Matobo National Park

Matobo National Park

door Maarten van Dun

De granieten heuvels weerkaatsen 's nachts het gebrul van bavianen. In de moerassige rivierbedding jagen de luipaarden op hun prooi, tot opwinding van de apen. Het Matobo National Park in het oosten van Zimbabwe is van een woeste schoonheid.

De hutten van het Maleme Camp in Matobo kijken vanaf de bergwand uit de vallei. Het grootste kamp van het national park ligt schitterend gelegen in een bocht van de slingerende rivier.

ZELF NAAR Matobo National Park?

Bekijk alle 6 reizen naar Matobo National Park

Tegen de legendarische Afrikaanse luchten steken de vreemde vormen van de granieten kopjes scherp af. In Matobo kwam het graniet miljoenen jaren geleden naar de oppervlakte. De elementen schuurden en slepen langs het gesteente. De oerkrachten zorgden voor unieke vormen, die het landschap een mysterieus uiterlijk geven.

Legendes en mythes

De Shona en Ndebele, de twee grootste bevolkingsgroepen van Zimbabwe beschouwen het Matobo National Park dan ook als heilige grond. De tijd lijkt stil te staan in Matobo en volgens de vele legendes en mythes komen de menselijke en spirituele wereld elkaar tegen in de heuvels van Matobo.

Bovenop de heuvel van Malindidzimu kijken de laatste rustplaatsen van Cecil Rhodes en enkele van zijn kameraden uit over hun geliefde Zimbabwe. Deze kolonisator van Zimbabwe zal altijd een omstreden figuur blijven, maar zijn liefde voor zijn nieuwe vaderland stond buiten kijf. Matobo werd in 1926 een national park nadat Rhodes zich daar tijdens zijn leven voor had ingezet.

Bosjesmannen

Tweeduizend jaar geleden leefden er al San-volkeren in Matobo. Deze zogenaamde Bosjesmannen waren jagers en verzamelaars en trokken van vallei naar vallei. Ze lieten schitterende rotstekeningen achter. Olifanten, neushoorns, zebra's en giraffes leefden in overvloed in Matobo en de San schilderden de dieren uit eerbied op de rotsen.

Ook nu nog is Matobo van een bijzondere ecologische rijkdom. Op de honderd vierkante kilometer van het park komen meer luipaarden voor dan ergens anders in de wereld. Grote knaagdieren, die nog het meest op marmotten lijken, leven in grote getale op de rotsachtige kopjes. Voedsel in overvloed dus voor het ongrijpbare luipaard.

Uitzicht vanaf de kopjes

De geschiedenis is voelbaar in Matobo. Van de miljoenen jaren oude geologische formaties, tot de spirituele kracht van eeuwenoude volkeren. Van de bloedige oorlogen uit de tijd van de kolonisatie, tot de rituelen die de Shona en Ndebele volken nog altijd uitvoeren in Matobo.

Vanaf de kopjes heb je een schitterend uitzicht over het park, dat zich uitstrekt tot aan de horizon. Buiten de grenzen van het park strekken de Matobo Hills zich nog verder uit. In totaal beslaan de Matobo Hills zo'n 3500 vierkante kilometer grond in het zuiden van Zimbabwe. De luipaardenpopulatie én de laatste rustplaatsen van Zimbabwe's kolonisators worden beschermd door een eindeloze wildernis.

Wat is er te doen in Matobo National Park?

  • Klim naar de grotten waar de Bosjesmannen duizenden jaren geleden rotsschilderingen maakten van de dieren die hen omringden.
  • Verwonder je over de vreemde vormen die de elementen hebben uitgesleten in de granieten rotsen van Matobo.
  • Zoek de laatste rustplaats van Cecil Rhodes, de naamgever en stichter van Rhodesië. Hij ligt begraven op de top van de World's View-heuvel.
  • Beklim de rotsen die hoog boven het landschap uitsteken. Een lange klim, maar het uitzicht is fenomenaal.
  • Geniet van de rust in je hut in het Maleme Camp, waar je uitkijkt over een vruchtbare riviervallei.

Reizen Matobo National Park

Meer Matobo National Park

Specialisten Zimbabwe

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mozambique kenner
Sponsors