Excursie van Marrakesh naar Zagora

Excursie van Marrakesh naar Zagora

door Maaike Lut

Van Marrakesh tot Zagora, van stad tot woestijn

Verblijf je in Marrakesh en schikt de planning niet om het binnenland in te trekken? Ga op een tweedaagse tour en ontdek de prachtige natuur van het land, ontmoet de vriendelijke Berbers en overnacht met hen in de woestijn. Natuurlijk mag ook een rit op een dromedaris niet ontbreken. Wij gingen op excursie naar de Sahara met de organisatie Saha Tours.

Om stipt acht uur 's ochtends worden we opgehaald door een gids die twee dagen onze privéchauffeur is. Deze gids is van oorsprong een Berber, maar spreekt bovengemiddeld Engels en is erg modern. Hij vertelt ons van alles: over de historie van het land, over de verschillende culturen en volkeren en over het indrukwekkende landschap. Aan het einde van de tour was onze Marokkaanse vocabulaire uitgebreid. Zo is de rit niet alleen gezellig, maar ook erg educatief! Zo ziet de tour eruit...

ZELF NAAR Marokko?

Bekijk alle 43 reizen naar Marokko

Onderweg

De rit begint in Marrakesh en eindigt in Zagora, wat een stuk zuidoostelijker van de hoofdstad ligt. Onderweg maak je een aantal stops. Zo kan je even de benen strekken, schiet je een paar goede foto's en geniet je van het variërende landschap. De gids kent de mooiste plekjes, dus aan het eind van de dag staat je camera gegarandeerd vol met prachtige foto's.

Allereerst rijd je door het Atlasgebergte. Hier kom je langs verschillende Berberdorpen waar men zeer primitief leeft. Je ziet hier vrouwen kromlopen van het riet dat zij sjouwen, ezels die bepakt zijn met etenswaar en kinderen die beneden bij de rivier uitrusten.

Na een aantal uur gereden te hebben, is het tijd voor wat spanning en sensatie: de gids gaat hier off road. Houd je goed vast, want je beweegt alle kanten op als de chauffeur over hobbels en diepe kuilen rijdt. Maar bang hoef je niet te zijn; de jeep is hier bestemd tegen en de gids heeft dit stuk vaak genoeg gereden.

Ouarzazate

Ongeveer een halfuur later kom je aan in het stadje Ouarzazate, waar je heerlijk gaat lunchen. Rust goed uit, want daarna beklim je een kasba. En niet zomaar een kasba: deze burcht is dé plek waar films als Indiana Jones en The Gladiator een aantal scènes hebben opgenomen. Bovenaan de top heb je een panoramisch uitzicht: je kijkt uit over een kleikleurig landschap dat omringd is door palmbomen en een rivier. Geniet van dit fenomenale schouwspel en schiet nog een paar schilderijwaardige foto's.

Eindstop Zagora

Hierna rijd je nog een aantal uur en blijft de route even wonderbaarlijk: gebergte, duizenden palmbomen, kleihuisjes en rivieren komen je tegemoet, met als eindbestemming Zagora, de plek waar het nieuwe avontuur begint. Hier klim je op een dromedaris en maak je een tocht van ongeveer anderhalf uur, die eindigt bij een tentenkamp waar je de nacht zult verblijven. Net voordat je bij het kamp aankomt en nog op de viervoeter zit, zie je de zon langzaam achter de uitgestrekte zandvlakte zakken en kleurt de lucht oranje.

Verblijf in de woestijn

's Avonds drink je typische Marokkaanse muntthee, eet je tajine met Berbers en andere toeristen, en maak je met z'n allen muziek op djembees. Je slaapt in een met doeken afgesloten ruimte waar vier matrassen staan, maar waar je gerust ook met één, twee of drie personen mag overnachten. En voor de luxepoezen onder ons: er zijn op het kamp normale toiletten en douches aanwezig. 's Ochtends heb je de kans om zonsopgang te bekijken, maar die keus is geheel aan jou. Na het luxe ontbijt klim je weer op de dromedaris en word je teruggebracht naar de vertrouwde jeep.

De terugweg

De terugweg duurt slechts een paar uur. Je stopt deze dag nauwelijks, enkel om de benen te strekken of om te lunchen. Je rijdt namelijk precies dezelfde route terug, welke even ontzagwekkend blijft. Rond de middaguren kom je weer terug in Marrakesh en word je afgezet bij je volgende accommodatie.

Saha Tours

Niet alleen deze tour is beschikbaar, Saha Tours biedt nog veel meer excursies. Zo zijn er bijvoorbeeld avonturen die wel drie, vier of vijf dagen duren. Hierbij trek je diep de Sahara in of bezoek je de Koningssteden. Daarnaast beginnen de tours niet alleen in Marrakesh, maar ook in andere grote Marokkaanse steden.

Reizen Marokko

Specialisten Marokko

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Tunesië kenner
Sponsors