Lake Bunyonyi
8,7
8,0 Algemene ervaring
9,0 Mooi
9,0 Bereikbaarheid
- Wildlife

Lake Bunyonyi

door Yasmin Visser

Op één de meest diepe meren van Afrika koop je fruit op drijvende markten, spot je kleine vogels en neem je veilig een duik in het water. Op het Bunyonyi meer in Oeganda kan het allemaal.

Volgens sommigen is Lake Bunyonyi in Oeganda als 'het Zwitserland in Afrika'. Het kratermeer is gevormd door verschillende vulkaanuitbarstingen en wordt nog steeds omgeven door vele bergen. Met negenhonderd meter is Bunyonyi het op één na diepste meer van Afrika.

ZELF NAAR Lake Bunyonyi?

Bekijk alle 4 reizen naar Lake Bunyonyi

Kleine vogels

Bunyonyi betekent 'plek van kleine vogels'. Rondom het zoetwatermeer zijn dan ook veel kleine vogels te vinden, zoals gekleurde ijsvogels. Deze kleine vogels leven samen met grotere exemplaren, zoals kraanvogels en ooievaars.

Het Bunyonyimeer is zestig vierkante meter en ligt in het zuidwesten van Oeganda, vlakbij de grens met Rwanda. De vele heuvels rondom het water lijken het meer te willen beschermen tegen indringers. De groene berghellingen vormen terrassen waarop verschillende gewassen verbouwd worden.

Uitgeholde boomstam als kano

In het Bunyonyimeer liggen ongeveer twintig kleine eilandjes. Het lijken net gelaagde groene taartjes, drijvend in het helderblauwe water.

Eén van die eilandjes is in Bunyonyi is Bushara. Vanaf het vasteland vaar je in een makoro, een kano gemaakt van een uitgeholde boomstam, naar dit sprookjesachtige eiland.

Tijdens de driekwartier durende vaartocht zie je de oneindig glooiende groene heuvels aan je voorbij trekken. Kwetterende kraanvogels vliegen laag over je heen. In de verte zie je de contouren van andere makoro's al drijvend op het water.

Strafeiland

Het Bunyonyimeer en haar eilanden verken je per kano. Het kleinste eiland is Akampene Island, ook wel bekend als Punishment Island. Het is zo groot als een gemiddelde garage en in het midden groeit één boom.

Het eiland kent een nare geschiedenis. Lange tijd werd het eiland gebruikt om zwangere ongetrouwde vrouwen te straffen. De vrouwen werden op het eiland achtergelaten zonder voedsel. Als de vrouw geluk had vaarde er een arme boer langs om haar als bruid mee te nemen naar het vasteland. Vaak kwam er niemand en stierf de zwangere vrouw van de honger.

Verderop ligt het Bwama eiland, dat iets groter is. Op dit eiland vestigde een Engelse missionaris in het begin van de twintigste eeuw een leprakolonie. Tegenwoordig is de lepra verdwenen en wordt de oude kliniek gebruikt als basisschooltje voor lokale kinderen.

Drijvende markt

Langs het meer liggen verschillende kleine dorpjes van hoogstens een paar huisjes groot. Je vaart naar het kleine dorpje Rutinda, waar rond deze tijd een varende markt plaatsvindt.

Vrouwen komen in fel gekleurde kleding aanvaren in hun makoro's. Ze komen om verse groentes te kopen of juist hun zelfverbouwde fruit te verkopen. Ook worden op deze markt haren geknipt en spelletjes gespeeld.

Als de vrouwen jouw boot in het vizier krijgen wenken ze je. Ze laten je maar al te graag hun koopwaar zien. Uiteindelijk ga je met een tros bananen en twee ananassen terug naar het eilandje Bushara.

Hippoloos Bunyonyimeer

Vermoeid van de dag kijk je vanaf je rieten hut uit over het spiegelgladde meer. De geur van de vele eucalyptusbomen op Bushara komt je tegemoet.

De zon staat hoog aan de hemel. Toch is het niet heel heet, het Bunyonimeer ligt op een hoogte van bijna twee kilometer.

Mocht je toch verkoeling nodig hebben, dan heb je geluk. Het Bunyonyimeer is één van de weinige wateren in Oeganda waar je veilig kan zwemmen. Hier geen krokodillen of hippo's. Je deelt het water slechts met otters en vogels.

Wat is er te doen bij Lake Bunyonyi ?

  • Verken het Bunyonyimeer met een makoro. Dit is een uitgeholde boomstam, vermaakt tot kano. Op deze manier zie je de verschillende kleine eilandjes, waaronder het Punishment Island.
  • Huur zelf een kajak om over het meer te varen. Het kost wel enige moeite om het kajakken onder de knie te krijgen.
  • Wil je vers fruit kopen? Ga dan naar de drijvende markt aan de oevers van het meer. Bij één van de kleine dorpjes komen vrouwen bij elkaar om hun waren te kopen en verkopen. Ook dient deze markt als plaatselijke kapper.
  • Als vogelaar haal je je hart op in het gebied van Bunyonyi. Er leven meer dan 200 vogelsoorten rond het meer, waaronder de kleine gekleurde ijsvogeltjes.
  • Neem een duik in het gladde meer. Het Bunyonyimeer is één van de weinig meren in Oeganda waar je veilig kan zwemmen en geen dreiging hebt van aanvallende nijlpaarden of bijtende krokodillen.

Reizen Lake Bunyonyi

Meer Lake Bunyonyi

Reviews Lake Bunyonyi

lake bunyonyi, plaats van de kleine vogels (bezocht in augustus 2006)

Review geschreven door Marianne Hens op 30 mei 2016

Het is bijzonder om met uitgeholde boomstammen naar het eiland te varen en te slapen in een tent met buitensanitair. Het uitzicht vanaf het eiland is geweldig. En zo als de naam al zegt, de ultieme plek voor vogelliefhebbers! Kortom, als je in de buurt bent, zeker doen!!

Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Oeganda

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Afrika.nl kenner
Sponsors