Harare
5,2
5,0 Algemene ervaring
5,0 Beziens­waardigheden
5,0 Locals
6,0 Restaurants
5,0 Veiligheid
- Stranden

Harare

door Maarten van Dun

Langs de wijde straten die Harare doorkruisen staan de jacarandabomen in een schitterende bloei. De paarse bloesem verbergt de hoge gebouwen van downtown Harare voor nieuwsgierige automobilisten. In Harare ligt vlak onder het gepolijste uiterlijk een andere werkelijkheid verborgen.

Harare is het hart van de macht in Zimbabwe. Cecil Rhodes, de man die tijdens de koloniale tijd zelfs zijn naam aan Rhodesië gaf, liet de stad bouwen door zijn elitetroepen. In Salisbury regeerden de Britten over hun handelskolonie.

ZELF NAAR Harare?

Bekijk alle 2 reizen naar Harare

IJzeren vuist

Ook na de bloedige onafhankelijkheidsstrijd in de jaren bleef de troon van de leider van Zimbabwe in Salisbury staan. Die nieuwe leider heette Robert Mugabe. Als dictator met ijzeren vuist zou hij zijn stempel drukken op de stad.

Salisbury veranderde in 1982 van naam. De koloniale klank van Salisbury paste niet in het onafhankelijke Zimbabwe, waar de voormalig overheersers uit Engeland niet erg populair waren. Harare was geboren. De naam is toepasselijk: in de taal van de Shona, de grootste bevolkingsgroep van Zimbabwe klinkt Harare als 'hij die nooit slaapt.'

Tropische nachten

En het is altijd onrustig in Harare. Van de stomende nachtclubs als Globe Trotters, waar de klamme tropische nachten nooit eindigen. Waar hypnotiserend heupgezwaai op de muziek van Oliver Mtukudzi het ritme van de nacht bepaalt.

Mtukudzi zingt over de thema's van een leven in Zimbabwe. Liefde, verdriet, feest en angst. Hij raakt een gevoelige snaar bij de Zimbabwanen. Zelfs in de luxe clubs van Harare klinkt een zucht van herkenning als de ijle stem van Mtukudzi uit de speakers klinkt.

Kopje

Als je vanaf het Kopje, een heuvel buiten de stad over Harare uitkijkt, zijn de jaarringen van de Zimbabwaanse geschiedenis goed te zien. Van de koloniale huizen in de buitenwijken, tot de monumenten die herinneren aan de onafhankelijkheidsoorlog. Daarna kwam de economische voorspoed voor Zimbabwe, tijdens de eerste jaren van Mugabe. Harare groeide snel.

De stilstand en eindeloze val van de jaren negentig tot 2010 hebben echter hun littekens achter gelaten. Gebouwen van meerdere verdiepingen stammen alleen uit een ver verleden.

Bloeiende jacaranda

Wat ooit een van de veiligste steden in Afrika was, heeft door alle ontberingen een hardere kant gekregen. De regering sloot de grote openluchtmarkten, waar kleine handelaren vers fruit en handwerk verkochten. Waar vroeger de stemmen van marktkooplui klonken, ligt nu slechts een labyrint van donkere steegjes, waar werklozen en daklozen rondhangen.

Maar als de jacarandabomen bloeien, zie je slechts een stad met brede straten, koloniale huizen, botanische tuinen en zelfs een wildpark midden in de stad. De billboards van Mugabe's Zanu-PF worden aan het zicht onttrokken door het vele groen. Harare lijkt dan heel even een gewone Afrikaanse stad, waar men verlangt naar de dagen dat voorspoed en vrijheid het leven bepaalde.

Wat is er te doen in Harare?

 • Geniet van de bloeiende jacaranda's die met hun bloemen heel Harare paars kleuren.
 • Duik het nachtleven van Harare in en swing mee met de Zimbabwanen
 • Wandel naar de top van een van de heuvels rond de stad en geniet van het panorama dat zich voor je ontvouwt.
 • Bestel een koffie in een van de moderne coffeeshops en laat het leven in Zimbabwe aan je voorbij trekken.
 • Rij langs de eindeloos lange oprijlaan van het paleis van Robert Mugabe. Maar niet 's avonds, dan is de straat hermetisch afgesloten!

Reizen Harare

Meer Harare

Reviews Harare

Niet zo boeiend (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Marleen de Keyzer op 29 juli 2016

Echt een gezellige uitstraling heeft Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, niet. Grijze vervallen gebouwen en niet echt aantrekkelijke flats reiken de lucht in. Alsof er veel gebouwd moest worden in korte tijd. Tegelijkertijd proberen Zimbabwanen overal langs de weg geld te krijgen voor hun groenten, fruit en andere goederen. En lopen jonge mannen gehaast op je auto af om te verkopen als je voor het rode licht staat. Het geeft je niet zo'n prettig gevoel als je net de stad binnenrijdt.

Veel interessante bezienswaardigheden zijn er niet. Het uitzicht vanaf de heuvels is wel aardig, maar niet echt bijzonder. Het National Heroes Acre (memorial) heb je ook wel in een paar minuten gezien. Het enorme standbeeld van een onbekende soldaat (of eigenlijk 3) is nog wel aardig. Je kan nog een kijkje nemen bij het winkelcentrum Sam Levys Village, maar verwacht niet te veel. Er zitten wel een aantal wat hippere barretjes en restaureants

Het enige wat ik echt bijzonder vond was het bezoek aan een on the road dorpje op de grasvelden op weg naar Harare: Norton Village. Een hele community leeft hier vredig met weinig. Het is fijn om eens die 'vriendelijke' kant van de stad te zien.

5,2
5 Algemene ervaring
5 Beziens­waardigheden
5 Locals
6 Restaurants
5 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Harare

 • De afgelegen dorpjes

Minpunten Harare

 • Niet zo veilig
 • Grauwe stad
 • Geen boeiende bezienswaardigheden
 • soms opdringerige locals
Ultieme tip: Bezoek een van de afgelegen dorpjes op weg naar Harare en maak een praatje met de inwoners van die primitieve dorpjes.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers

Specialisten Zimbabwe

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Madagaskar kenner
Sponsors