Accra
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Accra

door Niels Posthumus

Accra is de hoofdstad van Ghana. De stad ligt aan zee en kent dus naast al zijn echte Afrikaanse stoffigheid en chaos ook de zilte zeelucht op de standen langs de kust van de Atlantische Oceaan.

De stranden van Accra zijn lekker in de zomer. De bries van de Atlantische Golf van Guinee verkoelt net genoeg. Verkopers en badgasten vermengen zich tot een krioelende brij. De zee slaat kapot op de Afrikaanse westkust. Het is heerlijk om even de drukke hoofdstad van Ghana uit te zijn.

ZELF NAAR Accra?

Bekijk alle 2 reizen naar Accra

Stoffige binnenwegen

Brede geasfalteerde snelwegen leiden naar het centrum van Accra. De stoffige binnenweggetjes zijn echter leuker. Ze laten je het echte Accra zien. Niet de gepolijste binnenstad, die zich centreert rond de Britse, Nederlandse en Deense forten, maar het Accra van de Afrikanen.

Opschieten is er niet bij. Het verkeer op de smalle straten rijdt niet door. Het verkeer is chaotisch. Je kunt ter verkoeling geen raam open draaien. Dan komen er te veel uitlaatgassen naar binnen zetten.

Langs de weg staan honderden verkopers in geïmproviseerde stalletjes. Ze verkopen werkelijk alles: telefoons en andere elektronica, gereedschap, auto-onderdelen, gedroogd vlees. Kappers knippen op straat te. Vrouwen zitten achter zakken sinaasappels. Hun kinderen hebben ze op de rug gebonden.

Het is slechts een voorproefje op de Makola, de drukste markt van de stad. De kleuren van telecom providers als vodafone en MTN kleuren de straten rood en geel.

Kwame Krumah

Zal Accra de mooiste stad zijn die je ooit hebt gezien? Waarschijnlijk niet. Maar interessant is ze wel. Alles loopt er door elkaar: verschillende culturen en religies, rijk en arm.

Niet ver van de binnenstad doemt zomaar een sloppenwijk op. In buitenwijken zie je af en toe ook prachtige koloniale villa's, half verscholen in het groen.

Accra is één van de weinige grote steden in West-Afrika waar Engels de voertaal is. Het land was tot 1957 een Britse kolonie. Voor Kwame Krumah, Ghana's eerste president na de onafhankelijkheid, verrees in Accra een herinneringspark. Het is een bezoekje waard.

Uso

De Portugezen gingen als eerste aan land op de plek waar nu Accra ligt. In de zeventiende eeuw nam Nederland het roer over. Een handelsfort verrees. Al snel geflankeerd door soortgelijke bouwwerken van Britse en Deense snit.

Het zijn deze vestingen die samen met de originele nederzetting de centrale vierhoek vormen van het huidige Accra. Het leukst is het Uso-kwartier rond de Deense Christiansborg. In deze wijk vind je de meeste restaurantjes. Ook speelt het nachtleven zich af in Uso.

Goudkust

In 1877 bombardeerden de Britten Accra tot hoofdstad van hun Goudkust. Een spoorlijn naar de mijnen en het agrarische achterland maakten van Accra het financiële en economische centrum van Ghana. Nog altijd is ruim zeventig procent de

Ghanese economische productie gecentreerd rond de hoofdstad. Ghana verscheept vanuit haven Tema vooral diamanten, goud, cacao en hout.

De Ghanese geschiedenis, vanaf de prehistorie tot nu, is in chronologische volgorde door te nemen in het Nationaal Historisch Museum in het centrum van de stad.

Strand

De stranden Axim, Busua en Anomabu bieden doordeweeks even rust. Op zaterdag en zondag is de kuststrook van Accra echter erg druk. Dit betekent ook dat er dan veel verkopers rondlopen die zich niet gemakkelijk laten afpoeieren.

Wie in het weekend dus nog meer rust wil, doet er goed aan naar het verderop gelegen CoCo strand te gaan. Rotsiger en minder geschikt om te zwemmen, maar geen: 'special price for you sir, very special price…'

Wat is er te doen in Accra?

 • Breng een bezoek aan de Makola markt en shop je een ongeluk, van goedkope in China geproduceerde plastic rommel tot overvloedig eten en Afrikaans handwerk.
 • Ga naar het strand. Bijvoorbeeld naar nabijgelegen Krokobite. Vaste regel is echter: hoe verder van de stad af, hoe mooier en rustiger de stranden. Ga dus liever richting Cape Coast.
 • Bezoek Teshi en kijk hoe houtkunstenaars de gekste grafkistcreaties maken. Sigaretten, bierblikjes, vruchten en auto's, je kunt in Ghana overal in worden begraven.
 • Verdiep je in de Pan-Afrikaanse droom van vader des vaderlands, Kwame Nkrumah, en bezoek het WEB Du Bois Memorial Centre for Pan African Culture.
 • Ga op heldere dagen de Aburi Hill op en daar de botanische tuinen in. Je hebt er een prachtig uitzicht over Accra, 34 kilometer verderop.

Vind je reisorganisatie

Reizen Accra

Meer Accra

Reviews Accra

Gastvrij Ghana (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Frank van Beuningen op 12 november 2017

Ghana is een ontzettend fijn land om doorheen te reizen. De mensen zijn vriendelijk, behulpzaam en nieuwsgierig naar jouw verhaal. Ik zou niet kunnen bepalen wat de mooiste ervaring was omdat het allemaal een groot avontuur was. Zo was het erg bijzonder om de lokale bevolking op te zoeken ten noorden van Bolgananga, maar heb ik ook ontzettend genoten van het Mole Park waar we de Afrikaanse olifant van dichtbij hebben mogen bekijken. Waar je ook was, de mensen waren altijd vriendelijk. Het enige minpunt is dat je er niet onopvallend rond kan lopen. Als blank persoon word je altijd gezien en kan je dus nooit opgaan in hun dagelijkse leven.

Pluspunten Accra

 • Vriendelijke mensen
 • kleurrijke cultuur

Minpunten Accra

 • Veel afval op straat door slechte afvalverwerking in het land
 • Je kunt niet ongezien rondlopen
Ultieme tip: Stap in een trotro. Dit is het openbaar vervoer waar de meeste lokalen mensen gebruik van maken. Één groot avontuur!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors