Top 5 activiteiten in Oeganda

Top 5 activiteiten in Oeganda

door Victorine Sandkuyl

In het midden van het continent Afrika vind je de zogeheten 'Parel van Afrika'. In Oeganda is genoeg te zien en te doen, de vriendelijke bewoners van het land laten het je allemaal graag zien. Of je nu komt voor de groene natuur, de prachtige dieren of juist een beetje avontuur, in Oeganda zit je helemaal goed.

Een rondreis door Oeganda begint vaak in Kampala, maar wat zijn de activiteiten die je echt niet mag missen in deze parel? Wij zetten vijf activiteiten voor je op een rij die je avontuur in Oeganda compleet maken.

ZELF NAAR Oeganda?

Bekijk alle 27 reizen naar Oeganda

5. Wildlife spotten

Olifanten, leeuwen, giraffen, nijlpaarden, impala's; Oeganda is het land bij uitstek om Afrikaans wildleven te spotten. Queen Elizabeth National Park is één van de grootste en het bekendste park van het land. Olifanten lopen hier rond in grote kuddes en de leeuwen klimmen er in bomen om te rusten op de bovenste takken van oude vijgenbomen. In het water stikt het van de nijlpaarden en kuddes antilopen razen langs je heen.

Het Kibale National Park is de reisbestemming voor apenliefhebbers. In het relatief kleine park vind je honderden schreeuwende chimpansees. Het is even goed zoeken als je ze wilt spotten, want deze apen laten zich niet snel zien. Maar als je samen met een gids op pad gaat moet het vast lukken er een paar te bewonderen. Anders geniet je altijd nog van de andere apen in het Kibale National Park, zoals zwart-witte colobusaapjes, roodstaartaapjes en olijfbavianen.

4. De evenaar bezoeken

Heb je ook wel eens gehoord dat wanneer water in de afvoer verdwijnt dat het in het noordelijk halfrond de tegengestelde kant op draait dan in het zuidelijk halfrond? Waarheid of mythe? Tijdens een bezoek aan de evenaar in Oeganda test je dit zogeheten Corioliseffect zelf.

Op ongeveer anderhalf uur rijden van Kampala vind je de Oeganda Evenaar. In het midden van de straat zie je een lijn lopen die de evenaar moet voorstellen. Zet je voeten elk aan een kant van de lijn, zo sta je voor de ene helft in het noordelijk halfrond en met de andere helft in het zuidelijk halfrond. Test het Corioliseffect met een speciaal hiervoor opgezet experiment en koop wat souvenirs bij een van de toeristische winkeltjes als herinnering.

3. Raften op de Nijl

Waarschijnlijk weet je dat de Nijl een van de langste en grootste rivieren ter wereld is. Maar wist je ook dat het water op sommige plekken met een verrassende kracht door de rivier raast? Rond de stad Jinja is de Nijl lekker breed en het perfecte startpunt voor een (meerdaagse) rafttoer.

De stroomversnellingen op de Nijl zijn van klasse 5, dus bereid je maar vast voor op een portie adrenaline en avontuur. Op de Nijl doe je niet alleen je best om niet uit de boot te vallen, maar is het een nog grotere uitdaging om ervoor te zorgen dat de boot niet omslaat. Als je zin hebt in zo'n wild raftavontuur, plan je reis dan in januari of februari of tussen juni en september voor de beste weersomstandigheden.

2. Chillen aan Lake Bunyonyi

Oeganda beschikt niet over een kustlijn, maar relaxen aan Lake Bunyonyi is het perfecte alternatief. Hier geniet je van de natuur, neem je een duik in het koele water en kom je tot rust op een van de eilandjes. Lake Bunyonyi is een kratermeer gevormd door verschillende vulkaanuitbarstingen en wordt omringd door groene bergen. Met een diepte van negenhonderd meter is Lake Bunyonyi het op één na diepste meer van heel Afrika.

Vaar met een makoro, een uitgeholde boomstam, naar het sprookjesachtige Bushara, een van de twintig eilandjes op het Lake Bunyonyi. Of wandel naar Arcadia Cottages, vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op het meer en haar eilanden. Heb je zin om te shoppen? Vaar dan naar het dorpje Rutinda waar een drijvende markt plaatsvindt.

1. Zoeken naar berggorilla's

Wist je dat mensen en gorilla's voor 98% genetisch aan elkaar verwant zijn? Van deze bijzondere apen leven er nog zo'n 350 in het grensgebied tussen Oeganda en Rwanda. Reis af naar het Bwindi Impenetrable National Park om de gorilla's zelf te bewonderen. Dit diverse regenwoud vind je in het zuidwesten van Oeganda en naast de berggorilla's vind je er ook prachtige bossen, exotische bloemen en de Bwindi waterval.

Wil je oog in oog komen te staan met de gorilla's, dan moet je eerst in Kampala een speciale vergunning regelen. Die kost rond de 600 dollar, niet bepaald goedkoop, maar is het geld meer dan waard. De trektocht door de jungle op weg naar de gorilla's kan zwaar zijn, het park heet niet voor niets 'ondoordringbaar'. En er is altijd een kans dat je de gorilla's niet te zien krijgt, dit weet je van tevoren nooit. Maar mocht je een gorillafamilie tegenkomen, dan vergeet je de zware tocht en geniet je van de imposante dieren. Een ervaring die je de rest van je leven niet snel zult vergeten!

Reizen Oeganda

Specialisten Oeganda

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mozambique kenner
Sponsors