Queen Elizabeth National Park
8,0
8,0 Algemene ervaring
8,3 Natuur
- Stranden
7,7 Wildlife
8,0 Overige activiteiten
8,0 Bereikbaarheid

Queen Elizabeth National Park

door Yasmin Visser

Boomklimmende leeuwen spot je in Queen Elizabeth National Park in Oeganda. Ook buffels, nijlpaarden en olifanten laten zich graag zien in dit nationaal park.

'Kom nooit tussen een nijlpaard en het water' luidt het advies in veel reisboeken. In het Queen Elizabeth National Park is dat een moeilijke opgave. Nog nooit zag je zoveel nijlpaarden bij elkaar in het water en op de oevers.

ZELF NAAR Queen Elizabeth National Park?

Bekijk alle 20 reizen naar Queen Elizabeth National Park

Savannepark

Het park ligt in het westen van Oeganda op ongeveer 400 kilometer van hoofdstad Kampala. Het park grenst aan het Edwardmeer en de massieve Rwenzori bergen torenen in de verte hoog boven de wolken uit.

Het savannepark van Queen Elizabeth is het bekendste park van Oeganda en met 2.000 vierkante kilometer ook één van de grootste. Reizigers trekken vooral naar dit park vanwege de vele dieren, waaronder de zeldzame boomklimmende leeuw. Deze leeuwen klimmen in bomen om te slapen, terwijl de normale leeuw gewoon op de grond blijft. De reden dat deze leeuwen de hoogte opzoeken is voor onderzoekers nog niet duidelijk.

Schrikbewind

Vóór het schrikbewind van dictator Idi Amin in de jaren tachtig en de daaropvolgende burgeroorlog, leefden er nog veel meer dieren in het Queen Elizabeth park.

Tijdens de (burger)oorlog werden veel dieren weggejaagd of doodgeschoten voor het vlees. Tegenwoordig probeert men in het park de dierenpopulatie weer te laten groeien.

Klapperende oren

Wanneer je het park inrijdt zie je meteen een vrouwtjesolifant midden op de weg staan. Kleinere olifantjes steken de weg over, terwijl moeder de wacht houdt. Het grote dier klappert met haar oren, waardoor rode stof de lucht in dwarrelt.

Als de kudde veilig aan de overkant is, stapt ook de grote vrouwtjesolifant opzij en mag je verder rijden.

Je slaapt in het tentenkamp van Isasha, in het zuiden van park, dichtbij buurland Congo. Deze geïsoleerde sector van Queen Elizabeth is dé plek waar je de beroemde boomklimmende leeuwen ziet.

Boottocht over Kazinga kanaal

Voordat je begint aan de leeuwensafari, ga je eerst mee met een bootsafari. Je vaart naar het Kazinga kanaal. Dit kanaal verbindt het Lake Edward met het kleinere Lake George.

Langs de oever zie je buffels, olifanten en verschillende kuddes antilopen. Een zwerm pelikanen vliegen laag over het meer, op zoek naar vis. Het lijkt wel alsof ze glijden over het gladde water.

Dan vaart de boot langs een grote groep nijlpaarden. Het hele kanaal zit vol met deze logge grijze beesten. Brullend en spuitend komen ze af en toe naar boven om te loeren naar de boot, waarna ze zich weer onder water dompelen.

Boomklimmende leeuw

Na de boottocht vertrek je samen met een gids in een jeep op zoek naar de zeldzame boomklimmende leeuwen. Je bent gespannen, de groep hiervoor heeft namelijk geen leeuw gezien.

Met een verrekijker tuurt de gids over het savannelandschap. Het enige wezen dat hij ziet is een verdwaalde grazende buffel. Je rijdt verder. De zon is op zijn hoogste punt. De zonnestralen prikken door je hoed heen.

Op het laatste nippertje

Teleurgesteld rijdt je uiteindelijk weer richting het tentenkamp: geen leeuw. Opeens krijgt de gids een telefoontje met het bericht dat er drie leeuwinnen gespot zijn in een vijgenboom langs de hoofdweg.

De jeep maakt rechtsomkeert en bij de boom aangekomen zie je de goudgele dieren meteen liggen. Luierend op een tak in de schaduw van het bladerdak liggen drie leeuwinnen te spinnen als katten.

Tevreden en vol adrenaline rijdt je na een uur weg van de leeuwenboom. Wat een ervaring. De leeuwen in de bomen vormen de kroon op je reis.

Wat is er te doen in Queen Elizabeth National Park?

 • In het Queen Elizabeth National Park doe je een safari te voet, per boot of per jeep. Je zal in ieder geval altijd veel dieren zien. Grote beesten zoals nijlpaarden en olifanten, maar ook kleintjes zoals ijsvogeltjes en pelikanen.
 • Vaar met een boot over het Kazingakanaal. Dit stukje water verbindt Lake George met Lake Edward en hier vind je veel nijlpaarden en pelikanen.
 • De Kyambura Gorge is een deel in het oosten van het park. Hier veel primaten zoals chimpansees en andere aapsoorten.
 • Vlakbij het Queen Elizabeth National Park in het westen van Oeganda staan de reusachtige Rwenzori bergen. Je maakt hier verschillende wandelingen. Ook onervaren wandelaars kunnen rondlopen op de vlakkere delen.
 • Ga bij Isasha op zoek naar de zeldzame boomklimmende leeuwen. Het is prachtig om deze beesten te zien rusten in de vijgenomen. Je moet wel een klein beetje geluk hebben om ze te vinden.

Reizen Queen Elizabeth National Park

Meer Queen Elizabeth National Park

Reviews Queen Elizabeth National Park

Prachtig park! (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Rob Krul op 25 december 2019

Erg mooi wildpark met leeuwen, olifanten, hyena's, veel vogelsoorten, nijlpaarden en meer! Je kan een ochtend en/of avond gamedrive maken, onze ervaring is dat je in de ochtend meer ziet. Daarnaast is een tip om per boot over het kanaal te gaan.

Pluspunten Queen Elizabeth National Park

 • Betaalbaar
 • aardige locals

Minpunten Queen Elizabeth National Park

 • slecht bereikbaar in regenseizoen
Ultieme tip: Queen Elisabeth Bush Lodge is dé plek om te verblijven. Middenin het park met 's nachts grazende nijlpaarden om je tent heen. Heerlijk eten en vriendelijke mensen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Boom-klimmende leeuwen in Queen Elizabeth NP (bezocht in november 2018)

Review geschreven door Kim Paffen op 05 januari 2019

Queen Elizabeth NP is weer heel anders dan de andere parken in Oeganda. Het heeft een gevarieerd landschap met mooie uitzichten en qua vegetatie vind je veel groene savannes en euphorbia bomen. Qua aantallen en diversiteit aan wild viel het tegen. De game drives zijn erg geconcentreerd in een specifiek deel van het park, maar in dat deel is niet veel wild meer te vinden. Je vind er met name Nijlpaarden, Oegandese kobs, Waterbok, Buffels en een enkele olifant. De meeste dieren zijn gemigreerd naar andere delen en de gids vertelde ons dat ze eigenlijk moeite moeten doen om andere paden begaanbaar te maken, maar dat kost teveel tijd waardoor ze toch steeds hetzelfde 'rondje' blijven doen. Queen Elizabeth is groot met diverse gebieden. In het zuidelijk deel van het park, in de Ishasha-sector, leven boom-klimmende leeuwen. Dat is een highlight van het bezoek aan het park. Maak ook een bootcruise over het Kazinga-kanaal. Hier kun je naast allerlei soorten vogels ook ander wild spotten, zoals badende of drinkende olifanten, nijlpaarden, krokodillen en buffels.

7,0
7 Algemene ervaring
8 Natuur
nvt Stranden
6 Wildlife
7 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Queen Elizabeth National Park

 • divers landschap
 • zowel game drives als boot tours
 • uitzichten
 • boomklimmende leeuwen

Minpunten Queen Elizabeth National Park

 • weinig wild
Ultieme tip: boom-klimmende leeuwen in Ishasha, boottour Kazinga-kanaal
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Mooie natuur (bezocht in december 2017)

Review geschreven door Anouk Snellink op 28 december 2017

Mooie trip gemaakt door het Queen Elizabeth NP. De omgeving was erg mooi. Helaas lieten de dieren zich niet heel veel zien, dit kwam door de overgang van het regenseizoen naar het droge seizoen.
Wel hebben we een boomklimmende leeuw gezien, dit was zeldzaam in het deel van het park waar wij waren. Normaal gesproken zitten ze meer zuidelijker in het park.
Onze gids Monday was erg enthousiast en vertelde veel over de dieren die we tegen kwamen.

Pluspunten Queen Elizabeth National Park

 • Betaalbaar
 • mooie omgeving
 • veel olifanten gespot

Minpunten Queen Elizabeth National Park

 • Weinig kuddes gezien
 • Minder afwisseling van dieren in vergelijking met andere NPs
Ultieme tip: Luchen bij Dutchess in Fort Portal. Hier hadden ze een broodje kroket!! Deze smaakte erg goed. Tijdens een bootsafari hebben we ook veel verschillende dieren gespot.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Toeristisch en groot nationaal park (bezocht in december 2017)

Review geschreven door Tessa Bos op 25 december 2017

Het is een mooi en groot park met veel dieren. Slaap op de camping, en mogelijk lopen er ook nog nijlpaarden over de camping. Goed te doen op eigen gelegenheid. Trek er minstens twee dagen vooruit en kies vooral voor de ochtend drives.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Natuur
nvt Stranden
8 Wildlife
8 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Queen Elizabeth National Park

 • Duidelijke paden
 • Mooi park

Minpunten Queen Elizabeth National Park

 • Groot park
Ultieme tip: Ga lekker op eigen gelegenheid met eigen auto en neem eventueel voor een dagdeel een gids mee. Koop een plattegrond, dit maakt het makkelijker dat je weet waar je ze kan spotten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Een "koninklijk" park (bezocht in augustus 2006)

Review geschreven door Marianne Hens op 30 mei 2016

Het park bestaat voor een groot deel uit savannes met euphorbia's.
Het Kazinga channel is 40 km lang en verbindt Lake George met Lake Edward.
Een boottocht is een must hier. In het zuidelijk gedeelde van het park , genaamd Isasha, klimmen de leeuwen in bomen.

9,0
9 Algemene ervaring
9 Natuur
nvt Stranden
9 Wildlife
9 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Verblijf er minstens drie dagen om alles goed te kunnen zien.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Oeganda

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors