Sporten: surfen op supergolven

Sporten: surfen op supergolven

door Maarten van Dun

Om goed te surfen voldoen niet alleen de golven van Australië of Indonesië. Ook in het Midden-Oosten kan er gesurft worden.

Het blijft een bijzonder gezicht. Een Marokkaanse jongen in een djellaba, met een surfboard onder zijn arm. Het lange gewaad sleept door het zand. Bij de waterlijn aangekomen springt hij soepel op zijn board en peddelt naar de binnenkomende golven.

ZELF NAAR Marokko?

Bekijk alle 47 reizen naar Marokko

Hippie trail

Op de mooiste surfspots van Marokko hoef je de golven vaak met bijna niemand te delen. De sport staat in Marokko namelijk nog in de kinderschoenen. In de jaren zestig was de Atlantische kust van Marokko een van de stops op de 'Hippie-trail,' de route door Europa en Afrika die populair was bij vrijdenkende reizigers. Zij zagen de potentie van de golven vlakbij Agadir en probeerden hun surfboard in de golven van Marokko.

Eerst waren het vooral Europeanen die met hun busjes naar Taghezoute trokken. Het slaperige vissersdorpje ligt veertig kilometer onder Agadir. Later volgden de Australische surfers, op zoek naar een plek om te overwinteren. In Taghazoute vonden ze wat ze zochten: talloze schitterende breaks, geen mens in het water en een zacht klimaat.

Beginners en gevorderden

Nog steeds zijn de meeste breaks rond Taghazoute onbekend bij het grote publiek. Soms moet je een half uur lopen vanaf de onverharde weg, voordat je de golven binnen ziet rollen. Vrijwel alle breaks zijn righthanded. Vanaf het punt waarop de golf omslaat stuur je dan naar rechts om zo lang mogelijk te kunnen surfen.

Beginners kunnen de sensatie van het surfen voor het eerst voelen op het kalme Banana Beach, waar door de beschutte ligging de golven altijd klein blijven. Rond Taghazoute vinden beginners, gevorderden en ervaren surfers de golven waar ze van dromen.

Verdwijnen in een tube

Mysteries en Hash Point zijn al wat grotere breaks en bij Draculas, Killer Point en Anchors Point kan het behoorlijk groot worden. Bij het juiste getijde, de wind en een flinke swell, golfslag, worden de golven soms meer dan vijf meter hoog.

De golven komen in schitterende sets wel heel erg surftaal binnen, waardoor je soms op drie verschillende golven meerdere surfers tegelijkertijd in een tube ziet verdwijnen. Deze tube, het holle gedeelte van de golf, is de droom van iedere surfer.

Berbers

De oorspronkelijke bewoners van Taghazoute, de berbers, vinden al die surfers wel grappig. De bevolking ontvangt ze met open armen. Na een dag surfen is dan ook niets lekkerder dan de authentieke Marokkaanse keuken die in de restaurants wordt geserveerd. Alcohol is niet te koop, maar voor een biertje na het zware surfen kun je in het nabijgelegen Agadir terecht.

Voor dag en dauw staan de surfers op. De beste golven komen vaak vroeg in de ochtend binnen. Het water heeft dan al een aangename temperatuur. Het hele jaar blijft het water tussen de 18 en 24 graden. Het licht van de opkomende zon reflecteert op het wateroppervlak. Het geeft het woestijnzand aan land een gouden gloed.

Als de juiste golf zich aandient, begin je te peddelen. Bovenaan de golf spring je op je board en verwarmt door de zon glijd je voorgedragen door de golf richting de witte huisjes van Taghazoute. Een nieuwe dag kan niet beter beginnen.

Reizen Marokko

Specialisten Marokko

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Madagaskar kenner
Sponsors