgestrekte savannes in de Masai Mara
 • Bezoek het schitterende Amboseli National Park
Bekijk reis
Sponsors