Kampala
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Kampala

door Yasmin Visser

De hoofdstad van Oeganda vormt het politieke en culturele hart van de parel van Afrika. Overheerste in de jaren zeventig de dictatuur, nu is het één van de veiligste steden van het Afrikaanse continent.

Winston Churchill doopte Oeganda tot 'Parel van Afrika'. De hoofdstad van deze parel is Kampala. Net als Rome en het Jordaanse Amman is Kampala ooit gebouwd op zeven heuvels. Tegenwoordig beslaat de stad er al meer dan tien. De Nakasero heuvel vormt het centrum van de stad.

ZELF NAAR Kampala?

Bekijk alle 9 reizen naar Kampala

Victoriameer

Kampala is sinds 1962 de hoofdstad van Oeganda en met bijna 1,5 miljoen inwoners de grootste stad van het land.

Kampala ligt in het zuiden van Oeganda op tien kilometer van het Victoriameer. Dit grote meer deelt Oeganda met buurlanden Kenia en Tanzania.

Getoeter

Vanuit de rijdende matatu, het witte taxibusje, laat je de stad aan je voorbij trekken. Overal om je heen hoor je getoeter. Snelle boda-boda's, oftewel brommertjes, schieten voorbij. Op sommige van deze kleine scootertjes zitten wel drie of vier mensen.

Naast het busje loopt een vrouw moeiteloos met een mand vol citroenen op haar hoofd. Een groepje mannen is druk met het laden van een kleine vrachtauto. De lading wordt afgedekt met een plastic blauw zeil. Voor je rennen joelende kinderen in hun schooluniformpjes gehaast de straat over.

Baganda in Buganda

Oeganda is een republiek, maar kent ook vier koninkrijken met een eigen politiek systeem. Kampala ligt in het politieke hart van het Buganda koninkrijk. Dit is het grootste koninkrijk van het huidige Oeganda. Meer dan twintig procent van de Oegandezen behoort tot het Buganda koninkrijk en zij noemen zichzelf Baganda.

Tot voor kort kon je op de top van de Kasubi heuvel de traditionele Kasubi graftombes bezoeken. Vier voormalige Bugandakoningen, ook wel kabaka's genoemd, lagen in de ronde rieten graftombes begraven. In maart 2010 zijn de graftombes in vlammen opgegaan en verwoest.

Dictator

Kampala staat bekend als één van de veiligste Afrikaanse hoofdsteden. Dertig jaar geleden was dat echter wel anders.

Begin jaren zeventig pleegde de militair Idi Amin een staatsgreep. Vanaf toen werd Oeganda acht jaar lang geteisterd door deze wrede dictator. Honderdduizenden Oegandezen verloren het leven en de economie stagneerde.

In 1979 begon Amin aan een oorlog met Tanzania, die hij verloor. Hij vluchtte naar Saoedi-Arabië en later naar Libië, waar hij in 2003 overleed.

De wrede Amin liet de hoofdstad gehavend achter, maar de inwoners van Kampala lieten het hier niet bij zitten en bouwden in een mum van tijd de stad weer op. Het resultaat is een moderne stad met een gemoedelijke sfeer.

Bananenfiets

De witte matatu taxi rijdt je langs de Nakasero markt, aan de voet van de Nakasero heuvel. Een jonge man staat bij een kraampje te onderhandelen over schoenen. Verderop liggen tweedehands kleren verspreid over de tafel.

Twee mannen lopen met de fiets aan de hand richting de markt. Hun shirts zitten vol gaten. Beide fietsen zijn van stuur tot spaak bedekt met groene bananen.

Taxicentrum

De ritmische opzwepende trommelmuziek dringt door tot in de taxi. Een paar mensen staan in de rij voor een geurend Matoke gerecht. Dit nationale gerecht van Oeganda bestaat uit gekookte groene bakbanaan en wordt meestal geserveerd met een notensaus.

De taxi stopt uiteindelijk bij New Taxi Park. Hier en in Old Taxi Park vertrekken de matatu's naar alle delen in het land. Het zijn de twee meest chaotische plekken van Kampala en het kloppende hart van deze drukke indrukwekkende stad.

Wat is er te doen in Kampala?

 • Op een eiland in het Victoriameer is de Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary. Op dit 'Chimpansee eiland' help je de chimpansees voederen en heel dichtbij deze bijzondere dieren komen.
 • In Entebbe, aan het Victoriameer, vind je de Entebbe Botanical Gardens. Hier zie je verschillende planten en bloemensoorten. Het is vooral een plek van rust voor de bewoners van het drukke Kampala.
 • Bezoek de vier Kasubi graven, bovenop de Kasubi heuvel. De tombes liggen op 5 kilometer van het centrum. Oude koningen van het Boeganda-koninkrijk liggen hier begraven in ronde rieten gebouwen.
 • Verken de stad met een boda-boda brommertje. Dit kan alleen als je niet bang bent in het verkeer. De boda-boda's crossen overal langs en stoppen voor niemand.
 • Bezoek de Nakasero markt aan de voet van de Nakasero heuvel. Hier doen de inwoners van Kampala hun boodschappen. Proef ook het nationale gerecht van Oeganda: Matoke.

Reizen Kampala

Meer Kampala

Reviews Kampala

Oeganda (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Babette ter Horst op 12 november 2017

Kampala is een hele bijzondere stad. Het is een grote stad met veel drukte op straat. Je hebt allerlei leuke markten met eten, maar ook leuke craft markets. Ook bevindt zich de grootste moskee uit Oost-Afrika zich in Kampala, die wel de moeite waard is om te bezoeken. Ook staat er in Kampala een paleis met daarbij een wijk waar de soldaten en gezinnen wonen. Ook zeker een aanrader. Zorg wel voor bedekte kleding en een goede gezichtsreiniging, omdat je dat na een dag in de stad lopen zeker nodig hebt.

Pluspunten Kampala

 • Aardige locals
 • Goed eten
 • Mooie cultuur

Minpunten Kampala

 • Niet iedereen spreekt Engels
 • Als blanke word je veel aangesproken
Ultieme tip: Reis met het lokale vervoer, bijvoorbeeld de boda-boda. Dat is ontzettend leuk en goedkoop.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Oeganda

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Madagaskar kenner
Sponsors