Volubilis

Volubilis

door Niels Posthumus

Ooit een belangrijke Romeinse handelsstad, tegenwoordig de best bewaarde ruïnes van Noord-Afrika. Archeologische vindplaats Volubilis is historisch gezien het interessantste stukje Marokko. Volubilis ligt op 28 kilometer van de stad Meknes. De ruines staan op een plateau tussen graanvelden, cactussen en olijfboomgaarden. Ze zijn het domein van de ooievaars die op de eeuwenoude zuilen hun nesten hebben gebouwd.

Op het vruchtbare land werd ook in de oudheid veel verbouwd. Graan, olie en soms ook wilde dieren werden naar Rome gestuurd.

ZELF NAAR Volubilis?

Bekijk alle 9 reizen naar Volubilis

Romeinen en Amazigh

Volubilis telde rond de tweede en derde eeuw na Christus meer dan 10.000 inwoners. Het was één van de belangrijkste steden aan de westelijke zijde van het Romeinse rijk. Op het omliggende vruchtbare land produceerden de Romeinen graan en olie.

Aan het einde van de derde eeuw trokken de Romeinen zich terug uit Marokko. Volubilis bleef echter bewoond. In de stad leefden tijdens de Romeinse overheersing naast ook al Amazigh, de oorspronkelijk bewoners van het gebied.

Het was de Romeinen niet gelukt de oorspronkelijke bewoners weg te jagen. Dat lukte hen in de meeste andere grote steden wel.

Koning Idris I

De macht over Volubilis kwam in 788 in handen van koning Idris I. Hij was een nakomeling van Mohammed Ali, de schoonzoon van de profeet Mohammed.

Vanaf dat moment viel Volubilis onder Arabisch gezag. Volubilis werd de hoofdstad van de Afrikaanse provincie Mauritanië.

De stad werd twee keer getroffen door een aardbeving. Een kleine in de vierde eeuw en een hevige in 1755. Bij de tweede aardschok werd de stad zo grondig verwoest dat de bewoners wel weg moesten trekken.

Stenen voor koningsstad Meknes

In de achttiende eeuw is veel van de verlaten nederzetting gesloopt. Zo werden veel stenen overgebracht naar Meknes. Ze zijn gebruikt voor de paleizen van sultan Moulay Ismail, die Meknes een koningsstad maakte. Als dat niet was gebeurd, zou Volubilis waarschijnlijk nu de bestbewaarde Romeinse stad ter wereld geweest zijn.

In de stadsruïne is nog veel van de oude structuur te herkennen. Je ziet fraaie mozaïekvloeren, triomfbogen, zuilen en basilieken. Met een beetje fantasie is het simpel om je in te beelden hoe de stad er eens uit moet hebben gezien.

De stad besloeg vermoedelijk veertig hectare. Hiervan is één vierde blootgelegd. Sinds 1997 staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Moulay Idriss

Een bezoek aan Volubilis kun je goed combineren met een bezoek aan Moulay Idriss. Vanaf het plateau kun je dit plaatsje zien liggen.

Moulay Idriss wordt ook wel het 'Mekka voor de armen' genoemd. Wie niet het geld of de middelen heeft om naar Mekka te gaan, kan in plaats daarvan Moulay Idriss bezoeken. Zeven bezoeken aan deze plaats, staan gelijk aan één tocht naar Mekka.

In augustus en september komen jaarlijks duizenden pelgrims naar het plaatsje toe. Je vindt hier de tombe van de grondlegger van het land, Idris I. In 791 stierf de stichter van de Arabische dynastie. Zijn graf is alleen voor moslims toegankelijk. Het is de heiligste plaats van Marokko.

Wat is er te doen in Volubilis?

  • Bezoek Moulay Idriss bij voorkeur in augustus of september en zie hoe duizenden pelgrims op bedevaart naar het stadje reizen als alternatief voor een reis naar Mekka.
  • Probeer je al lopend door de ruïnes van Volubilis een beeld te vormen van het leven in Romeinse tijden en de grootsheid van dat rijk uit de oudheid.
  • Bezoek Meknès en betreed de medina door de meest indrukwekkende toegangspoorten van Marokko, de Bab el-Mansour.
  • Geniet van de bijzondere architectuur in Meknès, zoals het prachtige Mederse Bou Inania tegenover de Grande Mosque.
  • Maak een stadswandeling door de medina van Meknès, langs onder meer het Mausoleum van Moulay Ismail en het paleis uit 1882 dat tegenwoordig het Dar Jamaï museum herbergt.

Reizen Volubilis

Meer Volubilis

Specialisten Marokko

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Afrika.nl kenner
Sponsors