Agadir is een tien kilometer lang fijn zandstrand, in een baai, uit de wind en 300 dagen zon per jaar. Natuurschoon omringt de stad: afgelegen stranden, natuurparken, de Sahara en de uitlopen van het Atlasgebergte.
Naar Agadir kom je niet voor de typisch Marokkaanse sfeer. De stad met ruim 700.000 inwoners heeft weinig persoonlijkheid. Vooral de locatie is ideaal. De plaats zelf zal je niet voor eeuwig bijblijven, maar voor een strandvakantie is het perfect.
Aardbeving
In 1960 verwoestte een heftige aardbeving Agadir. Rond de 15.000 inwoners vonden de dood. De hele stad lag in puin. Een verschrikkelijke ramp. Maar de Marokkaanse autoriteiten probeerden uit de wederopbouw van de stad toch iets positiefs te halen.
Agadir was namelijk al een toeristenbestemming toen de aardbeving de stad trof. Bij herbouwen van de stad werd hier rekening mee gehouden. De stad die uit het puin herrees had open straten, lage huizen, veel groen en minimalistische gebouwen. De hotels kwamen meteen aan het strand te liggen.
Kashba
De Arabische sfeer ontbreekt dus. Maar dat maakt Agadir ook minder chaotisch dan andere Marokkaanse steden. Bovendien scheppen de talrijke restaurants, terrasjes, winkeltjes en nachtclubs alsnog zeker wel voor een bruisend geheel.
Er staat een kleine kashba, een islamitisch fort, uit 1541 op een heuvel aan de rand van de stad. Daar proef je nog wel het traditionele Marokko. Het is even klimmen, maar vanaf de 236 meter hoge heuveltop heb je een prachtig uitzicht over de stad en de oceaan.
Surfen en golfen
Agadir is zeer populair onder watersport liefhebbers. De golfen van Agadir lijken wel haast gemaakt om op te surfen. Op verschillende plekken langs de kust breken de golven welhaast perfect. Op ander plekken kun je juist zeer goed windsurfen.
Op het droge is overigens ook meer te doen dan alleen maar op het strand bakken. Je kunt in de omgeving van Agadir een paard- of dromedaristocht maken. En Agadir heeft drie geweldige golfbanen. De banen zijn kleine oases met grote vijvers, fonteinen en statige eucalyptusbomen.
Taroudannt
Vanuit Agadir trek je er gemakkelijk op uit. Bijvoorbeeld naar de nabij gelegen ommuurde stad Taroudannt, naar Paradise Valley of naar de Massa Lagoon.
Taroudannt ligt ongeveer tachtig kilometer ten oosten van Agadir. Het stadje staat bekend om zijn oude, rode stadsmuren die nog helemaal intact zijn. De zeven meter hoge muren omringen een authentieke Marokkaanse medina: chaotische smalle straatjes met unieke winkeltjes. Het is de plek om unieke souvenirs te vinden.
Paradise Valley en Souss-Massa River
Je kunt ook naar Paradise Valley. De naam lijkt wat pretentieus. Maar de gigantische kloof doet haar eer aan. Door de vallei slingert een rivier. Palmen en oleanders groeien langs de oevers.
De vallei zou een helende werking hebben, volgens de verhalen. De kloof was een beroemde hippie verzamelspot in de jaren zestig.
Nog meer natuur vind je in Souss-Massa River National Park. Het is het belangrijkste vogelreservaat van Marokko. De combinatie van grasland, steppe, drassige gebieden en de uitgestrekte stranden trekken honderden vogelsoorten aan, waaronder de bedreigde ibissen.
Wat is er te doen in Agadir?
- Geniet op de grote stranden van de heerlijke Marokkaanse zon en een goed boek. Zo is Agadir vooral bedoeld.
- Zak wat af naar het zuiden en ontdek daar de nog mooiere stranden van het vroegere hippiedorpje Mirleft.
- Neem surfles in één van de kleinere badplaatsen ten zuiden van Agadir. De Atlantische kust van Marokko is gezegend met prachtige golven.
- Zet je lichaam in beweging meer landinwaarts bij Tafraoute, waar je mountainbikes kunt huren en op de fiets of lopend de Jebel Lekst berg van 2.359 meter kunt bedwingen.
- Fiets ook langs de palmbossen van Aït Mansour.