Op roadtrip door Oeganda: route door het zuiden Jouw vakantie naar Afrika begint hier!

Op roadtrip door Oeganda: route door het zuiden

door Marleen de Keyzer

Hoe smaller het zandpad wordt, hoe langzamer mijn partner-in-crime begint te rijden. ‘Is dit überhaupt wel een weg?’ Thomas tuurt peinzend naar de heuvel. Ik zie paniek in de zijspiegel. Maar liefst drie Oegandezen rennen als een gek de berg op. Schreeuwend. Zwaaiend. Totdat een van hen uiteindelijk hijgend op Thomas’ ruit tikt. We verstaan geen woord van wat hij zegt, maar de boodschap is nog nooit zo duidelijk geweest: omkeren!

Roadtrip Africa - Uganda leende ons een 4x4. Wij ontdekten dat het zuiden van Oeganda de perfecte roadtrip-bestemming is. Tenminste, zolang je maar nóóit alleen op Google Maps vertrouwt. Dus draai dat autoraampje open en vraag de vrolijke, behulpzame locals de weg. Al snel rijd je langs terrasvormige hellingen die over kratermeren waken. Kampeer je aan de voet van vulkanen. En sta je oog-in-oog met een gorilla! 

ZELF NAAR Oeganda?

Bekijk alle 27 reizen naar Oeganda

Bezienswaardigheden in het zuiden van Oeganda

Dag 1: Kampala

Onze roadtrip door Oeganda begint in Kampala. Waarom? Je landt toch in Entebbe, vraag jij je misschien af. Het antwoord is simpel: we halen onze auto op in de hoofdstad en zo kunnen we de volgende dag op z’n Nederlands ‘lekker vroeg vertrekken’. Bovendien bewaren we het vredige kustplaatsje Entebbe op deze manier voor het einde. Win-win!

Dus. Dynamisch Kampala it is. Hoewel chaotisch de lading beter dekt. Een wirwar van straatverkopers, winkeliers, schoolkinderen en volgepropte taxibusjes vult de straten. Het verkeer staat muurvast. En brommers rijden je zowat van je sokken. Maar zodra je het centrum verlaat richting Nakasero Hill, kom je in een oase van rust. 

Kampala-tips:

  • Cultuur: Bezoek het Mengo Palace, National Theatre of Uganda Museum.
  • Beklim Nakasero Hill en wandel door deze groene wijk.
  • Huur je auto bij Roadtrip Uganda.

Dag 2-3: Lake Mburo

‘Jullie zijn te laat, ik wilde net gaan bellen.’ Ik kijk op mijn horloge. Tien voor half tien, twintig minuten later dan afgesproken. Lichtelijk verbaas ik me over de punctuele opmerking van Julius, die al vanaf het prille begin van 2012 bij Roadtrip Uganda werkt. ‘Ik was bezorgd, jullie Nederlanders zijn altijd zo op tijd.’ Als ik vertel dat ik eigenlijk altijd te laat ben, lacht Julius: ‘Dan ben je een stuk Oegandeser dan ik!’

Julius brengt ons naar Kate, onze 4x4 huurautor die is vernoemd naar een andere medewerker van het bedrijf. Het is een luxe en comfortabele Toyota Hilux. Hoog op de weg, grote wielen, weinig trillingen. ‘Op de geasfalteerde hoofdwegen is het net alsof je zweeft.’ Met een grote glimlach zwaait Julius ons uit. 

Een kwartier later rijden we op zo’n hoofdweg. En óf we zweven! De weg is glad. Waar gaten uitblijven, zijn verkeersborden overduidelijk. Een vakkundig stukje Chinees bouwwerk. Je zou bijna vergeten dat je in Oost-Afrika bent. 

Terwijl ik achterover leun, had Thomas toch wel graag een rivier of zanderige heuvel getrotseerd. Mannen… Gelukkig komt hij zo’n tweehonderd kilometer verderop aan zijn trekken, als we per ongeluk een afslag te vroeg nemen en door het park naar Lake Mburo rijden. Asfalt verandert in zand. Vrachtwagens in koeien. Brommers die ons afsnijden in lokale boeren die naar ons zwaaien. Maar als er apen met blauwe ballen voorbij rennen, ben ik Thomas echt kwijt. (Eh, mannen…?)

En dan. Tien minuten nadat de slagbomen naar het nationale park voor ons omhoog zijn gegaan, trapt Thomas plots op de rem. Pal voor onze neus steekt een familie van meer dan tien zebra’s de weg over, inclusief baby’s. Ze lopen nog nét niet tegen Kate aan. Enthousiast pak ik mijn camera, onze safari in Oeganda is officieel begonnen.

Het laatste obstakel lacht ons vanaf een afstandje toe: een helling waar je u tegen zegt. De 4WD-modus gaat aan, het gaspedaal omlaag. Ik slaak een kreet, Thomas’ aandacht ben ik weer kwijt. Met volle vaart gaan we omhoog. Hallelujah!

Als we uitstappen staan we op een van de heuvels die over Lake Mburo National Park waken. Het meer is slechts een glinstering op ons netvlies, overmeesterd door een wildbegroeide Afrikaanse bush. Maar pas als de zon de omgeving rood kleurt, hebben we echt het idee dat we in Oeganda zijn. 

Lake Mburo-tips:

  • Huur een mountainbike bij je hotel en ga op een begeleide fietssafari.
  • Slaap in de safaritenten van Eagle’s Nest, bovenop de heuvels rondom het park.

Dag 4-6: Lake Bunyonyi

Als we de volgende ochtend voorzichtig de eerste blikken van Lake Bunyonyi vangen, krijgen we de indruk dat dit weleens een magische plek kan zijn. Hoe dichterbij we komen, hoe sterker dat gevoel wordt. Over redelijk goed geprepareerde oranje zandwegen, slingeren we door een heuvelachtige, groene omgeving. En als we eenmaal bij het meer aankomen…

Eh, zijn we nou opeens Nepal binnengereden? Bijna dertig eilandjes dobberen sierlijk in het water, omringd door steile, terrasvormige hellingen. Laaghangende nevel maakt het plaatje compleet. Maar pas als we naar de hoogste top rondom het meer hiken, moeten we elkaar echt wakker knijpen.

Lake Bunyonyi-tips:

  • Maak een (meerdaagse) kanotocht en ga op vogelsafari.
  • Slaap in Birdnest pal aan het meer.
  • Eet verse rivierkreeft, waar Bunyonyi bekend om staat.
  • Hike naar Arcadia Lodges, waar je het beste uitzicht heb over de omgeving.

Dag 7-8: Mgahinga Gorilla National Park

Het avontuur gaat verder: vandaag gaan we naar dé uithoek van Oeganda. Je weet wel, zo’n plekje dat de standaard toerist liever overslaat. Dat niet staat opgenomen in reisprogramma’s. Maar juist daardoor bijzonder is.

En óf de weg naar Mgahinga Gorilla National Park bijzonder is. Precies in dit afgelegen stukje Oeganda moeten we erachter komen dat je Google Maps beter niet kan vertrouwen. Terwijl de app netjes de kortste weg voor ons uitstippelt, verandert de stoffige (maar redelijk egale) zandweg in een middeleeuwse variant van een klinkerweg. Lokale boeren kijken ons nieuwsgierig na. Kinderen zwaaien. Als we uiteindelijk bijna door de achtertuinen van mensen rijden, vind ik het toch wel tijd om te keren.

Maar Thomas kan zijn geluk niet op. Totdat we op een zanderig bruggetje stuiten, waar ons bakbeest duidelijk niet overheen past. En ook hij eventjes achter zijn oren krabt. 

Wat nu? Terwijl ik het zeg, zie ik het halve dorp zich om Kate heen verzamelen. In no-time helpen twee lokale mannen helpen ons keren op een stuk waar dat door de nauwe doorgang en steile hellingen onmogelijk lijkt. Het hele dorp juicht. En als we dwars door hun terrasvormige akkergronden naar de hoofdweg rijden, rent een hele slinger van kinderen met ons mee. Een onbetaalbare ervaring (hoewel ik je toch aanraad om op de hoofdweg te blijven).

Mgahinga-tips:

  • Volg de redelijk goede hoofdweg en vraag de locals om de juiste richting.
  • Ga op zoek naar de zeldzame golden monkey die hier leeft.
  • Beklim een van de Virunga-vulkanen op het drielandenpunten van Oeganda: Oeganda, Rwanda en Congo. 
  • Het is mogelijk om een gorilla-trekking te doen, maar in Bwindi heb je een betere kans om deze primaten te spotten.

Dag 9-11: Bwindi Impenetrable National Park

Hét hoogtepunt van onze roadtrip door Oeganda komt nu wel héél dichtbij. Terwijl we over roodbruine zandwegen slingeren, kijken open, terrasvormige hellingen ons aan. Maar hoe dichter we bij Bwindi Impenetrable National Park komen, hoe beter de tropische planten het wildleven proberen te verstoppen. Dikke nevel die op de boomtoppen neerdaalt, doet daar nog een schepje bovenop.

Om tien uur ‘s ochtends stappen we de stomende jungle in, waar we twee uur later een van haar mysteries ontrafelen. En hóe! De ranger vertelt ons stil te zijn. Mijn benen trillen. Ik zie nog niets, maar hoor vanalles. Blaadjes ritselen, bamboe breekt. En bovenal lijkt Thomas duizend rondjes per seconde om me heen te stuiteren.

Als het geluid steeds dichterbij komt, houdt de gi-gan-ti-sche apenfan die achter mij aan hobbelt het echt niet meer. En net als ik denk dat hij gaat ontploffen, zie ik boven de metershoge grassprieten iets zwarts uitkomen. Spelend met een van de bamboetoppen. De állereerste gorilla die we zien, is een baby. Nog geen minuut later volgt een hele familie, inclusief silverback.

Bwindi-tips:

  • Regel je gorilla-permit vantevoren. Hier lees je hoe je dit doet.
  • Ontdek óók de omgeving: hike naar de Bwindi-waterval of bezoek de Batwa-community.
  • Slaap in Gorilla Safari Lodge, vlakbij de ingang van het park.

Dag 12-14: Queen Elizabeth National Park

Zo’n honderd kilometer noordelijker, maakt de mistige jungle plaats voor een uitgestrekte savanne. En verandert de koers van de safari: we gaan op zoek naar boomklimmende leeuwen! Want die leven in het verre zuiden van Queen Elizabeth National Park, ook wel bekend als de Ishasha-regio. 

De dagen die volgen zijn dubbel voor ons. We maken onvergetelijke safari’s die we afsluiten met een sundowner in het park. Tegelijkertijd weten we dat we vervroegd naar huis moeten, door de corona-pandemie van 2020. 

Queen Elizabeth-tips:

  • Boek een ‘bush breakfast’ en zie tijdens je ontbijt in het park de zon opkomen.
  • Maak een luchtballonvaart over het park en zie het wildleven onder je door lopen.
  • Slaap in de luxe tenten van Ishasha Wilderness Lodge midden in het park.

Dag 15: Entebbe

Eigenlijk zouden we chimpansees gaan spotten in Kibale National Park en een luchtballonvaart maken in Murchison Falls, voordat we in Entebbe terugkwamen. Maar deze activiteiten moeten we noodgedwongen achter ons laten, omdat er nog maar vier vluchten terug naar Europa schijnen te gaan.

Dus doorkruisen we in één dag half Oeganda, op weg naar het vliegveld. Gelukkig straalt de groene stad aan de oevers van Lake Victoria een oase van rust uit. Iets wat we wel kunnen gebruiken in deze plotselinge hectiek. Bovendien zitten we de volgende dag veilig op een vlucht terug naar huis.

Heb jij langer dan twee weken de tijd? Maak dan zeker het zuidelijke rondje door Oeganda af, via Kibale én Murchison Falls. Twee fantastische plekken die voor ons een goede reden vormen om ooit terug te komen en onze roadtrip door Oeganda af te maken.

Entebbe-tips:

  • Struin door de Botanische tuinen, waar wel 115 vogelsoorten rondfladderen.
  • Relax aan de oevers van Lake Victoria.

Is een roadtrip door Oeganda per 4x4 iets voor mij?

Oeganda is een ideale roadtripbestemming. De wegen zijn er over het algemeen goed. De afstanden zijn vergeleken met landen als Tanzania en Kenia relatief kort. Er is een ruim aanbod van accommodaties in verschillende prijsklassen. Het is er veilig. En je staat er (nog) niet in een file van toeristen.

Maar. Als je op pad gaat met je eigen 4x4, moet je wel een beetje avontuurlijk zijn ingesteld.

Zo zijn niet alle wegen even comfortabel. Soms is het één grote stoffige bedoeling. Soms zijn wegen overstroomd. Soms krijg je een ‘African massage’ door de vele kuilen in de weg. En soms gaat je band lek en moet je hem vervangen. 

Daarnaast staan richtingen slecht aangegeven en geeft Google Maps wel de snelste route aan, maar vaak niet de best begaanbare. Dit betekent dat jij je autoraampje moet opendraaien om de weg te vragen. Iets wat misschien spannend klinkt, maar juist heel leuk is. Oegandezen zijn vriendelijk, nieuwsgierig, behulpzaam en spreken goed Engels.

Tip: huur je auto bij Roadtrip Uganda

Durf jij het 4WD-avontuur door Oeganda aan? Wij raden je aan om je 4x4 te huren bij Roadtrip Uganda. Deze lokale reisorganisatie heeft Nederlandse roots, waardoor alles perfect is georganiseerd. Wel zo lekker als je in Afrika bent. Zo regelen ze ook je gorilla-permit voor je en geven ze feedback op de route die je wil rijden.

De reisorganisatie heeft verschillende auto’s, zodat er voor elke reisstijl en budget een match is. Daarnaast bepaal je zelf of je kampeerspullen nodig hebt. Zo huurden wij de Toyota Hilux, een nieuwer 4WD-model voor de wat luxere en comfortabelere reiziger. We namen ook een daktent mee en wisselden kamperen af met overnachtingen in lodges. Wat ons betreft een ideale combinatie van avontuur en comfort!

Zie je het toch niet zo zitten om zelf op pad te gaan? Huur dan een 4x4 mét chauffeur. Zo bepaal je nog steeds zelf hoe je dag eruitziet en waar je slaapt, maar hoef jij je niet druk te maken over hoe je op je bestemming komt. Liever wel alles van tevoren uitgestippeld? Boek dan een van Roadtrip Uganda’s zelf ontworpen reisroutes inclusief verblijf in kleinschalige accommodaties.

Wat is de beste reistijd voor het zuiden van Oeganda?

De meest populaire maanden om een roadtrip door Oeganda te maken zijn december tot en met maart en juni tot en met september, omdat dit de droge periodes zijn. Maar. Populair betekent ook drukker...

In tegenstelling tot veel andere Afrikaanse landen, is Oeganda gedurende het hele regenseizoen goed te bereizen. Daarbij is het nog vrij onontdekt én is de omgeving lekker groen. Zelf maakten wij onze roadtrip door Oeganda in maart, het begin van het lange regenseizoen. Zo nu en dan viel er een krachtige stortbui, maar altijd heel vroeg in de ochtend of ‘s nachts.

Reizen Oeganda

Foto's & video's Op roadtrip door Oeganda: route door het zuiden

Specialisten Oeganda

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors