Eten: couscous, harira en tajine

Eten: couscous, harira en tajine

door Marjolein den Dekker

Voordat je nog maar één stap in Marokko hebt gezet, heb je vast al eens kennisgemaakt met de Marokkaanse keuken door couscous te eten. Deze kleine tarwekorrels worden geweekt en geserveerd bij kruidige groente of vleesgerechten uit een aardewerken tajine.

Couscous

Couscous wordt gemaakt van durum, een tarwesoort die ook wordt gebruikt voor griesmeel of sommige pasta's. De culturele betekenis van couscous is minstens zo belangrijk. Dit van oorsprong Berberse gerecht wordt vooral op vrijdag gegeten nadat iedereen naar de moskee is geweest.

ZELF NAAR Marokko?

Bekijk alle 46 reizen naar Marokko

Couscous maken Marokkanen thuis en eten dit samen met familie. Niet alleen op vrijdag, maar ook bij speciale gelegenheden zoals feestdagen. De couscous wordt gegeten met zeven soort groenten en kip of schapenvlees.

Tajine

De gerechten die bij de couscous worden gegeten worden veelal gestoomd in een tajine. De tajine is een piramidevormige pan van klei waarmee in veel Noord-Afrikaanse landen wordt gekookt. In de tajine worden gerechten langzaam, maar gelijkmatig verwarmd omdat klei de warmte zo goed vasthoudt.

Een bekend Marokkaanse gerecht uit de tajine is lamsvlees met pruimen en amandelen of balletjes van lamsgehakt met tomatensaus.

Harira soep

Bijna iedere Marokkaanse maaltijd start met een kom harira soep. Deze pittige soep is gemaakt van tomaten, bonen, linzen en/of kikkererwten en wordt soms extra gevuld met lamsvlees.

Op straat staan stalletjes die alleen maar harira verkopen. 's Ochtends maakt de vrouw des huizes liters van deze stevige soep, die de man vervolgens een hele dag verkoopt. Je eet harira samen met Marokkaans brood.

Tijdens de ramadan wordt er heel veel van deze soep gegeten. De Marokkanen breken het vasten na zonsondergang met harira en zoete dadels. Aan daklozen wordt de soep vaak als aalmoes gegeven.

Afrika.nl recept: vegetarische harira soep

2 tenen knoflook persen

1 grote ui snipperen

1 rode chilpeper fijngesneden

verse gember fijn gesneden

1 theelepel komijn

1 theelepel kaneel

1 theelepel kurkuma

1 citroen

verse koriander fijn gesneden om te garneren

1 blikje linzen (400 gram) uitgelekt

1 blikje kikkererwten (400 gram) uitgelekt

1 blikje tomatenpuree

6 tomaten fijn gesneden

halve tot liter groentebouillon

Verwarm in een soeppan flink wat olijfolie en fruit daarin de knoflook, gember, chilipeper en ui met de gedroogde kruiden en tomatenpuree. Voeg vervolgens de helft van de linzen, kikkererwten en tomaten toe. Daarbij halve liter bouillon gieten en het geheel zachtjes koken. Met de staafmixer de soep glad pureren. Naar inzicht meer bouillon toevoegen als je van dunnere soep houdt. Vervolgens de overige linzen, kikkererwten en tomaten toevoegen en zachtjes koken. Sap van een halve citroen erdoor plus peper en zout naar smaak.

De soep in kommen verdelen en garneren met verse koriander, schijfje citroen én vers Marokkaans brood natuurlijk. Lekker met een simpele salade van zeer fijn gesneden rode ui, tomaten, komkommer, verse koriander en munt en extra virgine olijfolie. Eet een paar zoete dadels toe.

Eet smakelijk!

Reizen Marokko

Specialisten Marokko

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors