De 4 mooiste natuurparken van Oeganda

De 4 mooiste natuurparken van Oeganda

door Paulien Tak

Oeganda wordt ook wel de groene parel van Afrika genoemd. De tropische buien in het land zijn hevig, maar zorgen wel voor weelderige, groene bossen en een gevarieerd wildleven. Naast de gebruikelijke Afrikaanse dieren als olifanten, nijlpaarden, giraffen en leeuwen, staat het land vooral bekend om haar grote variëteit aan apen. Zo hoor je krijsende mangabey-apen, spot je slingerende chimpansees en bewonder je de indrukwekkende berggorilla’s.

Maar in welke natuurparken spot je al deze bijzondere apen eigenlijk? Wij hebben de vier mooiste natuurparken van Oeganda én leefgebieden van de apen voor je op een rijtje gezet.

ZELF NAAR Oeganda?

Bekijk alle 21 reizen naar Oeganda

4. Murchison Falls National Park

Het water van de Nijl leidt een spectaculaire weg door het landschap richting de Murchison Falls. Hier raast het water met geweld door een zes meter brede kloof en dondert daarna maar liefst 43 meter naar beneden. Het Murchison Falls National Park is het grootste park van Oeganda en de watervallen zijn misschien wel de meest verpletterende bezienswaardigheid van het land.

Het park in het noordwesten van Oeganda ligt op zo’n vijf uur rijden vanaf de hoofdstad Kampala. Naast haar spectaculaire waterval, biedt ze je meer. Zo spot je hier nijlpaarden, de enorme nijlkrokodillen en meer dan 450 vogelsoorten, zoals de schoenbekooievaar, de krokodilwachter en de roodkeelbijeneter.

Het is leuk om een boottocht in combinatie met een game-drive te boeken bij de touroperators van het park. Zo kom je dichterbij de Murchison Falls en spot je misschien wel een nijlbaars. Deze reuzenvissen kunnen wel twee meter lang en tweehonderd kilo zwaar worden. Aan de oevers liggen gigantische krokodillen te zonnen en in de verte zie je de giraffes grazen. 

3. Kibale Forest National Park

In de jungle waan je je in een heel andere omgeving dan bij de Nijl. Al lopend door het dichtbegroeide regenwoud vol vijgenbomen, zie je chimpansees slingeren door de boomtoppen, colobusapen luieren op de boomtakken en hoor je de kleurrijke roodstaartpapegaaien schreeuwen. Dit is het decor van het Kibale Forest National Park dat in het zuidwesten van Oeganda ligt, op zo’n zes uur rijden vanaf de hoofdstad Kampala.

Het natuurgebied is met zijn achthonderd vierkante meter vrij klein, maar bevat wel het grootste aantal soorten primaten ter wereld. Dertien soorten om precies te zijn, waaronder de chimpansee, roodstaartmeerkat, grijswangmangabey en de franjeaap. Daarnaast leven er ook andere zoogdieren, zoals de bosolifant, de Afrikaanse civetkat, de bosbok en het reuzenboszwijn.

Maak een trekking door de jungle en spot de bijzondere Chimpansees of sta oog in oog met de opvallende franjeapen. Je gaat op pad met rangers die je de ins en outs vertellen van het park en alle verstopplekjes weten van de dieren. Boek deze trekking wel ruim op tijd, want er wordt een beperkt aantal vergunningen uitgegeven. 

2. Queen Elizabeth National Park

Bijna aangrenzend aan het Kibale Forest ligt het Queen Elizabeth National Park. Dit natuurgebied is tweeduizend vierkante meter groot en heeft de meeste wilde dieren van Oeganda. Door haar verscheidenheid aan dieren en vogels, staat het park op de Unesco-lijst van belangrijkste bioreservaten.

Het park wordt omringd door de ruige bergen van het Rwenzori-gebergte. De bergketen heeft maar liefst zes toppen boven de vijfduizend meter, waarvan de hoogsten in de sneeuw liggen. Beklim deze grillige bergen en baan je een weg over smalle paden en door dichtbegroeide bossen. Als beloning sta jij bovenop de top in de sneeuw. Door de wispelturige weersomstandigheden en de moeilijk begaanbare paden is het verstandig je tocht zorgvuldig te plannen of er met een gids op uit te gaan. Meer informatie hierover vind je bij de ingangen van het park.

Wil je liever dieren spotten? Boek dan bij de ingang een boottocht. Tijdens de twee uur durende tour vaar je over het Kazingakanaal dat tussen Lake George en Lake Edouard ligt. Je spot met een beetje geluk nijlpaarden, olifanten, gazellen, krokodillen en leeuwen. Maar ook vogels, zoals pelikanen, visarenden en kingfishers verblijven graag in het park. 

1. Bwindi Impenetrable National Park

Na alle Afrikaanse dieren gezien te hebben, ga je op zoek naar de meeste bijzondere van allemaal. Je sluipt door de dichtbegroeide bossen, de gids maakt een teken dat je stil moet zijn en je houdt je adem in. Je tuurt door de bladeren en spot dan een, jawel, imposante gorilla.

Boek je een reis naar Oeganda, dan staat een gorilla-trekking waarschijnlijk hoog op je lijstje. Om deze af te vinken van je bucketlist moet je naar het Bwindi Impenetrable National Park in het zuidwesten van Oeganda. In dit natuurgebied leven een van de laatste groepen berggorilla’s. Van het dier dat met uitsterven bedreigd wordt leven er zo’n 340 in Bwindi. Gelukkig stijgt het aantal gorilla’s weer langzaam en worden de tochten met zorg begeleid en gecontroleerd.

Om de waanzinnige dieren te spotten, boek je een gorilla-trekking. Dit doe je ver van tevoren. Om de dieren te beschermen worden er namelijk maar een beperkt aantal vergunningen uitgegeven. Vanuit Lake Bunyoni of Kisoro ga je onder begeleiding op pad. De tocht kan behoorlijk zwaar zijn en beetje uithoudingsvermogen en geduld zijn vereist. Heb je de pech dat je geen enkele gorilla spot? Niet getreurd, je mag de volgende dag op herkansing.

Wil jij deze natuurparken van jouw bucketlist strepen? Waar wacht je nog op, bekijk hier alle rondreizen door Oeganda

Fotocredits: Alan Woodward | Marc Veraart | Jorn Erikkson 

Reizen Oeganda

Specialisten Oeganda

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors