Lake Kariba (Zimbabwe)

Lake Kariba (Zimbabwe)

door Maarten van Dun

Langs de oevers van Lake Kariba liggen de karkassen van oude boten. Verroeste ijzeren kolossen, onbruikbaar en net zo waardeloos als de biljetten met miljarden Zimbabwaanse dollars. Ooit was Lake Kariba het St. Tropez van Zimbabwe.

Ooit bepaalden de luxe motorboten het uitzicht over Lake Kariba in Zimbabwe. Nu is het meer van de krokodillen en de nijlpaarden. Nergens ter wereld leven zoveel krokodillen als in Lake Kariba. Voor iedere meter van de kustlijn leeft er een krokodil in het stuwmeer.

ZELF NAAR Lake Kariba (Zimbabwe)?

Bekijk alle 3 reizen naar Lake Kariba (Zimbabwe)

Archie

Zoals Archie, de beruchte 'serial killer of Kariba'. Zijn naam wordt bijna liefkozend uitgesproken door de weinige hotelmedewerkers die er nog zijn. Archie leeft niet meer, zeggen ze. Archie, een viereneenhalve meter lang monster en de schrik van de vissers die dagelijks in hun kleine kano's hun netten vol vis leeghalen. Archie volgde de vissers en trok ze plotseling aan hun peddel het water in.

Nijlpaarden

Lake Kariba mag dan een kunstmatig meer zijn, ontstaan door een stuwdam, het is tevens pure wildernis. 's Avonds zweeft het gegrom van de nijlpaarden over het spiegelgladde water. Het is een onmiskenbaar geluid. Zelfs als je het nog nooit hebt gehoord, weet je onmiddellijk dat het gebrom van een nijlpaard komt. Het donkere geluid klinkt humeurig en dreigend.

Voor de dramatische val van Zimbabwe was Lake Kariba de favoriete vakantieplek van avonturiers én vakantiegangers op zoek naar luxe. Nu zijn slechts de avonturiers nog over. Luxe bestaat niet meer. De ooit schitterende resorts zijn vervallen, de rieten daken van de hutjes zijn opgelapt met grote stukken zwart plastic.

Zambezi bier

Waar destijds honderden mensen in galakleding onder palmbomen met kerstlichtjes van hun kerstdiner genoten, staan nu slechts lege tafels. Tijdens ontbijt, lunch en diner kom je nauwelijks andere gasten tegen. Aan de bar ben je de enige die een Zambezi-biertje bestelt.

De gastvrijheid is echter gebleven. Met de beperkte middelen die tot hun beschikking staan doen obers, receptionisten, barmannen en bootkapiteins hun uiterste best. Ze zijn trots op Lake Kariba, waar hun vaders en grootvaders al visten. Ze verlangen terug naar de tijd dat Fransen, Engelsen, Australiërs en Zuid-Afrikanen naar de oevers van Lake Kariba kwamen voor een luxe vakantie.

Kosmopolitisch Kariba

De schoonheid van het meer is onveranderd. Het cliché dat de luchten in Afrika adembenemend mooi zijn, lijkt boven Lake Kariba ontstaan te zijn. Het is eeuwig zonde dat de pracht van het meer tegenwoordig door zo weinig mensen wordt gezien. Slechts weinigen wagen de reis naar Zimbabwe. Uit angst of onwetendheid.

Dat zie je aan de vervallen hotels, de verroeste boten. Maar je ziet het niet aan de natuur of aan de mensen die je ontvangen. Ze zijn trots op hun land en zijn blij dat je er bent. En logischerwijs verlangen ze weemoedig terug naar de tijd dat Lake Kariba een kosmopolitische clientèle trok.

Wat is er te doen bij Lake Kariba?

  • Maak een boottocht over Lake Kariba en spot de krokodillen op de oever en luister naar het gebrul van de nijlpaarden.
  • Koop verse vis van de vissers die hun netten leeghalen. Restaurants maken de vis 's avonds voor je klaar.
  • Werp zelf een hengel uit en probeer de agressieve tiger fish op de kant te krijgen.
  • Bekijk de spectaculaire zonsondergang, als het meer de lucht weerspiegelt en dieporanje kleurt.
  • Steun de lokale bevolking en neem kleding, visgerei en huishoudelijke artikelen mee. Geef ze weg of ruil het tegen schitterende houtsnijwerken.

Reizen Lake Kariba (Zimbabwe)

Meer Lake Kariba (Zimbabwe)

Specialisten Zimbabwe

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tanzania kenner
Sponsors