Mana Pools National Park
-
- Algemene ervaring
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Overige activiteiten
- Bereikbaarheid

Mana Pools National Park

door Maarten van Dun

Het voelt vreemd om de veiligheid van je auto te verlaten. Toch verzekert de gids dat het veilig is. En dus sta je even later tot je heupen in het lange gras. Op slechts een paar meter van een kudde olifanten.

Mana Pools National Park is wild en ongetemd en om haar schoonheid te zien moet je moed hebben. Niet iedereen zit comfortabel in een kleine kano, midden tussen chagrijnig brullende nijlpaarden en krokodillen die vlak onder water dichterbij zwemmen.

ZELF NAAR Mana Pools National Park?

Bekijk alle 3 reizen naar Mana Pools National Park

Dierlijk instinct

De slingerende Zambezi rivier vult de drinkplaatsen en poelen in dit meest noordelijke deel van Zimbabwe. Hier bepalen seizoenen en regenval de dagen, zijn dieren de baas en is de mens slechts figurant. Er zijn nauwelijks wegen, geen hotels en geen hekken.

Het park is door de Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Alleen in Mana Pools National Park kan een mens echt onderdeel van de brute Afrikaanse natuur worden. Tijdens de wandelsafari's voel je dierlijke instincten opkomen. Je ruikt de olifanten voor je ze ziet. Je hoort het zachte gespin van een luipaard in de buurt. Al je nekharen staan overeind.

OOK LEUK

Kies je droombestemming en win een verre reis

Mana Pools is dan ook niet zonder gevaar. Met enige regelmaat komen toeristen om het leven in het park. Leeuwen hebben al meerdere reizigers aangevallen. Ook olifanten en de bedrieglijk vriendelijk ogende nijlpaarden hebben voor slachtoffers gezorgd.

Wanhopige stropers

Dat er in Mana Pools meer incidenten zijn dan in andere parken komt niet alleen door de soepele regels in het park. Helaas heeft ook het mooiste stukje Afrika een hoge prijs betaald voor de terreur van dictator Mugabe. Wanhopige lokale bewoners trokken naar de waterpoelen om dieren te stropen, om te kunnen overleven tijdens de crisis die het land al zo lang in haar greep houdt.

MEER INSPIRATIE NODIG?

Meld je aan voor onze persoonlijke reistips

Dus de mens werd voor de dieren synoniem voor gevaar, dood en angst. Roofdieren zagen de mensen plots als prooidieren. Langzaam keert de rust terug in het park, maar veel dieren hebben nog een terechte afkeer van de mens.

Afrikaans dierenrijk

Toch laten de incidenten de krachtsverhoudingen tussen mens en dier zien: in Mana Pools blijkt hoe weinig een mens in te brengen heeft in de dierenwereld. Het aloude cliché 'wat is de mens eigenlijk nietig' heeft in Mana Pools niets aan waarheid ingeboet.

OOK LEUK

Stuur je mooiste reisfoto in en win twee vliegtickets

En die kracht heeft een hypnotiserende werking. Reizigers met avontuur in hun bloed en enig verstand van de natuur krijgen in Mana Pools de unieke kans om met hun voeten in de rode Afrikaanse grond te staan, middenin het machtige Afrikaanse dierenrijk.

Wat is er te doen in Mana Pools National Park?

 • Waag je aan een wandelsafari en kom te voet dichterbij The Big Five dan je voor mogelijk had gehouden. Niet zonder gevaar, maar een unieke mogelijkheid.
 • Overnacht op de kampeerplaatsen in het park. Zet je tent op en hoor hoe hyena's 's nachts je eten proberen te stelen en nijlpaarden vlak naast je luchtbedje aan het grazen zijn.
 • Stap in een kano en peddel tussen de krokodillen over de riviertjes en waterpoelen. Vanaf het water kom je dichtbij de wilde dieren van Mana Pools.
 • Volg in een jeep een kudde olifanten en kijk hoe het oudste vrouwtje de hele groep naar een drinkplaats leidt.
 • Speur in de bomen naar luipaarden die op een tak liggen te luieren.
Like deze pagina

Reizen Mana Pools National Park

Reviews Mana Pools National Park

In het prachtige avondlicht. (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Francis Dost op 19 december 2017

Wonderschone natuur en prachtige dieren in een sprookjesachtige omgeving. Je leest er veel over voordat je op vakantie gaat, maar dit overtrof alle verwachtingen. Alle dieren die passeren in zo'n mooi bos kun je op een prachtige manier vastleggen.

Pluspunten Mana Pools National Park

 • aardige bevolking
 • prachige natuur
 • diversiteit dieren

Minpunten Mana Pools National Park

 • geen
 • niets
 • n.t.v.
Ultieme tip: Een goede en rustige gids vind ik erg belangrijk. Onze gids was erg bekwaam, hoorde dingen die wij nog niet konden horen. Een rustige en vriendelijke gids, erg belangrijk.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zimbabwe

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors