Religie & Tradities Marokko

Religie & Tradities Marokko

Wat zijn de belangrijkste religies in Marokko?

De Marokkaanse staatsgodsdienst is de soennitische islam. Zo'n 98 procent van de bevolking is moslim. De koning van Marokko zou tot de familie van de profeet Mohammed behoren. Hij ziet zichzelf dan ook als religieus leider.

Hoewel de islamitische doctrine geen heiligen kent, treft men in Marokko een diep in het volksgeloof gewortelde verering van vroegere moslims aan.

ZELF NAAR Marokko?

Bekijk alle 47 reizen naar Marokko

Het christendom, met name het rooms-katholicisme, is in Marokko bijna uitsluitend voorbehouden aan buitenlanders, vaak Spanjaarden en Fransen. Er leven nauwelijks nog Joden in Marokko.

Wat zijn belangrijke tradities in Marokko?

Marokkanen vinden zelf dat zij meer bij Europa dan bij Afrika horen. Toch valt de Marokkaanse cultuur ook sterk samen met die van de Berbers in het zuiden en oosten en de Arabische invloeden uit het Midden-Oosten.

Marokko is door deze combinatie van culturen een zowel een westers materialistische als een conservatief islamitische samenleving, waarin de verschillen tussen stad en platteland groot zijn.

Op het platteland zijn tradities als vrijgevigheid en respect voor ouderen nog veel sterker geworteld dan in de steden. Op het platteland kun je bijvoorbeeld zomaar worden uitgenodigd voor een diner bij iemand thuis. Hoe arm ook, het gezin zal voor je koken en je het naar de zin maken. Een dergelijk aanbod afslaan is erg onbeleefd.

Veel Marokkanen gaan nog gekleed in traditionele gewaden zoals jellabas (mannen) en sluiers (vrouwen). Ook hierbij is er weer een sterk verschil tussen stad en platteland. In de steden volgen jongeren vaak meer de Europese mode.

Je moet echter naar toeristische badplaatsen als Agadir om blote armen en benen te zien.

Met welke gewoonten en gebruiken dien je rekening te houden?

Vrouwen hebben in Marokko een vrij achtergestelde positie. Mannen bepalen het dagritme, werken en gaan uit. Vrouwen worden geacht zich bedekt te kleden en vooral in en om het huis te zijn. Alcohol dienen vrouwen ook niet te drinken, vinden veel Marokkaanse mannen.

Geef hier als westerse vrouw niet aan toe, maar bereid je, vooral op het platteland, wel voor op wat veroordelende blikken als je open en bloot met een biertje in je hand in de zon zit.

In de badplaatsen is dit anders. Daar zijn mensen progressiever en gewend vrouwen te zien drinken. Ga ook daar echter bijvoorbeeld liever niet pontificaal topless op het strand liggen.

Reizen Marokko

Specialisten Marokko

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Afrika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Gambia kenner
Sponsors