Essaouira
10,0
10,0 Algemene ervaring
10,0 Beziens­waardigheden
10,0 Locals
10,0 Restaurants
10,0 Veiligheid
- Stranden

Essaouira

door Lana Leach

Essaouria is een vissersdorpje dat altijd al populair is geweest bij de jetset. Dat heeft een reden. De badplaats is knus en beeldschoon, ze heeft een rijke historie en het leven is er licht.

Het ommuurde kustplaatsje Essaouira is een van de meest relaxte bestemmingen van Marokko. Het charmante dorpje aan de Atlantische Oceaan heeft bijna 70.000 inwoners. Kenmerkend zijn de wit met blauw geverfde huizen. Het is dé plek voor kunstenaars en muzikanten. Niemand minder dan Jimi Hendrix en Bob Marley hingen er graag rond.

ZELF NAAR Essaouira?

Bekijk alle 18 reizen naar Essaouira

Parel van de Atlantische Oceaan

Essaouira heeft veel bijnamen: de parel van de Atlantische Oceaan, de schone slaapster, het blauwwitte dorp. Maar de officiële plaatsnaam komt van het Arabische woord souirah, wat klein fort betekent.

Essaouira stamt uit de tijd van de Phoeniciërs, een succesvol zeevaardervolk. De handelspost bestaat ruim 3.000 jaar. Ze is door de jaren heen in handen geweest van Romeinen, Carthagen, Berbers, Portugezen en Fransen. Als smeltkroes van volkeren en culturen is het plaatsje bijzonder gastvrij gemaakt.

Othello

De stad, zoals we hem nu kennen, is ongeveer 200 jaar oud. Een Franse gevangene, ingenieur Théodore Cornut, ontwierp de haven. Die moest concurreren met de haven van het zuidelijker gelegen Agadir.

Brede wallen kijken uit over zee. Op de muren staan tientallen bronzen kanonnen naar zee gericht. Het was het decor voor de beroemde film Othello van Orson Welles.

Bij de kashba, het fort in de oude stad, heb je uitzicht over zee en de grillige rotskust. Het is de uitgelezen plek voor een verbluffende zonsondergang.

Shopparadijs

Sinds 2001 staat de medina, de oude stad, van Essaouira op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Op de marktjes, de soeks, in de binnenstad koop je de mooiste souvenirs. Het is niet moeilijk om hier een kleine galerie met unieke kunstwerken te verzamelen.

Essaouira is een shopparadijs. Overdag zijn de smalle, slecht betegelde straten het domein van de straatverkopers, 's avonds van de artiesten

Op het Prins Moulay Plein komt de stad samen. Het ligt vlakbij de haven, die altijd vol ligt met blauwe bootjes.

Vis eten

Zoals het een oud vissersdorpje betaamt, kun je in Essaouira heerlijk vis eten. Op het centrale plein staan witte eettentjes. Je mag zelf de vis uitkiezen en je kunt aangeven hoe je die bereid wilt hebben. Je schuift zo aan bij een van de lange houten banken.

Een snelle vishap? Ga dan naar de vismarkt in de haven. Ook hier mag je zelf een exemplaar uitkiezen. Je vis wordt schoongemaakt en in een restaurantje om de hoek, laat je de vis grillen.

Paardrijden en surfen

Vanuit Essaouira kun je ook allerlei kameel- en paardrijdtochten landinwaarts of langs de kust maken. Hobbel over het strand en door de duinen langs de ruige kust. Of huur een quad als je wat wilder door het zand wilt racen.

In de baai van Essaouira kun je fantastisch wind- en kitesurfen. De noordwestenwind waait er altijd. Bij het strand huur je materiaal en boek je een les bij een van de surfleraren. De echte golfkillers pakken de bus naar het iets verder gelegen dorpje Sidi Kaouki. De golven zijn hier huizenhoog. Zonaanbieders komen hier bedrogen uit. Na vijf minuten op een handdoekje ben je volledig gescrubt. Het waait hier altijd.

Wat is er te doen in Essaouira?

 • Muziekfans opgelet: het Gnawa en World Music Festival is een vierdaags muziekfestijn dat iedere jaar in juni in Essaouira neerstrijkt.
 • Maak een wandeling door de medina van Essaouira. Deze kwam in 2001 op de Unesco Werelderfgoedlijst terecht. Het is een prachtig voorbeeld van Europese militaristische architectuur.
 • Het Skala de la Ville is een prachtig bastion gebouwd op de kliffen langs de Atlantische kust en het Skala du Port biedt een prachtig uitzicht over de vissershaven en Île de Mogador.
 • Huur en surfplank en bedwing de golven van de Atlantische Oceaan.
 • Ook kun je een kajak huren en de zee op gaan, of kitesurf spullen op de kop tikken. Het is allemaal te regelen via bureautjes als Magic Fun Afrika.

Reizen Essaouira

Meer Essaouira

Reviews Essaouira

Geschiedenis in blauw (bezocht in december 2017)

Review geschreven door René Knol op 07 december 2017

Het was wel even een tochtje met de auto van Marrakesh naar Essaouira, gelegen aan de Atlantische Oceaan. Maar het was zeker de moeite waard. Als je bij de haven aankomt valt het Portugese fort meteen op. Net daarbuiten ligt de levendige vissershaven met bijbehorende markt. Mensen kopen hier verse vis die ze in het stadje kunnen bereiden. De geschiedenis van Essaouira gaat naar verluid terug tot de 5e eeuw voor Christus toen de Carthagers hier een handelspost stichtten. Het is grotendeels ommuurd en biedt in de pittoreske straatjes allerlei winkeltjes, terrassen en galeries. Buiten de stad ligt een mooi breed zandstrand. Kortom: het heeft alles voor een fijne trip naar zonnig Marokko.

Pluspunten Essaouira

 • cultuur
 • strand
 • pittoresk
 • historisch centrum

Minpunten Essaouira

 • gebrek aan internationale luchthaven
Ultieme tip: Voor 10 dirham kun je het fort bezoeken, een ware photo magnet.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Oude hippie stad (bezocht in november 2013)

Review geschreven door Aleid Verhaart op 13 november 2017

Kuststad waar de oude hippie cultuur nog zichtbaar en voelbaar is. Wel voelt het ook een beetje als vergane glorie, ooit vierde het hippiedom, met alle vrijheid die daar bij hoort, hoogtij, alleen is daar toch relatief weinig van over. De stad doet wel erg ontspannen aan met de vissershaven, het overschot aan zwerfkatten en de hoeveelheid zeemeeuwen die boven alle dakterrassen cirkelt.

Pluspunten Essaouira

 • Veel goedkope accomedatie aan de kust
 • Gemoedelijke sfeer

Minpunten Essaouira

 • Niet prettig om in de avond alleen over straat te gaan
Ultieme tip: Wandelen door de vissershaven.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers

Colorful Essaoira (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Mai Nguyen op 19 januari 2017

Essaouira is right at the coast and such a stunning beauty. When you wander through the little streets you are warmly welcomed by so many locals who are sitting in front of there stores or homes. Also the harbour offers you an unforgettably scenery with old and new fisher boats. Essaouira would be my first choice if going back to Marocco.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Essaouira

 • aardige locals

Minpunten Essaouira

 • slecht bereikbaar
Ultieme tip: Getting freshly prepared fish at the harbour is a must try.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

Specialisten Marokko

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Afrika.nl kenner
Sponsors