Rabat

Rabat

door Niels Posthumus

Struin over de klinkerweggetjes in Kasbah des Oudaias langs blauwwitte huisjes met uitzicht op de Atlantische Oceaan. Bezoek in Rabat de oudste moskee van Marokko en Le Tour Hassan, dé blikvanger van de Marokkaanse hoofdstad!

Rabat is een rustige stad. Niet zo pittoresk als Marrakesh of Fès, maar ook minder opdringerig. Met zo'n twee miljoen inwoners, Sale inclusief, is Rabat wat kleiner dan Casablanca. Wat Rabat bijzonder maakt, is niet zozeer de oude stad medina. Elders in Marokko zie je mooiere. Maar een kustwijk zo prachtig als Kasbah des Oudaias kom je zelden tegen.

ZELF NAAR Rabat?

Bekijk alle 11 reizen naar Rabat

Chella

De geschiedenis van Rabat gaat terug tot voor onze jaartelling. Rabat heette destijds nog Chella en was een dorpje op de oever van de Bouregreg rivier. Na de Romeinse inname ging Chella als Sala Colonia door het leven ging.

In 1146 fortificeerde Abd al-Mu'min de stad. Hij zag het strategisch gelegen stadje als de ideale uitvalsbasis voor aanvallen op Spanje. De nieuwe stad kreeg al snel een mooie bijnaam, 'het fort van de overwinning'. In het Arabisch 'Ribatu l-Fath', kortweg ook wel Ribat.

Kasbah des Oudaias

Begin je vakantie in Rabat in de kustwijk Kasbah des Oudaias. Smalle klinkerweggetjes leiden je langs blauwwitte huisjes. Klimop en bloemen groeien over de meeste woningen. Waar de straatjes naar beneden lopen, zie je in de verte de glinsterde Atlantische Oceaan. Draai een kwartslag naar rechts en je kijkt uit over Sale, de zusterstad van Rabat in het noorden.

In de Kasbah des Oudaias bezoek je ook de oudste moskee van Marokko. Ingebouwd in de wijk ligt de Kasbah moskee, op een rots hoog boven het water bij de ingang van de door muren verdedigde haven. Beneden zie je gezinnen picknicken op de stadsstranden. Het ziet er gezellig uit. Al zijn de stranden ten zuiden van de stad mooier.

Le Tour Hassan

Vanuit Kasbah des Oudaias volg je de rivier de Bouregreg stroomopwaarts, via de prachtige Andalusische tuinen op de zuidhoek van de wijk, richting het oosten. De rivier scheidt Rabat van Sale.

Het gebouw aan de rivier dat als eerste in het oog springt, is Le Tour Hassan, de beroemde toren van Rabat. In 1195 werd begonnen met de bouw. Sultan Yacoub al-Mansour wilde in zijn stad de hoogste minaret van de islamitische wereld laten bouwen.

Al-Mansour stierf echter voordat de klus klaar was. Daardoor stokte de bouw van de minaret op 44 meter. Maar de uitbundig met ornamenten versierde toren werd alsnog de blikvanger van Rabat. Tegenover de toren staat in vol Marokkaans ornaat het Koninklijk Mausoleum. Hier liggen de koningen van Marokko begraven.

Medina Rabat

Het was ook Sultan al-Mansour die de verdedigingsmuur om de oude stad van Rabat liet bouwen. Je volgt deze muur als je over de Ave Hassan II rijdt, die de medina van de Ville Nouvelle scheidt.

Zelfs de medina is niet zo Arabisch als je misschien verwacht. Natuurlijk koop je er de gebruikelijke souvenirs in de souk, maar verder is Rabat ook hier zeer Europees georiënteerd. De stad draagt dat ook in alles uit en is minstens zo kosmopolitisch als het zuidelijker en romantische aandoende Casablanca.

Klimaat Rabat

Dankzij het subtropische klimaat in Marokko is het in Rabat vrijwel het hele jaar door warm en zonnig. Met flinke uitschieters in de winter en de zomer. Het kwik stijgt in de zomer soms wel tot 40 graden en de zon schijnt acht tot elf uur per dag.

De zomer is dan ook niet de beste tijd voor een vakantie in Rabat. In het voor- en najaar zijn de temperaturen een stuk lager en aangenamer. De zon is echter nog steeds aanwezig wat het de ideale tijd maakt voor een vakantie of stedentrip naar de hoofdstad van Marokko.

Wat is er te doen in Rabat?

  • De zeventiende-eeuwse medina van Rabat is niet de mooiste van Marokko, maar wel een erg grote en authentieke. Een werkelijk prachtige plek om te shoppen.
  • De Andalusische tuinen werden door de Franse kolonisatoren aangelegd op de zuidelijke hoek van de Kasbah des Ouaias, met in het hart het zeventiende-eeuwse Musée des Oudaia.
  • Le Tour Hassan moest ooit de hoogste minaret van de Islamitische wereld worden, maar bleef steken op 44 meter toen in 1195 zijn geestelijk vader overleed. Toch is de half afgebouwde toren wel degelijk de blikvanger van Rabat.
  • Breng een bezoek aan zusterstad Salé en kijk daar rond op de wolmarkt Souq el-Ghezel voor mooie textiel.
  • Het mausoleum van Mohammed V is in Marokkaanse stijl opgetrokken en is vooral bekend om zijn prachtige mozaïeken muren.

Reizen Rabat

Meer Rabat

Specialisten Marokko

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors