Hwange National Park Jouw vakantie naar Afrika begint hier!
7,6
8,0 Algemene ervaring
8,0 Natuur
- Stranden
9,0 Wildlife
7,0 Overige activiteiten
6,0 Bereikbaarheid

Hwange National Park

door Maarten van Dun

Een 22-jarige ranger droomde in de jaren twintig van de vorige eeuw over een uitgestrekt wildpark in het zuiden van Rhodesië. Het Hwange National Park is één van de parels van Afrika. Gevaar ligt echter op de loer.

Ranger Ted Davidson wilde in 1928 een veilige plek voor de majestueuze Afrikaanse dieren van de Britse kolonie. Hij werd goede vrienden met het plaatselijke hoofd van de spoorwegen, die Davidson hielp om voldoende voorraden te bemachtigen. Hwange National Park, bijna vijftienduizend vierkante kilometers groot, was geboren.

ZELF NAAR Hwange National Park?

Bekijk alle 14 reizen naar Hwange National Park

Tachtig jaar later verbergen luipaarden zich in de boomtoppen, terwijl kuddes zebra's, gazelles en gnoes over de stoffige vlakten galopperen. In de bossen laten olifantenfamilies hun slopende kracht zien.

Stropers

Het Hwange National Park was lange tijd een veilige oase voor meer dan honderd soorten zoogdieren en vierhonderd vogelsoorten. Maar de duistere schaduw van het politieke geweld in Zimbabwe viel in 2008 ook over Hwange. Door de bloedige verkiezingsstrijd ontstonden grote voedseltekorten in Zimbabwe. Veel ouders zagen hun kinderen honger lijden. Ze moesten iets doen.

Vanaf dat moment waren de dieren van Hwange niet langer veilig. Kruitdampen hingen tussen de bomen van Hwange. Op grote schaal werden dieren afgeschoten, om de hongerige monden van Zimbabwanen te vullen. Stropers doodden neushoorns en olifanten om het ivoor te verkopen. Voor het eerst in lange tijd moesten de kuddes op de vlucht voor mensen.

Corruptie

De gevolgen waren ernstig. In korte tijd werd de populatie gedecimeerd. Nadat corrupte overheidsfunctionarissen voor veel geld 'legale' jachtvergunningen afgaven, kwamen de dieren van Hwange nog verder onder druk te staan

Inmiddels is in Zimbabwe een fragiel politiek evenwicht ontstaan. Hwange herstelt zich wonderbaarlijk snel, langzaam keren de kuddes terug naar het mistige heuvellandschap. Zimbabwe is echter nog steeds overgeleverd aan de grillen van dictator Robert Mugabe. De serene rust van Hwange wordt in de toekomst wellicht opnieuw bruut verstoord.

Big Five

De onzekere politieke situatie zorgt ervoor dat maar weinig toeristen naar Zimbabwe komen. Er rijden nauwelijks jeeps over de vlaktes van Hwange. De schoonheid van het park blijft verborgen voor de buitenwereld. Vrijwel niemand ziet hoe de leeuwen rond de kuddes sluipen, of hoe de laatste Afrikaanse wilde honden door perfect teamwork hun prooi vangen.

Het maakt Hwange een unieke plek in Afrika. Nergens vind je een national park waar je in alle rust op zoek gaat naar de Big Five. Maar misschien nog wel belangrijker: alleen door buitenlandse bezoekers zal het park beschermd kunnen blijven. Die bescherming zal in de nabije toekomst misschien nog hard nodig zijn.

Wat is er te doen in Hwange?

 • Zet de auto stil als je een groep olifanten ziet. Al snel ben je omringd door de majestueuze grijze reuzen.
 • Ga op zoek naar de koning der dieren: een volwassen mannetjesleeuw boezemt ontzag in.
 • Wacht bij een van de waterpoelen op de dieren die één voor één komen drinken.
 • Doe aan wat ouderwetse ruilhandel met de marktkooplui buiten Hwange: ruil een paar t-shirts tegen schitterend houtsnijwerk.

Reizen Hwange National Park

Meer Hwange National Park

Reviews Hwange National Park

Op safari zonder files!

Review geschreven door Marleen de Keyzer op 26 juli 2016

Hwange is zonder twijfel een van de meest ongerepte natuurgebieden van zuidelijk Afrika. Nergens vind je een nationaal park dat zo toegankelijk is, maar waar toch een enorme rust heerst. En het meest belangrijk: waar je niet in de file rijdt om die ene leeuw te spotten. Simpelweg omdat dit park in Zimbabwe nog wat minder ontdekt is dan de populaire parken van bijvoorbeeld Zuid-Afrika.

Hwange staat bekend om haar enorme olifantenpopulatie. Deze indrukwekkende dieren kom je gegarandeerd volop tegen tijdens je safaritrip. Leeuwen en vooral jachtluipaarden zijn wat moeilijker te spotten, maar met een beetje geluk zie je er een aantal voorbij lopen. De rest van de Big Five leeft hier trouwens ook gewoon. Oh en de zonsondergangen zijn schitterend, net als in de rest van zuidelijk Afrika overigens!

Het is leuk om in een van de lodges te slapen vlakbij de ingang van het park. Hier slaap je midden in de natuur en word je door gecertificeerde rangers naar bed begeleid. Want inderdaad, er kan zomaar een olifant voorbij lopen. Dit klinkt misschien eng, maar de rangers zijn streng opgeleid en beschermen je goed.

Zelfs sliep ik in een van de luxe tenten van Elephant’s Eye Lodge. Het bijzondere aan deze slaapplek is dat er een spot vlakbij de eetplaats is waar olifanten vaak komen chillen. Tijdens het diner word je dus vergezeld door wilde olifanten!

7,6
8 Algemene ervaring
8 Natuur
nvt Stranden
9 Wildlife
7 Overige activiteiten
6 Bereikbaarheid

Pluspunten Hwange National Park

 • Veel olifanten
 • Niet toeristisch
 • Gecertificeerde rangers
 • Big Five

Minpunten Hwange National Park

 • Niet heel goed bereikbaar
Ultieme tip: Blijf slapen in het natuurgebied en wordt tijdens het eten vergezeld door wilde olifanten die uit het zwembad drinken!
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Zimbabwe

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mozambique kenner
Sponsors