Religie & Tradities Tunesië

Religie & Tradities Tunesië

Wat zijn de belangrijkste religies in Tunesië?

De officiële religie van Tunesië is de islam. Ongeveer 96 procent van de bevolking is moslim. Verreweg de meesten zijn soennitische.

Toch wonen er ook christenen in Tunesië. Veel zijn het er niet. Zo'n 2,5 procent van de Tunesiërs is rooms-katholiek, Grieks-orthodox of protestants.

De joodse gemeenschap in Tunesië telt naar schatting 20.000 zielen. Zij woont vooral op Djerba. Het aantal Joden was in Tunesië ooit veel groter. Door de spanningen in het Midden-Oosten rond Israël is hun positie in Tunesië er echter niet beter op geworden en zijn veel van hen vertrokken.

Wat zijn belangrijke tradities in Tunesië?

Het leven in Tunesië, zeker op het platteland is gecentreerd rondom de familie, de moskee en de hammam, het badhuis. Tunesië is een islamitisch land waar sociale banden uiterst belangrijk en strak zijn.

Badhuizen en stoombaden vind je overal. Het is de manier om te ontspannen en schoon te worden. Mannen en vrouwen zijn in deze badhuizen uiteraard gescheiden.

De verschillen in inkomen en ontwikkeling zijn onwaarschijnlijk groot in Tunesië. In Tunis kun je af en toe een Porsche langs zien rijden, terwijl op het platteland soms nog gebruik wordt gemaakt van pakezeltjes.

De Arabische cultuur is echter één van grote gastvrijheid. De kans is groot dat je ondanks de armoede op het platteland toch bij iemand thuis wordt uitgenodigd en een heerlijk maal krijgt voorgeschoteld. Sla dat nooit af. Dat is uiterst onbeleefd.

Met welke gewoonten en gebruiken dien je rekening te houden?

Tunesië mag dan redelijk vooruitstrevend zijn in de regio, voor Nederlandse begrippen is het nog altijd een erg conservatief land. In de kustregio's, waar veel toeristen op het strand af komen, is men wat vrijer.

Op de stranden kun je dan dus gerust in bikini of shorts liggen te zonnen - pas wel op met topless zonnebaden. Kleed je in de binnenlanden echter gepast. Dat betekent: niet al te bloot. Zeker niet in de omgeving van gebedshuizen.

De verhoudingen tussen mannen en vrouwen zijn erg ongelijk in Tunesië. Hun levens spelen zich vaak vrij gescheiden af. Mannen ontmoeten elkaar in de koffiehuizen. Vrouwen komen thuis bij elkaar op bezoek. Afgezien van Tunis is het nachtleven ook bijna volledig een mannelijk aangelegenheid.

Laat je als vrouw echter niet weerhouden tot feesten. Wees wel voorbereid op wat vreemde en niet altijd even prettige blikken als je 's nachts in een bar bent. Ga bij voorkeur niet alleen op stap.

Specialisten Tunesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Namibië kenner
Sponsors