Lake Mburo National Park
8,5
9,0 Algemene ervaring
10,0 Natuur
- Stranden
8,0 Wildlife
- Overige activiteiten
7,0 Bereikbaarheid

Lake Mburo National Park

door Yasmin Visser

Nijlpaarden zwemmen in Mburo meer. Zebra's lopen over de savanne van Mburo park. Laat je door een gids leiden door het kleinste wildpark van Oeganda.

Het Lake Mburo National Park wordt ook wel de zebrahoofdstad van Oeganda genoemd. In het dit Afrikaanse park wonen ongeveer 7.000 zebra's, terwijl ze in de rest van Oeganda niet voorkomen.

ZELF NAAR Lake Mburo National Park?

Bekijk alle 16 reizen naar Lake Mburo National Park

Bij de ingang van het park, word je begroet door een groepje van deze zwart-witgestreepte dieren. Nieuwsgierig kijken ze naar de jeep die hen achterlaat in een stofwolk.

Tent in de hoogte

Het Mburo National Park ligt in het westen van Oeganda, op vier uur rijden vanaf de hoofdstad Kampala. Met 260 vierkante kilometer is Mburo het kleinste wildpark in Oeganda.

Je slaapt in een tentenkamp, een paar kilometer verwijderd van het Mburomeer. De tenten staan op houten vlonders, zodat dieren als wrattenzwijnen en nijlpaarden niet zomaar de tent binnen kunnen lopen.

Jachtgeweer

Het Mburo park is één van de weinige wildparken in Oeganda waar het mogelijk is om een wandelsafari te ondernemen. Voor dag en dauw sta je op om te beginnen aan de natuurwandeling. Een gids gaat met je mee en draagt voor de zekerheid een groot jachtgeweer bij zich.

Na een paar minuten zie opeens een paar koeien met enorme horens in het grasland staan. Deze runderen behoren tot veehouders in de buurt en lopen gewoon tussen de wilde beesten in het Mburo National Park. Er wordt goed op ze gelet door hun eigenaren, want de makke runderen vormen een gemakkelijke prooi voor roofdieren als luipaarden.

Luipaardsporen

Je loopt verder door de savanne. Even denkt de gids dat er een luipaard in de buurt is. Hij ziet wat verse sporen in het gras. Je moet achter hem blijven lopen terwijl hij met een opgetrokken geweer om zich heen spiedt. Gelukkig is het een vals alarm.

Op de terugtocht kom je een groep van zes steppezebra's tegen. De op paarden lijkende dieren staan gezapig te grazen. Toch moeten ze op hun hoede blijven voor hyena's en luipaarden die het vaak hebben gemunt op deze gestreepte grazers.

Boottocht over Mburo

Het Mburo National Park omvat vijf meren, waarvan het gelijknamige Mburomeer er één is. Dit meer zit vol nijlpaarden en krokodillen.

Het einde van de middag is een goede periode om het meer te verkennen. Met een houten motorboot vaar je over het gladde water. Het glooiende landschap van het park trekt aan je voorbij.

Snelle jagers

Aan de waterkant zoeken kraanvogels naar voedsel en een enorme buffel graast verderop zijn maaltijd bij elkaar.

Opeens zie je twee kleine grijze rondjes uit het water steken. Ze bewegen schichtig heen en weer. Dan verschijnen er twee ogen en twee neusgaten met een spuitend geluid aan het oppervlak.

Wel tien nijlpaarden liggen op minder dan twaalf meter afstand van de boot. Hoewel nijlpaarden niet het uiterlijk hebben van snelle jagers, zijn het gevaarlijk beesten.

Blauwe ballen

Terug bij het tentenkamp voel je pas hoe moe je bent. Om de tenten scharrelen wrattenzwijnen rond. Ze lijken zich niets aan te trekken van de mensen in hun buurt.

Ook vervetaapjes hangen rond in het tentenkamp. De mannetjes zijn herkenbaar aan hun blauwe ballen. Hoe blauwer de bal, hoe belangrijker de aap.

Emmerdouche

Je gaat even zitten op de houten vlonder en geniet van het weidse uitzicht over het Mburomeer. Om je heen klinkt het gezoem van krekels en het wilde getjilp van vogels.

Gek om te bedenken dat er om je heen zoveel leven is, maar dat je het niet kan zien. Een verfrissende emmerdouche in je simpele badkamertje maakt een einde aan deze drukke dag.

Wat is er te doen in Lake Mburo National Park?

 • Het Mburo Nationaal Park is het enige wildpark in Oeganda waar je een wandelsafari kunt ondernemen. Op deze manier sta je heel dicht bij de dieren en is de tocht nog avontuurlijker.
 • Ook fietsen door het Mburo park is mogelijk. De heuvels zijn niet erg stijl, dus met een mountainbike is het goed uit te houden. Ga alleen niet fietsen op het heetst van de dag.
 • Er zitten veel vissen in het Mburomeer, waaronder Tilapia. Als je van sportvissen houdt, ben je hier aan het juiste adres.
 • Een boottocht over het gladde Mburomeer is een must voor elke bezoeker aan het park. Grote groepen nijlpaarden en krokodillen bewonen de wateren van het meer.
 • Ga op jeepsafari in het Mburo wildpark. Verwacht alleen niet 'the big 5' te zien, want giraffen, olifanten en leeuwen leven hier niet. Wel zal je grote aantallen zebra's, hyena's, wrattenzwijnen, buffels en verschillende soorten aapjes tegenkomen.

Reizen Lake Mburo National Park

Meer Lake Mburo National Park

Reviews Lake Mburo National Park

Mburo lake national park (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Ellen Moes op 17 november 2019

Lake Mburo National Park, is een mooi en groen park op een goede afstand vanaf Kampala. Je kunt er veel beesten zien, waaronder veel zebra's. Het is echt prachtig. Maar ook buffels, pumba's en giraffes. En ook kun je het nationaal symbool van Uganda tegenkomen, de kraanvogel. Het is zeker de moeite waard.

8,5
9 Algemene ervaring
10 Natuur
nvt Stranden
8 Wildlife
nvt Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Lake Mburo National Park

 • goede afstand vanaf kampala
 • veel dieren
 • groen

Minpunten Lake Mburo National Park

 • geen leeuwen
 • geen olifanten
Ultieme tip: Huur een auto met chauffeur. Die weten meestal de juiste plekken om dieren te spotten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Wow, wat een mooi groen national park (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Ellen Moes op 17 november 2019

Wow wat een prachtig mooi groen park waar je veel dieren kunt zien. Dieren waaronder nijlpaarden, zebra's, buffels en veel andere dieren. Ook kun je het symbool van Uganda tegen komen de kraanvogels. Als je van zebra's houdt dan moet je zeker heen gaan. En wie weet zie je de kudde giraffes ook nog wel. Wat een plaatje.

Pluspunten Lake Mburo National Park

 • groen
 • afstand vanaf kampala goed te doen

Minpunten Lake Mburo National Park

 • geen olifanten
 • geen leeuwen
Ultieme tip: Huur een auto met chauffeur en laat je rondrijden. Hun weten vaak de juiste plekken wel te vinden.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Oeganda

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors