Raften op de Nijl

Raften op de Nijl

door Yasmin Visser

Alles is nat en je helm voelt zwaar op je hoofd. Het opspattende water ontneemt je al het zicht. Op goed geluk peddel je met alle kracht de rubberboot om een groep scherpe rotsen heen. Bijna was de boot omgekieperd. Na de rotsen kom je eindelijk in rustiger vaarwater. De adrenaline giert door je lijf.

Nijl levert energie

Voor Oeganda is de rivier de Nijl van groot belang. Vlakbij de stad Jinja aan het Victoriameer ligt het stuwdam, Speke's dam. Deze dam zorgt voor de energievoorziening in heel Oeganda.

ZELF NAAR Oeganda?

Bekijk alle 20 reizen naar Oeganda

Bij Jinja begint ook de tweedaagse rafttocht over de Nijl. De gids legt uit hoe je moet peddelen en wat je moet doen als je uit de boot valt. Want dat je uit de boot gaat vallen staat vast.

Schoenen, slippers en juwelen kun je beter niet meenemen, anders raak je ze kwijt in het kolkende water van de Nijl.

Dodelijke stroomversnellingen

De tocht komt langs ongeveer vijftien stroomversnellingen. Deze versnellingen dragen namen als Big Brother, Hair of the Dog en 50-50. De stromingen variëren in sterkte van 1 tot 6, waarbij 1 gelijk staat aan zwembadglad water en 6 staat voor dodelijk.

Zenuwachtig stap je de roodgrijze rubberboot in. Met de peddel in je hand voel je je een echte avonturier. De boot wordt afgezet en meegesleurd door de stroming.

Witte schuimkoppen

De eerste stroomversnelling komt al snel in zicht. Je zet je schrap terwijl de boot naar beneden duikt. Met een klap wordt de boot weer omhoog gegooid. Je valt bijna naar achter, maar grijpt nog net op tijd de rand vast.

Het gladde heldere water is veranderd in witte schuimkoppen die heftige heen en weer klotsen. De boot schommelt gevaarlijk van links naar rechts. Geheel onverwacht duik je voor een tweede keer naar beneden. Iedereen gilt van schrik terwijl de rubberboot omkiept.

Je hoort een tijdje helemaal niets. Na enkele seconden kom je luchthappend boven water. Je laat je meestromen met de rivier tot het water weer kalmer wordt.

Drijfnat en met een bonkend hart zit je op de rand van de boot. Je probeert te bevatten wat er net is gebeurd. Gelukkig is de volgende stroomversnelling nog ver weg.

Nijl als wasmachine

De felle zon warmt je op. Verschillende vogels zorgen met hun gekwetter voor vrolijke achtergrondmuziek. De Nijl wordt enkel omgeven door dicht oerwoud. Af en toe spot je een zwart-witte franjeaap hangend aan een tak.

Op de oever zie je kleine houten hutjes. Zes vrouwen staan met hun manden bij het water om kleren te wassen.

Kinderen spelen met een half kapotte bal. Als ze de boot in hun vizier krijgen beginnen ze te lachen en te zwaaien. Iedereen in de boot zwaait terug, de kindjes rennen mee langs de oever.

Bodyboarden op de Nijl

Na acht uur raften kom je bij de kampeerplek van de avond. Het bord met rijst en kip smaakt goed. Daarna valt je als een blok in slaap.

De volgende morgen stap je de boot in alsof je al jaren raft. De stroomversnellingen vaar je soepeltjes over.

De laatste stroomversnelling bevaar je niet alleen per rubberboot, maar ook per bodyboard. Met je buik op de plank laat je je meestromen met het witte water. Het voelt alsof je surft over golf die nooit stopt.

Wat is er te doen bij de Nijl?

  • Doe een tweedaagse rafttoer over de Nijl. Tijdens dit avontuur vaar je langs verschillende stroomversnellingen. De beste tijd om te raften is januari en februari of juni tot september.
  • In plaats van raften met een rubberboot kun je de Nijl ook bevaren met een kajak. Er zijn verschillende delen van de rivier waar dit mogelijk is.
  • In de stad Jinja kun je bungeejumpen. Je springt hier van een hoogte van 44 meter naar boven en bungelt net boven het kolkende water van de Nijl.
  • Op veertig minuten varen van Jinja ligt het eiland Samuka. Hier kom je tot rust en geniet je van de vele vogels en het uizicht op de Nijl.
  • Rustige boottochten over de Nijl zijn ook te boeken. Op deze manier geniet je meer van de omgeving.

Reizen Oeganda

Meer Raften op de Nijl

Specialisten Oeganda

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors