Afrika.nl Jouw vakantie naar Afrika begint hier!

Reviews Fort van Elmina

-
- Algemene ervaring
- Schoonheid
- Interessant
- Authenticiteit
- Bereikbaarheid
  • Aantal reviews: 1
  • Aantal waarderingen: 0

Een stuk beklijvende geschiedenis. Zeker aan te raden. (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Paul Vancraeynest op 17 oktober 2019

Het fort van Elmina (of het kasteel zoals het ter plaatse wordt genoemd) is meer dan 500 jaar oud. Het is eerst gebouwd door de Portugezen en later afgenomen door de Nederlanders. Die hebben het gebouw sterk vergroot. Het werd voornamelijk gebruikt voor de opslag van slaven, in afwachting van hun overtocht naar Amerika. We zagen dan ook de kerkers en krijgen een uitleg over de wreedheden die er zijn begaan. De slaven kregen weinig te eten en zaten samen in overbevolkte kerkers. Velen werden ziek en stierven.
We kregen een duidelijke uitleg van een gids. Zijn Engels was een beetje onduidelijk maar we konden hem toch verstaan.
We hebben ongeveer €10 entree betaald. De gids hengelde ook een beetje naar een fooi, maar dat was het wel waard.
Het fort ligt net naast de vissershaven. Dat is een spektakel op zich. Honderden houten kano's verdringen elkaar in de smalle havengeul. Allen zijn ze kleurrijk beschilderd, vaak ook met godsdienstige leuzen. Ze dragen allemaal één of meer vlaggen van diverse landen. We zagen Belgische, Duitse, Britse, Franse, Italiaanse vlaggen en nog enkele die we niet konden thuiswijzen. Ook vele vlaggen van voetbalploegen, zoals Real Madrid, Chelsea, Manchester Utd en nog wat.
Recht tegenover het kasteel is het Coconut Grove Bridge House restaurant. Een mooi gelegen plaats om wat te eten en te drinken. Je kan vanop het terras ook mooie foto's maken van de vissersboten en het kasteel.
Het is altijd zeer druk rondom de vissershaven. De straten rondom doen ook dienst als markt, waar behalve vis ook andere spullen worden verkocht. Een lawaaierig gebeuren. Dat kan wat intimiderend overkomen maar er is echt geen gevaar.
De souvenirverkopers rond het kasteel (vaak kinderen) zijn een beetje opdringerig maar niet echt lastig. Als je aankomt vragen ze heel vriendelijk je naam. Als je het kasteel terug buitenkomt duwen ze dan een schelp onder je neus waarin ze je naam kunstig hebben gegraveerd. Die proberen ze dan te verkopen.

Pluspunten Fort van Elmina

  • goedkoop
  • leerzaam
  • aardige locals
  • geschiedenis

Minpunten Fort van Elmina

  • opdringerige souvenirverkopers
Ultieme tip: Het Bridge house restaurant aan de overkant is ideaal om tot rust te komen en mooie foto's te maken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Reizen Fort van Elmina

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Marokko kenner
Sponsors