Top 7 culturele tips voor je vakantie in Marokko

Top 7 culturele tips voor je vakantie in Marokko

door Charlotte de Vries

Marokko is van oudsher het bedrijvige kruispunt van Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Een broedplaats van traditionele en moderne culturen. Zo stuit je in Volubilis op Romeinse ruïnes, torent de Hassan II-moskee met trots boven Casablanca uit en liggen vriendelijke Berbersdorpen verspreid in de Sahara.

Met andere woorden: in Marokko tref je een duizelingwekkende diversiteit aan. Om een beetje orde te scheppen, hebben we voor jou de leukste culterele tips voor je rondreis door Marokko op een rijtje gezet. Je zal met open armen worden ontvangen. Gastvrijheid heeft het hele land en de bevolking gemeen.

ZELF NAAR Marokko?

Bekijk alle 45 reizen naar Marokko

Tip 7. Relax in een lokale hammam

In Marokko houdt een bezoek aan de hammam meer in dan ‘gewoon’ een dagje spa. Hammams zijn sociale bedoeningen, plekken waar mensen samenkomen voor de laatste roddels en religieuze reinigingen.

In dorpen vind je de hammam vaak naast de bakker. Vrouwen leveren er hun deeg af om te laten afbakken en glippen in de tussentijd de hammam in om bij te praten met familie en vrienden. Het resultaat: een fluwelen huid én vers brood.

Je vindt een aantal schitterende hammams in Marrakesh. Hammam Dar el-Bacha is de grootste openbare hammam. Een favoriet van de locals is de kleinere Le Bain Bleu in de oude medina. En als je nieuwsgierig bent naar een meest authentieke ervaring, reis je af naar de hammam in het woestijndorp Tijhza.

Tip 6. Ontdek de Romeinse ruïnes van Volubilis

Ooit was Volubilis één van de belangrijkste steden van het Romeinse rijk. De stad dankte haar succes aan het omliggende vruchtbare land waar producten als graan en olie op werd verbouwd die vervolgens naar Rome werd gestuurd. Rond de tweede en derde eeuw na Christus telde Volubilis maar liefst 10.000 inwoners.

Tegenwoordig vind je op de archeologische vindplaats de best bewaarde ruïnes van Noord-Afrika. In de stadsruïne is nog veel van de oude structuur te herkennen. Met een beetje fantasie zie je in de mozaïekvloeren, triomfbogen en basilieken hoe de stad er vroeger uit moet hebben gezien.

Tip 5. Proef de Marokkaanse keuken op Djeema el Fna

Eten is een belangrijk onderdeel van de Marokkaanse cultuur. Iedere maaltijd is een sociaal moment van de dag. Grote schalen worden overladen met salades, couscous en stoofschotels – er mag nooit een tekort zijn! – waar mannen en vrouwen, meestal apart van elkaar, met hun rechterhanden uit eten.

De waanzinnige kruiden en kookkunsten kom je gedurende je hele rondreis door Marokko tegen. Maar waar je absoluut uit eten móet is Djeema el Fna, het kloppende hart van Marrakesh. Dit plein te midden van de medina is overdag beladen met eetkraampjes. Honderden vlammetjes lichten het plein op en kruidige geuren wakkeren je eetlust aan.

Tip 4. Verblijf in een traditionele riad

Je dwaalt door een overweldigende medina. Van alle kanten wordt je aangesproken. Mannen wuiven naar je met hun satijnen sjaals en vrouwen vragen je een hapje van hun couscous te proeven. Je duikt gauw een steegje in en opent de deur naar een riad. Alle mensen, geluiden, geuren vallen weg in de vredige binnentuin waar je in bent beland.

Een riad is een oase van rust midden in de stad. Een traditioneel Marokkaans huis dat is omgetoverd tot een luxe hotel. De kamers vind je in de galerijen rondom een ruimtelijke binnentuin waarvan een groot waterornament vaak het middelpunt is. Overnachten in een riad is een geweldige manier om van zo'n architectonisch meesterwerk te genieten.

Tip 3. Bezoek de leerlooierij in Fès

In Fès staat de tijd sinds de Middeleeuwen stil. De oude koningsstad is een doolhof van duizenden stegen die nog altijd slechts mensen en pakezels kennen. In de medina, de bestbewaarde van de Arabische wereld, bieden honderden verkopers je de meest kleurige schalen, textiel en leerproducten aan. Je bent een sober mens als je die weet af te slaan.

Op verschillende pleinen in Fès kom je authentieke werkplaatsen tegen waar de producten worden vervaardigd. Een werkplaats die in geen duizend jaar is veranderd is de leerlooierij. De arbeiders verven en verwerken de huiden van schapen, geiten en kalveren tot prachtige schoudertassen of schoenen. Maak dit spektakel mee in het Quartier des tanneurs!

Tip 2. Overnacht bij de bedoeïenen in de Sahara

De Sahara is de vertolking van Duizend-en-één-nacht. Een tijdloos en eindeloos landschap van duinen die door de ondergaande zon van kleur verandert. Heel soms kom je een tent tegen of struint er een karavaan van kamelen voorbij. Dit zijn de enige woestijnbewoners: de bedoeïenen.

Bedoeïenen trekken met hun vee van oase naar oase. Ze zijn een trots volk en leven in clans. Bovenal staat gastvrijheid centraal bij de bedoeïenen. Maak vanaf Merzouga een tocht door de woestijn Erg Chebbi, overnacht bij de bedoeïenen en je zult zien dat je met open armen wordt ontvangen. De nacht trakteert je bovendien met een glasheldere sterrenhemel.

Tip 1. Wandel door de straatjes van Essaouira

Dan zijn we aangekomen bij onze laatste tip voor je vakantie naar Marokko: wandel door het antieke vissersdorp Essaouira. Deze blauwwitte badplaats dient al 3.000 jaar als handelspost van allerlei verschillende volkeren, van de Phoeniciërs tot de Franzen. Als smeltkroes van volkeren en culturen is Essaouira een artistiek dorp geworden.

Boetiekjes en ateliers vinden hun thuis in de blauwwitte huizen waar het dorp bekend om staat. De medina is net een kunstmuseum. Hier vind je de mooiste souvenirs om mee naar huis te nemen. Oh! Ga je in juni op rondreis door Marokko? Ga dan naar het Gnaoua World Music Festival, één van onze favoriete culturele festivals in Marokko.

Heb je zin om deze tips voor Marokko op te volgen? Bekijk hier het beste aanbod voor een rondreis door Marokko!

Fotocredit: AG Gilmore

Reizen Marokko

Specialisten Marokko

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors