Afrika.nl Jouw vakantie naar Afrika begint hier!

Reviews Marrakesh

7,8
8,4 Algemene ervaring
8,3 Beziens­waardigheden
7,1 Locals
8,3 Restaurants
7,1 Veiligheid
7,3 Stranden
  • Aantal reviews: 37
  • Aantal waarderingen: 25

Munt thee drinken en kameel rijden in Marrakech (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Eva Jongejan op 12 november 2017

Wanneer je naar Marrakech gaat kun je een bezoekje aan het Djemaa El Fna natuurlijk niet overslaan. Op Afrika’s bekendste plein zie je veel van de mooie cultuur met onder andere slangenbezweerders, kleine markkraamptjes en de Koutoubia moskee. Om het plein kun je uren rond lopen in de souks waar van alles en nog wat verkocht en je daar de prijs vaak nog wel even moet afdingen. Vanaf het Djemaa El Fna kun je een taxi nemen naar de Mellah (de joodse wijk) die bekend staat om de velen soorten specerijen en de meerdere mooie paleizen die je allemaal kunt bezoeken. Wanneer je even zin hebt in wat rustigers kun je naar een hammam gaan voor een massage of je kunt een kameeltocht gaan doen, daarvoor word je opgehaald bij de hotel of riad en je vervolgens naar de Palmeraie word gebracht waar een kudde kamelen wacht. In een klein groepje word je op je kameel meegenomen om een rondje van ongeveer een uur te lopen , daarna word je weer afgezet op de plaats waar je ook opgehaald werd. Als je alles van het oude centrum wel gezien heb kun je de taxi naar het nieuwe centum nemen daar kun je de majorella tuin bezoeken, de tuin is helemaal vol gegroeid met allemaal soorten bomen en planten waardoor er veel schaduw is dus op een warme dag kun je jezelf hier uren vermaken. Daarnaast is het nieuwe centrum veel internationaler dus je vind er veel bekende kledingwinkels en restaurantjes.

7,2
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
5 Locals
8 Restaurants
5 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Marrakesh

  • betaalbaar
  • mooie cultuur
  • veel bezienswaardigheden

Minpunten Marrakesh

  • onvriendelijke locals
  • heel warm
  • smerig
Ultieme tip: Le foundouk ziet er van buiten niet eens uit als een restaurant maar van binnen is het super mooi met heerlijk eten, als het mooi weer is kun je op het dak terras zitten.
Aangeraden voor: Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Marrakesh in het kort (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Hajar el Meslouhi op 04 juli 2017

Ik maakte mijn reis vanaf Casablanca naar Marrakesh met de trein. Dit was heel mooi. De reis ging door de woestijn en kleine dorpjes/stadjes. Toen ik aankwam op het station was het op 1 minuut loopafstand vanaf ons hotel Ibis. Ik heb nog nooit zo een mooi ibis hotel gezien. Het was super mooi!! Het had een zwembad en was heel mooi ingericht. Daarnaast was het op 30 minuten loopafstand van de Menara Mall. Dit is een nieuw winkelcentrum in Marrakesh die zeker de moeite waard is. Hoewel de winkels er nog niet allemaal inzaten was er een grote speelhal boven die leuk is voor jong en oud. Iets verder op is het bekende plein Jemaa el fna. Dit is gewoon een must-see in je leven. Je beland in 1001 nachten. De complete Arabische sfeer hangt hier. Je moet door de toeristen heen kijken. De toeristen maken het plein namelijk soms een toeristische attractie (wat het ook is). Ook moet je ten alle tijden op je spullen letten. Dit omdat je in 1 seconde van onoplettendheid al je spullen kwijt kan zijn. Als je de straat van Jemaa el fna uitloopt (hiermee bedoel ik bij de koetsen naar rechts) kom je bij een heel leuk winkelcentrum, dit is zeker een bezoekje waard (geen hele dagbesteding maar een korte activiteit). Ook zou ik zeker aanraden in een riad te overnachten vlakbij het plein. Het zit er vol en het is supergoedkoop. Ik heb hier zelf ook een aantal dagen geslapen. Een riad geeft je een Marokkaans gevoel. Er zit een heerlijk Marokkaans ontbijt bij en het is er meestal super schoon (bekijk de reviews). Ik zou dit zeker aanraden als je in Marrakesh verblijft, maar een hotel is natuurlijk wel luxe als je daar meer voor in bent. Een riad is ook goed voor de portemonnee. Kort gezegd: Marrakesh is een aanrader maar je moet wel oppassen en altijd alert zijn.

8,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
6 Locals
10 Restaurants
6 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Marrakesh

  • budgetvriendelijk
  • 1001 nachtengevoel to the max

Minpunten Marrakesh

  • alleen taxi (geen goedopenbaar vervoer)
  • toeristen stad
Ultieme tip: De taxi meter in Marrakesh. Kijk altijd of hij aanstaat. Ze zeggen dat je tarief vast is, maar dit is niet waar!!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Marrakesh, de rode parel van Marokko (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Tineke Koning op 05 juni 2017

Marrakesh behoort absoluut in mijn top drie van de mooiste steden waar ik tot nu toe ben geweest. De rode stad heeft mijn hart veroverd. De gebouwen met kleur en mozaïek. De gastvrije en vriendelijke Marokkanen. En het belangrijkste is je gevoel. Soms heb je in één oogopslag een klik met een stad. Met Marrakesh had ik die klik meteen. Ik ben in totaal maar drie dagen in Marrakesh geweest, dat was veel te weinig.

Als je van markten houdt, dan weet je in Marrakesh niet meer waar je moet kijken. Van alles is er te koop en je kunt ook nog onderhandelen over de prijs. Ik vond het leuk om te zien wat er allemaal te koop is en natuurlijk om prachtige foto’s te maken. Zo heb ik een zakje met specerijen gekocht en een zakje kruidenthee. Het specerijen zakje ruikt zo lekker. Ik heb in Nederland gekeken of het te koop is, maar tot op heden nog niet kunnen vinden. Nog altijd zit er een klein bodempje met specerijen in het zakje. Iedere keer als ik er aan ruik, dan komen de geuren en herinneringen van Marrakesh naar boven. Ik kan niet wachten om deze stad weer te bezoeken.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Marrakesh

  • lieve behulpzame mensen
  • veilige stad
  • kleurrijk
  • lekker eten
  • gezellige stad
  • veel attracties
  • fotogeniek

Minpunten Marrakesh

  • prijs van tervoren afspreken
  • pas je kleding aan
  • openbaar vervoer rijd niet op juiste tijden
Ultieme tip: 1. Afdingen is in Marokko heel normaal. 2. Eet bij de lokale restaurants of op de markt. 3. Praat met de lokale mensen, voor je het weet word je bij hun thuis uitgenodigd.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Warm, vriendelijk Marrakech (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Marissa Dunhoft op 31 mei 2017

Doordat ik met een reisorganisatie naar Marrakech ben gegaan, heb ik veel leuke en bijzonder excursies kunnen boeken. Deze excursies laten je een exclusief beeld zien van het dagelijks leven in Marrakech. Marrakech is de plek om te genieten van de cultuur en het heerlijke eten. Vooral tijdens de ramadan is het 's avonds een groot feest met allerlei eetgelegenheden op Jemaa El-Fna! De mensen willen je maar al te graag gerechten laten proeven en laten meegenieten met de tradities! Echt een aanrader.

8,2
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Marrakesh

  • aardige locals
  • cultuur
  • veel bezienswaardigheden

Minpunten Marrakesh

  • verdwalen in de binnenstad
Ultieme tip: Regel een excursie door de oude stad! Zo zie je alle kleine en bijzondere parels die in deze stad verborgen liggen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

1ste keer Marokko Marrakesh (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Dick Wouters op 22 mei 2017

Marrakesh: ik wist niet wat ik er van kon verwachten. Arm of rijk, schoon of vies. Of beide. Ik vond beide. Maar de tuinen van Majorelle met die schitterende blauwe kleur, het bezoek aan het paleis van de koning waren zeker een bezoek waard.

6,0
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
4 Locals
6 Restaurants
6 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Marrakesh

  • Hotel Le Caspien

Minpunten Marrakesh

  • Continu worden aan gesproken
Ultieme tip: De tuinen van Majorelle en het paleis. Mocht je van ijs en koffie houden ga eens kijken bij Dino's.
Aangeraden voor: Stellen, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Diversiteit in kleur, geur en mensen. (bezocht in januari 2014)

Review geschreven door Ellis van Wilpen-Lustig op 22 mei 2017

In een voor de tijd van het jaar koud (aldus de inwoners) Marrakesh bezocht, dus winterjas aan. Genoten van de diversiteit van de stad, met al zijn geuren en kleuren. We sliepen in een Riad (hotel) in de Medina (oude stad). Alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand, ook buiten de stad is de moeite waard.

8,8
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Marrakesh

  • Vriendelijk
  • 1000 en 1 nacht
  • betaalbaar
  • stedentrip

Minpunten Marrakesh

  • Geen vluchten voor weekend trip
Ultieme tip: Heb respect voor lands normen en waarden (kleding) en leer een paar Arabische woorden voor begroeting en dank, daar kweek je goodwill mee.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Magische stad (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Jolien Flapper op 02 mei 2017

Marrakech is echt een magische stad. Je hoeft maar drieënhalf uur te vliegen, maar je waant je in een hele andere wereld. Daardoor heb je écht het gevoel dat je weg bent van alle drukte in Nederland en dat je op vakantie bent. De mensen zijn vriendelijk, het eten is verrukkelijk en de temperatuur is heerlijk. Zorg er als vrouw zijnde wel voor dat je goed bedekt over straat gaat in het oude gedeelte. In het nieuwe gedeelte maakt dit minder uit, maar hier is niet veel te beleven. Nog een tip: Ga naar een hammam, fantastische ervaring!

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Marrakesh

  • Betaalbaar
  • aardige locals
  • eten
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Jardin Le majorelle Marrakech (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Dianne poffers op 30 januari 2017

Wij hadden een tip gekregen om eens te gaan kijken naar Jardin Le Majorelle. De Marjorelletuin is een botanische tuin in Marrakesh. De tuin werd ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle in 1924, toen Marokko een protectoraat van Frankrijk was. Wat is het daar mooi het intense blauw dat zo afsteekt van de rest in die tuin. Een oase van rust in de zo drukke marrakech. Absoluut een aanrader als je in Marrakech bent.

Ultieme tip: De Souks zijn zeker een bezoekje waard.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Cultuurliefhebbers

Levendig (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Sanne van der Kamp op 29 januari 2017

Marrakesh is werkelijk een prachtige stad. Er is veel leven op straat, veel kleur, veel geuren en meer dan genoeg te zien. Van prachtige tuinen, tot een Koran school. En van de souks tot moderne kledingwinkel. Ik Marrakesh is voor ieder wat wils, vergeet hierbij vooral niet van de bewandelde paden af te stappen.

8,4
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: De souks en de medinas.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Heerlijke stad! (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Sebastiaan van der Burg op 16 januari 2017

Heerlijke stad, waar je in december prima kan verblijven om de winterzon even op te zoeken.
De hotels en Riads zijn goed en luxe en je kunt genieten van de Marokkaanse gastvrijheid. Er zijn voldoende excursies die je kunt volgen. Ze variëren van een halve dag tot aan meerdere dagen.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
8 Veiligheid
7 Stranden

Pluspunten Marrakesh

  • Betaalbaar
  • Luxe
  • Winterzon

Minpunten Marrakesh

  • Locals
  • Oplichters
Ultieme tip: Geniet in een heerlijke stad met een fantastische sfeer!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers

Verrassend (bezocht in november 2014)

Review geschreven door Anita Mak op 15 januari 2017

Als je een bijzondere stad wil zien waar de oude culturen samensmelten met de westerse culturen, is Marrakech de uitgelezen stad om te bezoeken. De stad biedt enorm veel mogelijkheden. Niet alleen de vele oude paleizen maar ook de kasbah, zijn leerlooierijen, het handwerk, zijn smederijen etc. etc. Ongekende mogelijkheden om iedere dag iets nieuws te beleven. Stort je ook eens in het nachtleven en snuif de cultuur van het Midden-Oosten.

8,0
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: Bezoek het beroemde plein
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Marrakesh: meer dan een bezoekje waard! (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Maaike Persoon op 15 januari 2017

Marrakesh is een fantastische stad om te bezoeken. Het centrale plein ''Jemaa El Fna'' is een attractiepark op zich. Overdag kun je heerlijk struinen over de markt, maar 's avonds komt het plein pas echt tot leven met: ontelbaar veel eettentjes, slangenbezweerders en aapjes in luiers.
De souks vond ik één van de meest bijzondere plekken van de stad. Een doolhof van kleine straatjes die je kennis laat maken met duizende geuren en kleuren. Waar afdingen een vorm van leven is en niets kopen bijna onmogelijk is. Naast het feit dat Marrakesh een magische stad is, is het als vrouw zijnde belangrijk hoe je je gedraagt en kleed. Mannen stappen al snel op Hollandse dames af. De kans is bijvoorbeeld groot dat je wordt nageroepen. Als dit gebeurt is het de kunst om deze mensen te negeren en vaak (hoe respectloos ook) niet aan te kijken. Wanneer je geen oogcontact maakt, ben je voor de mannen minder interessant.

6,2
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
4 Locals
7 Restaurants
4 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Marrakesh

  • levendig
  • lekker eten
  • kleurrijk
  • magisch
  • gezellig

Minpunten Marrakesh

  • Inwoners verwachten overal geld voor. Bijvoorbeeld voor het wijzen van de weg
Ultieme tip: Een hapje & drankje bij restaurant ''Kif Kif'', op het dakterras. Vanaf dit terras heb je uitzicht op de Koutoubia moskee en krijg je verkoeling door middel van watersproeiers.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Kleurrijk Marrakesh (bezocht in januari 2014)

Review geschreven door Sylvia Smits op 30 september 2016

In Marrakesh voel je de sfeer van een bijzondere stad met een sfeervol plein en bijzondere markten rondom. Neem vooral de tijd. Een absolute aanrader is een treinreis van Marrakesh naar Casablanca.
Neem ook hier ruim de tijd, maar reken niet op de laatste trein terug. Er kan wel eens vertraging zijn.

Ultieme tip: Wandel, geniet en neem plaats op een hooggelegen terras op het Djemaa el Fna plein rond zonsondergang. Wat je dan meemaakt is onvergetelijk.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Het land van, woestijnen, bergen, zeeën, Noord afrika..de toekomst voor Afrika start (bezocht in juni 2013)

Review geschreven door Sally Ally Sally Ally op 06 juli 2016

Aanrader is om naar de bergen te gaan "Orika" een berg beklimmen waar je uiteindelijk een torenhoge waterval tegemoet komt en heerlijke rust....

9,4
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Marrakesh

  • betaalbaar
  • prachtg
  • 1001nacht

Minpunten Marrakesh

  • markt
  • verkopers dringen aan
Ultieme tip: Pak de bus, durf te lopen, ontdek de tuinen van Marrakech, waan je in de 1001 en een nacht gevoel...met zwoele zomeravonden...en de diverse mensen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Betoverende sferen in Marrakesh (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Fatima El Boujdani op 03 juli 2016

Dit is mijn derde keer in Marrakesh en het was geweldig! Van het hectische en ontzettend gezellige djemaa el fna plein tot aan de prachtig kleurrijke majorelletuin. De menara gardens zijn ook het bezoeken waard. Wil je graag genieten van de bijzondere natuur, dan zou ik zeker de Ourika vallei niet overslaan! Wil je een onvergetelijke avond uit dan ga je naar Chez Ali voor een heerlijk diner, muziek en fantasia show. Het mindere aan Marrakesh vond ik de overweldigende drukte in de zomer en de rip-off prijzen. Daarom reis ik het liefst in mei/juni en laat ik me goed informeren over de lokale prijzen.

8,2
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Marrakesh

  • Artistiek
  • gastvrij
  • bezienswaardigheden

Minpunten Marrakesh

  • veel toeristen
  • drukte
  • hitte
Ultieme tip: Ik raad je aan om af te dingen! Mocht je een bezoek brengen aan de souks dan zul je gegarandeerd te veel betalen. Maar vooral genieten, je bent tenslotte op vakantie.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Marrakech is een walhalla voor shopliefhebbers! (bezocht in juli 2013)

Review geschreven door Paulien Tak op 10 juni 2016

Marrakech was echt fantastisch! Aardige mensen en mooie stad. Ga vooral naar paleis Bahia, het bouwwerk doet denken aan het sprookje van Alladin. Sierlijke bogen, oosterse lantaarns, kleurrijke mozaïken en spuitende fonteinen.

Sla ook Jardin Majorelle niet over, de tuin van Yves Saint Laurent. De groene tuin is een oase van rust en koelte middenin de bloedhete stad.

Marrakech is echt een walhalla voor shopliefhebbers. De souk rondom het Djemaa El Fna heeft honderden winkeltjes met tassen, schoenen, sieraden, schalen, sjaals en ga zo maar door. Dus zorg dat je wat plek in je koffer overhoudt, want met lege handen thuis komen is onmogelijk. En natuurlijk wel afdingen hè.

Eten doe je op het Djemaa el Fna plein. Overal waar je langs loopt zal een verkoper je een plekje aan zijn tafel aanbieden, soms een beetje irritant. Verwacht ook geen romantisch diner voor twee, je zit aan lange tafels met andere mensen. Het is prima en goedkoop.

Wel zijn er overal op het plein slangenbezweerders, mannen met apen en acrobaten. Als je hier niks mee wilt, loop dan door. Sta je stil of maak je een foto dan wordt er verwacht dat je geld geeft.

Ik was samen met mijn zus in Marrakech en wij vonden de mensen heel vriendelijk, niet opdringerig en hebben ons geen moment onveilig gevoeld.

7,6
9 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Locals
7 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Marrakesh

  • goedkoop
  • vriendelijk

Minpunten Marrakesh

  • druk
Ultieme tip: Ga met een lege koffer heen en kom met een overvolle koffer weer terug.
Aangeraden voor: Stellen, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Tussen de soeks in kleurrijk Marrakesh (bezocht in april 2011)

Review geschreven door Zoë de Goede op 07 april 2016

Let vooral niet op de joelende mannen die roepen dat je op Shakira lijkt, en schrik niet als ze je kamelen aanbieden in ruil voor je vriendin, dochter of zus. Begeef je in zo wijd mogelijke kleding door de kleurrijke en rommelige weggetjes van de soeks, waar kruiden in donkere kleurentinten opgehoopt liggen. Het aanbod bestaat uit lampionnen, exotische sieraden, schattige puntschoenen en leren tassen voor een prikje. Ga in kleermakerszit waterpijp roken op een van de matten langs de straat of drink een zoete Marokkaanse muntthee, die sierlijk van enkele meters hoogte ingeschonken wordt. Wanneer de zon achter de daken zakt is het tijd om je richting het Djemaa el Fna plein te begeven voor een spookje van 1001 nacht. Je staart er met open mond naar acrobaten die onmogelijke kunstjes vertonen, laat kunstwerken van henna op je huid toveren (opgelet niet alle henna is goed voor je huid) of staart met grote ogen naar dansende slangen die worden betoverd door de fluit van hun eigenaar.

7,4
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Locals
7 Restaurants
6 Veiligheid

Pluspunten Marrakesh

  • Goedkoop
  • Sfeer

Minpunten Marrakesh

  • Druk
Ultieme tip: Ga eten op het dakterras van Terrasse des épices, bestel een tajine en als toetje het trio de glace. Culinair orgasme verzekerd!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Marokko kenner
Sponsors