Spot 10 bijzondere dieren in Oeganda

Spot 10 bijzondere dieren in Oeganda

door Paulien Tak

Tijdens je rondreis door Oeganda spot je gigantische nijlkrokodillen aan de rivierbedding. Zie je in de verte elegante giraffen lopen en ga je op zoek naar de beschutte kameleons met hoorntjes. Het gekrijs van de apen die hoog door de bomen slingeren zorgen samen met het gezang van de felgekleurde vogels voor de typische oerwoudgeluiden.

Het Afrikaanse land is rijk aan een verscheidenheid aan bijzondere dieren. In het land leven meer dan 350 soorten zoogdieren, meer dan duizend verschillende vogels en honderden reptielsoorten. Dus wat ga jij doen tijdens je rond reis door Oeganda? Juist, op zoek naar al deze wonderlijke dieren. Wij hebben een lijstje met tien bijzondere dieren die je spot in Oeganda.

ZELF NAAR Oeganda?

Bekijk alle 28 reizen naar Oeganda

10. Het nationale symbool van Oeganda

De kroonkraanvogel is het nationale symbool van Oeganda en staat zelfs op de Oegandese vlag afgebeeld. De vogel heeft een gouden ‘kroon’ van rechtopstaande veren. En de vogels houden van ‘dansen’, ook buiten de paartijd om. Deze opvallende vogel zit vaak in de bomen van Kenia, Zimbabwe, Mozambique en natuurlijk Oeganda.

9. Groen, rood, blauw

Een andere bijzondere vogel is de roodkeelbijeneter. Het vogeltje heeft een opvallend felgroen verendek met een dieprode keel.  Er zijn twee soorten van deze vogel: de bulocki en de frenatus. Deze laatste onderscheidt zich door een blauwe streep rondom het oog en komt alleen voor in Soedan, Ethiopië, Congo en Oeganda.

8. De grootste van allemaal

Tijdens een boottochtje in Oeganda spot je de enorme nijlkrokodillen die liggen te zonnen aan de rivierbedding. Deze krokodillensoort leeft alleen in Midden-Afrika en is zelfs de grootste van de vier soorten krokodillen die in Afrika voorkomen. Het dier kan wel zes meter lang worden en zevenhonderd kilo wegen.

7. Deze langnekken zie je niet snel over het hoofd 

Aan de oevers van de rivier zie je de elegante, metershoge giraffen grazen. Wist je dat er wel negen verschillende soorten giraffes bestaan? De rothschildgiraffe is daar een van. Dit soort is te herkennen aan zijn grote donkere vlekken en leeft alleen in Kenia en Oeganda.

6. Van een muis een olifant maken

In Oeganda spot je niet alleen grote dieren, maar ga je ook op zoek naar hele kleintjes, zoals de olifantenspitsmuis. Het spreekwoord van een muis een olifant maken lijkt bij dit dier wel heel letterlijk genomen. Haar spitse snuit heeft iets weg van een olifantenslurf. Ze laat zich zelden zien. En leeft in droge bossen, savannes en struikgewassen in Afrika. 

5. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet... 

Nog zo’n moeilijk te spotten dier is de Oost-Afrikaanse driehoornkameleon. Hij komt voor in de tropische bossen van Kenia, Tanzania en Oeganda. Daarnaast is de kameleon uitgezet in Hawaii. En zoals de naam al zegt, heeft het diertje drie hoorns op zijn voorhoofd die hem een dinosaurus-achtig uiterlijk geven. 

4. Wat een mooie vacht 

Naast reptielen vind je ook katachtigen in Oeganda. In het land leven onder andere leeuwen, luipaarden, de Afrikaanse goudkat en de Afrikaanse civetkat. Deze laatste soort behoort tot de civetkatten en is een klein roofdier dat wel iets weg heeft van een steenmarter. Opvallend is zijn vacht die een bijzondere print heeft met strepen en stippen. Om deze katachtige te zien, moet je afreizen naar Midden-Afrika.

3. Aapjes kijken

Ondanks al die andere bijzondere dieren, gaan de meeste reizigers naar Oeganda voor de apen. In het land leeft onder andere de colobusaap, ook wel een franjeaap genoemd. En als je hem ziet, snap je meteen waarom. Zijn langharige vacht valt sierlijk langs zijn rug naar beneden valt. Benieuwd? De apensoort leeft voornamelijk hoog in de bomen van Nigeria, Kenia, Tanzania en Oeganda.

2. Hé, hij lijkt wel een beetje op je broertje 

Spot niet alleen de colobusaap, maar ga ook op zoek naar chimpansees. Tijdens een chimpansee-trekking slingeren de mensapen boven je hoofd en bekijk je de dieren van dichtbij. De chimpamsee is het nauwste, dierlijke verwant van de mens en deze look-a-likes leven in de bossen van Centraal- en West-Afrika, onder andere in Congo, Tanzania en Oeganda.

1. De koning der apen 

Je Oeganda-reis is niet compleet zonder de koning onder de apen te spotten: de berggorilla. Hoewel hij een van de meest bedreigde diersoorten is ter wereld, stijgt het aantal berggorilla's gelukkig wel weer langzaam. Naar schatting leven er iets meer dan duizend van deze koningen in het wild, die zich allemaal verstoppen in het Virungagebergte in Oeganda, Rwanda en Congo.

Wil je al deze bijzondere dieren in het wild spotten? Bekijk dan alle rondreizen naar Oeganda

Fotocredits: Tambako the JaguarRon Knight Tambako the JaguarShankar S.Lennart TangeRod WaddingtonKabacchiEric Kilby | Rod WaddingtonHjalmar Gislason

Reizen Oeganda

Specialisten Oeganda

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mozambique kenner
Sponsors