Kibale National Park
8,8
9,0 Algemene ervaring
10,0 Natuur
9,0 Stranden
9,0 Wildlife
8,0 Overige activiteiten
8,0 Bereikbaarheid

Kibale National Park

door Yasmin Visser

Honderden chimpansees bewonen de bomen van het Kibale Forest National Park in het westen van het Centraal-Afrikaanse Oeganda. Het groene Kibale Park is met minder dan achthonderd vierkante meter vrij klein, maar het bevat het grootste aantal primaten ter wereld.

Apenpark

Het Kibale National Park ligt op ongeveer zes uur rijden van hoofdstad Kampala, in het westen van Oeganda. Het park bevindt zich tussen Lake Albert en Lake Eward in, vlakbij het bekende Queen Elizabeth National Park.

ZELF NAAR Kibale National Park?

Bekijk alle 13 reizen naar Kibale National Park

In het Kibale Park vind je onder meer zwart-witte colobusaapjes, roodstaartaapjes en olijfbavianen. Maar de grootste reden om naar het park te komen zijn de chimpansees.

Zoek de chimpansee

Met een groep van vijf mensen loop je achter de gids aan. De zon is net op in het Kibale National Park. Dikke dauwdruppels op de groene bladeren vormen glinsterende diamantjes. De frisse geur van regenwoud dringt je neusgaten binnen.

Het geschreeuw van de chimpansees is overal te horen, maar de aapjes laten zich niet zien. Chimpansees zijn dagdieren en zijn vooral 's ochtends actief. De mensachtige apen klimmen vaak in de bomen, waar ze fruit, bladeren en noten vinden. Slapen doen ze ook op grote hoogte, op een bed van bladeren en takken.

Vlooiende vrouwtjes

De gids wijst naar boven. Heel ver weg zie je iets bruins bewegen. Is het een chimpansee? Je kan het niet zien. De jungletocht gaat verder. Opeens legt de gids zijn wijsvinger op zijn lippen. Zonder te praten loop je op je tenen richting een groep struiken. Daar zie je ze zitten: twee vrouwtjes chimpansees.

De dames zijn druk bezig elkaar te vlooien en trekken zich niets aan van het nieuwsgierige publiek. Eén vrouwtje heeft een baby op haar rug. Na een tijdje klimmen ze zonder moeite een boom in en verdwijnen ze uit het zicht.

Stortbui

Op de terugweg door Kibale National Park begint het keihard te regenen. Snel trek je je poncho aan, als je opeens een neushoornvogel in de boom ziet zitten. Deze vogel lijkt op de bekende toekanvogel met zijn grote gekleurde snavel.

Druipend van de tropische stortbui kom je aan bij het tentenkamp van Kanyanchu. Je trekt droge kleren aan en dan wacht je alweer een andere trektocht.

Rubber laarzen

Op zes kilometer van Kanyanchu, buiten het Kibale National Park, ligt het Bigodi Wetland Sanctuary. Dit project is in 1992 gestart om het nabijgelegen Magombe moeras te beschermen. Ook werkt het project aan de ontwikkeling van de lokale bevolking door scholen en klinieken op te richten.

Van de gids krijg je rubber laarzen en een verrekijker. Daarna kan de wandeling beginnen. In het moerasgebied leven wel tweehonderd vogelsoorten en acht verschillende soorten apen.

Bavianenfamilie

Grote delen van de wandelpaden zijn gemaakt van houten planken. Op die manier is het Bigodi Wetland ook toegankelijk als het onder water staat.

Overal om je heen staan palmbomen en vijgenbomen. Vlinders fladderende in tweetallen langs je. In één van de bomen zie je een grote blauwe Turacovogel zitten.

Even verderop zit een bavianenfamilie midden op het houten pad. Je kan pas doorlopen als alle bavianen aan de kant zijn. Het is wel duidelijk wie hier de baas is in de vochtige jungle.

Wat is er te doen in Kibale National Park?

 • Een paar kilometer van het Kibale Forest National Park liggen de Kasenda Kratermeren. Deze meren zijn gevormd door de voormalige vulkanen activiteit in Oeganda. Er zijn vier groepen meren, waarvan de Kasenda groep het meest toegankelijk is.
 • Huur een gids en ga op zoek naar chimpansees in het Kibale Forest National Park. De apen zitten vaak hoog in de bomen, maar de kans is groot dat je hier een chimpansee van dichtbij kunt bewonderen.
 • In het Kibale Park zijn meer dan 300 vogelsoorten te vinden. Vogelaars staan voor dag en dauw op om met hun verrekijkers op zoek te gaan naar de meest exotische vogels in dit groene woud.
 • Bezoek ook het nabijgelegen Bigodi Wetland Sanctuary, net buiten het Kibale park. In dit moerassige landschap leven veel apen en andere dieren.
 • In het Kibale park worden ook nachtwandelingen georganiseerd. Tijdnes deze wandelingen in het donker heb je een grotere kans om nachtdieren te spotten, zoals galago's. Dit zijn halfaapjes die wonen in de bomen en alleen 's nachts tevoorschijn komen.

Reizen Kibale National Park

Meer Kibale National Park

Reviews Kibale National Park

Op visite. (bezocht in november 2014)

Review geschreven door Els Evers op 18 november 2018

Een zeer afwisselende reis in een nog niet zo toeristisch land met prachtige natuurparken.
Waar kindjes nog lachend en zwaaiend op je af kwamen.
Met als hoogtepunt de gorilla tracking.
Hier heb je wel een redelijke conditie en goede wandelschoenen voor nodig, want je gaat van de gebaande paden af.
En dan kom je bij een familie, nou dat was super spannend.
De ranger gebaarde en zei kom, om voor hem te komen om zo goed zicht te hebben en om mooie foto's te kunnen maken.
Best eng, want worden we geaccepteerd??
Als een gorilla het zat was, liep hij/zij gewoon weg.
Wat een indrukwekkende dieren, waar je zo dichtbij kan komen.

8,8
9 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Stranden
9 Wildlife
8 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Kibale National Park

 • weten wat wel en niet kan/mag
 • goede uitleg gekregen
 • serieuse aanpak om hun habitat te beschermen

Minpunten Kibale National Park

 • Dat men niet te entousiast gaat worden en meer toeristen gaat toelaten
Ultieme tip: Zeker de gorilla tracking doen,is zeer de moeite waard. Ook als het weer iets minder is.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Kibale National Park (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Charlotte Storm van 's Gravensande op 11 december 2017

Kibale National Park is een prachtig regenwoud waar nog chimpansees in het wild leven. Het is een plek waar je geweldig kunt wandelen. Uganda is een bijzonder en nog niet zo een toeristisch land. Dit maakt het juist interessanter.

Ultieme tip: Ga het regenwoud in!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Oeganda

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors