Top 5 meest bijzondere natuurgebieden in Ghana

Top 5 meest bijzondere natuurgebieden in Ghana

door Kimberly Hermans

Tijdens een rondreis door Ghana spot je gapende nijlpaarden in kronkelende rivieren, slingerende apen in dichtbegroeide regenwouden en een oneindige hoeveelheid aan met modder besmeurde, gerimpelde olifanten. 

Ghana heeft 21 beschermde natuurgebieden, waarvan er zeven nationale parken zijn! In deze toplijst laten wij jou zien welke natuurgebieden je absoluut niet mag overslaan tijdens een rondreis door Ghana. 

ZELF NAAR Ghana?

Bekijk alle 2 reizen naar Ghana

5. Wechiau Hippo Sanctuary

De Wechiau Hippo Sanctuary aan de Black Volta-rivier is dé plek om volslanke nijlpaarden te spotten. Op een kano vaar je over de rivier, terwijl de gids je alles vertelt over de beesten. Dit gebeurt op een veilige afstand, want nijlpaarden zijn ontzettend agressief. Neem dus je verrekijker mee!

De Wechiau Hippo Sanctuary ligt erg afgelegen, ongeveer drie uur van het bekende Mole National Park. Daarnaast bestaat de weg ernaartoe vooral uit hobbelige zandwegen. Dus als je er zelf heen gaat rijden raden we je aan om een 4WD te huren. Dat maakt de rit een stuk comfortabeler. 

4. Ankasa Conservation Area

In het zuidwesten van Ghana vind je het Ankasa Conservation Area. Dit kleurrijke natuurgebied is zo groot dat het bestaat uit twee delen. In het noorden ligt het Nini Suhien National Park en in het zuiden ligt het Ankasa Resource Reserve. In de zuidelijke jungle vliegen honderden vlinders rond en is de kans groot dat je dwergkrokodillen tegenkomt.

Dit jungle-achtige deel van Ghana wordt erg goed beschermd, omdat er zoveel soorten planten, bloemen en dieren voorkomen. Tijdens een wandeling door de Ankasa Conservation Area ben je daarom echt één met de natuur. 

3. Volta-regio

In de Volta-regio kom je verschillende natuurverschijnselen tegen. Van ver hoor je de  Wli-watervallen al naar beneden kletteren. Dit is de hoogste waterval van Ghana. Ook is een tour op het bijzondere Lake Volta de moeite waard. Dit is namelijk het grootste aangelegde meer van de wereld. 

Naast al dat water, vind je in de Volta-regio de Tafi Atome Monkey Sanctuary. Grote kans dat deze apen in je rugtas gaan graaien, dus let goed op je spullen! Hier ontmoet je de heilige monameerkatten in hun natuurlijke habitat. Afrikanen geloven dat de zielen van overleden mensen in de monameerkatten voortleven, en daarom beschouwen zij deze apen als heilig. 

2. Mole National Park

Alle olifantenliefhebbers moeten naar het Mole National Park: het eerste én grootste nationale park van Ghana. Dit park staat vooral bekend om zijn grote kuddes olifanten die rondstampen over de uitgestrekte savannevlakte. 

Ga zo vroeg mogelijk op safari in het Mole National Park, want dan zie je de olifanten naar de waterpoelen lopen om een ontbijtje te scoren. En in de ochtend is de temperatuur veel aangenamer dan in de middag. Niet geheel onbelangrijk!

1. Kakum National Park

Op nummer één staat het Kakum National Park. Dit is bij uitstek het mooiste natuurgebied van Ghana. Eigenlijk is het net een soort speeltuin voor jong en oud. Het bijzondere aan dit park is dat je over smalle touwbruggen de dichtbegroeide jungle verkent. 

Voor het mooiste uitzicht raden we je aan om bij zonsopgang de bomen te beklimmen. De opkomende zonnestralen bedekken het oerwoud met een gouden laagje. Dat uitzicht is het vroege opstaan absoluut waard. 

Hebben wij jou geïnspireerd om het Ghanese natuurschoon van dichtbij te bekijken? Bekijk dan hier alle reizen naar Ghana. 

Fotocredits: Stig Nygaard | Fransesco Veronesi

Vind je reisorganisatie

Reizen Ghana

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mozambique kenner
Sponsors